Erdoğan: Madende ölenlerin yasal olarak şehit sayılması için talimat verdim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'daki madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması konunda talimat verdiğini söyledi. Erdoğan, "Bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Madende ölenlerin yasal olarak şehit sayılması için talimat verdim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'daki madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması konunda talimat verdiğini söyledi. Erdoğan, "Bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere, çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmek suretiyle adımlarımızı atacağız." diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın büyük kısmını Soma’da yaşanan maden faciasına ayırdı. Salondakileri 1 dakikalık saygı duruşuna ve Fatiha Suresi'ni okumaya davet eden Erdoğan, “Soma'daki şehitlerin ruhları şad olsun, yaralılarımıza şifalar diliyorum.” dedi.

TANER YILDIZ’A TEŞEKKÜR ETTİ

Erdoğan, ardından Soma’da yaşanan facia ile ilgili bazı bilgiler verdi: “Soma ilçesinde özel sektöre ait maden ocağında saat 15.10'da bir kaza meydana geldi. Haberin öğrenilmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla o an beraberdik, kendisine hemen Soma'ya hareket etmesi noktasındaki talimatımızı verdik. Ekibini derledi toparladı, Balıkesir ve Manisa illerinin milletvekili arkadaşlarımla beraber Soma'ya hareket ettiler. Kızılay olay yerine ulaştı. Zonguldak'tan Türkiye AŞ kömür uzman araştırma ekibi, Genelkurmay Başkanlığımıza ait helikopter de Soma'ya ulaştı. Manisa, İzmir ve Balıkesir'den 23 ambulans bölgeye ulaştı. Maden kazası, arama ve kurtarma çalışmalarını Ankara'dan takip ettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız'a orada yatıp orada kalkması, 301 kardeşimizi maden ocağımızdan çıkarma işlemini bitirdiği ana kadar orada kalma suretiyle ortaya koyduğu gayreti nedeniyle kendisine çok çok teşekkür ediyor, Allah kendisinden razı olsun diyorum. Kendisiyle beraber orada işin başından itibaren bulunan Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Bey'e, gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısına işin başından itibaren sürece refakat etmesi nedeniyle teşekkür ediyorum”

ARAMA VE KURTARMA ÇALIŞMALARI RAKAMLARINI PAYLAŞTI

Tüm kurumların yerel yöneticilerinin Soma’da üst kurul oluşturduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Arama kurtarma yapmak madenci kardeşlerimizi çıkarmak, madenci yakınlarının teskin etmek, güvenliği sağlamak gibi çok sayıda faktörü dikkate almak zorundayız. Muhtemel tüm ihtiyaçları tespit ettik. AFAD 156 personel 45 araçla, TSK, Genelkurmay Başkanlığımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Onlar da personel noktasında 1 uçak 2 helikopterle, Sağlık Bakanlığımızın 405 personeli, doktor ve hemşirelerimiz, bu vesileyle Sağlık Bakanlığımıza tüm doktor ve hemşirelerimize teşekkür ediyorum. Kızılay bölge halkına hizmet vermek üzere 100 personel 12 araçla, olaydan 2-3 saat içinde Kızılay da oraya yerleşti. Çorbaydı, yemekti, aş pişmeye başladı. Ocakta çalışanların yakınlarına bu tür hizmet verilmeye başlandı. En ufak bir kargaşaya sebep vermeden bunlar orada gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Uşak ve Kütahya belediyelerimiz personel ve araçlarıyla Soma'ya koştular. Aynı şekilde STK'lar da hemen Soma'ya intikal etti. Tabii gerek şahsıma gerekse Bülent Arınç ve Beşir Atalay Bey, olayın üzerinde 24 saat geçmeden olay yerine intikal ettik. Çeşitli incelemeleri gerçekleştirdik. Toplamda 2 bin 743 personelle Soma'da hem yaralıların, arama, defin çalışmalarına çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına hizmet ettik. İlk anlarda biliyorsunuz ocaktan çıkardığımız vatandaşlarımız herhangi bir sıkıntısı yoktu. Son çıkan 15-20 vatandaşımız da sıkıntılar vardı. Orada da DNA testiyle eşleştirmeler yapıldı bu vesileyle teslim edildi.” diye konuştu.

BAKANLAR KURULU’NA GELECEK

Arama kurtarma çalışmalarının 4 gün sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, “17 Mayıs’ta madendeki tüm işçilerimiz çıkarıldı. Ne yazık ki 301 işçimiz bu elim kazada hayatını kaybetti. Şehitlerimizin tamamının naaşı çıkarıldı ve ailelerine teslim edildi. Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağlamaya başladık. Madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması talimatı verdim. Bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere, çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmek suretiyle adımlarımızı atacağız.” diye belirtti.

İhtiyaçların tespiti konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının dörtlü bir ekip olarak, tüm ailelerle tek tek görüşmek suretiyle, taleplerini bizzat kendilerinden dinlemek suretiyle bir adım atmayı düşündüklerini anlatan Erdoğan, gereken düzenlemelerin de buna göre yapılacağını bildirdi. Şehit yakınlarının yararlandığı imkanlardan bu ailelerin yararlanması için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getiren Erdoğan, "Başbakanlıkça Soma için bazı suistimallerin önünü kesme için AFAD'ın açmış olduğu yardım kampanyasını başlattık. Birçok dernekler devreye girdi. Sadece Soma'ya ait olmak üzere AFAD bu işi yürütecektir. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay Bey'le AFAD'ı koordine etmek suretiyle bu süreç devam edecektir. Bütün yardımları tek elde topluyoruz.” dedi.

İSRAİL’E TEŞEKKÜR ETTİ

Soma konusunda kendisini telefonla arayanlara teşekkür eden Erdoğan, "Beni telefonla arayan dost ve kardeş ülkelerin liderlerine özellikle teşekkür ediyorum. Pakistan bir gün milli yas ilan etti. Pakistan Başbakanı Şerif, bizzat aradılar kendileriyle görüşmemizi yaptım. Katar Emiri bizzat aradılar, tekrar tekrar bize manen düşeni yapıyoruz madden ne düşüyorsa bunu yapmaya hazırız, ısrarla bunu söylediler. 'Şu anda bütün ihtiyaçları giderecek durumdayız, sağ olun var olun' dedik. Putin, teknoloji noktasında neler yapılabilir Enerji Bakanıma talimat verdim, sizler de Enerji Bakanınızı görevlendirirseniz müşterek çalışmalara gireriz dediler. Ankara'daki milli günlerini iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür ediyorum." dedi.

Başbakan Erdoğan, şunları ekledi: "Kendi ülkelerinde de bu yası bizimle paylaşan, KKTC'de de bayraklar yarıya indi. Gerçekten dünyanın birçok ülkesi, birçok uluslararası kuruluş basın açıklamalarıyla mesaj göndererek acımızı paylaştılar. Gerek Soma'da gerek çeşitli vilayetlerinde, hatimler tertip eden, dualar edenlerden Allah razı olsun diyorum. Tarifi mümkün olmayan bir acı yaşıyoruz. Umutlar tükendikten sonra kardeşlerimizin oradaki cenazelerini çıkarma gayreti içindeydik. Şu anda madende hiç işçimiz kalmadı. Şimdi artık bazı şeyleri konuşmaya başladık. Bunları en ince ayrıntılarına kadar konuşacağız. Soma'ya kazanın ertesi günü yaptığımız ziyarette de ifade ettim. Bu acı hadisenin üzerini hiç kimse örtemez. Sorumlu saklanamaz, gizlemez; idari ve adli bütün soruşturmalar yapılacaktır. 'En ince detayına kadar bu kazanın, facianın takipçisi olacağız' dedim. 'Biz yargının alanındaysa, yargıya teslim etmek suretiyle bunun hesabını soracağız' dedim. Bu facianın arkasından bu can alıcı sonucun üzerine kararlı şekilde gidilecektir. Biz gereken adımları atma konusunda çok daha kararlı olacağız. Özel sektörün de bu acı tablonun tekrar yaşanmasının önüne geçeceğine inanıyorum. Giden 301 can geri gelmeyecek, eşini, babasını, kardeşlerini yitiren yüreklerin feryatları dinmeyecek. O acılı gönülleri teselli edemeyecek. Ateş en başta düştüğü yeri yakar. Milletimizin kahir ekseriyeti bu ateşi yüreğinde hissetti. Yaşamadan, tecrübe etmeden hiç kimse o sofralarda, yüreklerde oluşan boşluğu anlayamaz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar