Erdoğan Toprak: Erdoğan yine ‘Kardeşim Esad’ mı diyecek?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AK Parti hükümetinin iflas eden Suriye politikasının, Esed’e endeksli olarak, yeni bir ‘U dönüşü' yapacağını, Erdoğan-Suudi Arabistan-Katar ittifakının çöktüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Toprak: Erdoğan yine ‘Kardeşim Esad’ mı diyecek?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AK Parti hükümetinin iflas eden Suriye politikasının, Esed’e endeksli olarak, yeni bir ‘U dönüşü' yapacağını, Erdoğan-Suudi Arabistan-Katar ittifakının çöktüğünü söyledi. Toprak, “Rusya’nın ABD’ye yaptığı 'Esad' ile diyalog çağrısı sonrasında, ABD’nin sözünden çıkmayan AKP hükümetinin de aynı noktaya geleceği görülüyor. AKP’nin, ‘Kardeşim Esad’dan ‘Esed’e geçen Suriye politikasının yeniden ‘Kardeşim Esad’a dönmesi bu çerçevede sürpriz olmaz.” dedi.

Erdoğan Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’de yeni bir sürece girildiğini, büyük siyasi-ekonomik-insani kayıplar ve hasarlardan sonra, CHP’nin en başta savunduğu noktaya gelindiğini belirtti. Cenevre’deki ikinci tur müzakerelerin kesilmesinden sonra Suriye’deki gelişmelerin AK Parti hükümetinin uyguladığı yanlış politikasının iflas ettiğini, Suriye politikasını yeni bir ‘U dönüşü’ manevrası yapma noktasına getirdiğine işaret eden CHP’li Toprak, şöyle devam etti: “ABD ve Avrupa ülkeleri Esad’ı yeniden muhatap alma noktasına geliyorlar. Rusya’nın ABD’ye yaptığı 'Esad ile diyalog çağrısı' sonrasında, ABD’nin sözünden çıkmayan AKP hükümetinin de aynı noktayı geleceği görülüyor. AKP’nin, ‘Kardeşim Esad’dan ‘Esed’e geçen Suriye politikasının yeniden ‘Kardeşim Esad’a dönmesi bu çerçevede sürpriz olmaz. Özellikle Suriye’deki radikal İslamcı terör örgütlerine destek konusunda dünyanın tepkisini çeken, Avrupa Parlamentosu’ndan hakkında soru önergesi verilen Başbakan Erdoğan için AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Komiseri Catherine Ashton tarafından yapılan ‘Erdoğan terör örgütlerine destek vermemeyi taahhüt etti’ açıklaması manidardır. Suudi Arabistan hükümetinin 7 Mart’ta aldığı, Müslüman Kardeşler, IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) El Kaide ve El Nusra’yı terör örgütü ilan etme kararının ardından ortaya çıkan gerçek, Suriye’de ve Ortadoğu’da, Erdoğan-Suudi Arabistan-Katar ittifakının çöktüğüdür.”

“TARİH CHP’Yİ HAKLI ÇIKARMIŞTIR”

Suudi Arabistan’ın, Suriye’de savaşan vatandaşlarına da 15 gün içerisinde ülkeye geri dönmeleri çağrısının önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Toprak, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Suudi Arabistan hükümeti yaptığı açıklamada terör örgütleri listesine Suriye’de savaşan 'belirttiğim örgütleri' ilan ettiğini açıklarken, bir yandan da Suriye’de savaşan Suudi vatandaşlarına 15 gün içinde silah bırakıp ülkeye dönmelerini, aksi halde 3 -20 yıl arasında hapisle cezalandırılacaklarını duyurdu. Bu kararlar Suudi Arabistan’ın Esad’a karşı savaşan örgütlerden desteğini çektiğini ilan etmektedir. Diğer yandan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar ile diplomatik ilişkilerini de kesme kararı aldılar ve büyükelçilerini çektiler. Gerekçesi ise Katar’ın teröre destek vermesi, yasaklanan ve terör örgütü ilan edilen Müslüman Kardeşler örgütüne destek sağlayarak kendi ülkelerinin içişlerine karışması. Suriye savaşının en büyük destekçisi ve finansörleri olan, Suriye muhalefetini AKP gibi, meşru temsilci olarak tanıyan, Suudi Arabistan ve Katar’ın bu noktaya gelmesinden sonra, AKP hükümeti bölgede ve Suriye savaşında iyice yalnız kaldı. Batılı ülkeler, radikal terörün kendilerine sıçraması kaygısıyla Suriye’de Esad’ı yeniden en güçlü diyalog seçeneği olarak görmeye başladılar. Şimdi, bizim CHP olarak baştan beri söylediğimiz, komşu ülkelerin içişlerine karışılmaması, iç savaşın desteklenmemesi, radikal İslamcı terör örgütlerine destek verilmemesi ve muhatap alınmaması noktasına gelinmiştir. AKP hükümeti iflas eden Suriye ve Mısır politikasında, şimdi nasıl ricat edeceğinin hesaplarını yapmaktadır. Nihayetinde tarih CHP’yi haklı çıkarmıştır. Bizim beklentimiz hem ülke içinde hem de komşularımızla barış içinde yaşamaktır. Dün de bunu savunduk bugün de bunu savunuyoruz.” CİHAN

Yorumlar