Erdoğan: Suriye terör ihraç eden ülke oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nda yaptığı konuşmada, Suriye'nin terör ihraç eden ülke konumuna geldiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Suriye terör ihraç eden ülke oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, "Türkiye, Somali halkının güven ve barış içinde bir hayat sürebilmeleri için destek olmayı sürdürecektir. Malumunuz Somali kritik bir süreçten geçiyor. Devletin bütün kurumlarıyla birlikte yeniden yapılandırılması, engellerle dolu zahmetli ve uzun bir yoldur. Federal yapının oluşturulması, yeni anayasanın kabulü, seçimlerin yapılması gibi kilometre taşları her ülkenin tarihinde uzun tartışmaların, gerilimlerin sonunda oluşabiliyor. Somali Federal Hükümeti'nin ve bölgesel yönetimlerin kararlarını verirken Somali'nin geleceğini ve çıkarlarını koruyacağına inanıyorum. Bu zorlu süreçte Somali'ye destek olmalı, onları asla yarı yolda bırakmamalıyız" ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE KÜRESEL VİCDANIN SESİ OLMUŞTUR"

"Suriye'de yaşanan iç savaş 5. yılına girdi. Şu ana kadar 400 bini aşkın insan hayatını kaybetti, 12 milyon insan yerini yurdunu terk etti" diyenCumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunların kimi kendi ülkesinde, kimi başka ülkelerde mülteci durumuna düştü. Türkiye olarak komşumuzda yaşanan bu drama sessiz kalamazdık. Bugün ülkemiz dinine, diline, etnik kimliğine bakmadan hiçbir ayrım yapmadan 3 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Bugün Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Türkiye aynı zamanda dünyada milli gelirine oranla insani kalkınma yardımlarını en fazla artıran ülke olmuştur. Her zaman ifade ettiğim hususun altını tekrar çizmek istiyorum; Türkiye, Suriye meselesindeki bu duruşuyla küresel vicdanın sesi olmuş, insanlığın onurunu kurtarmıştır" dedi.

"SURİYE TERÖR İHRAÇ EDEN ÜLKE OLDU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'deki kaos DAEŞ, El Nusra, PYD, YPG gibi terör örgütleri için büyüyüp serpilecekleri ortam sağladı. Nitekim Suriye şu an terör ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Türkiye, Suriye kaynaklı tehditlerin acısını en fazla hisseden, terör saldırılarından en çok etkilenen bir ülkedir. Teröre ve terörü destekleyen ülkelere karşı artık tüm devletlerin ortak ve ilkeli bir duruş sergilemesi gerekiyor. Bu konuda 'ama'lı, 'fakat'lı ifadeler kullanmak, 'iyi terörist, kötü terörist' ayrımına gitmek, daha önce gördüğü irtibatı şimdi yok saymak, teröre destek olmaktır."

Yorumlar