Erdoğan, Köln ziyareti öncsi Merkel'i aradı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Mayıs'ta gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bugün bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Şansölye...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, Köln ziyareti öncsi Merkel'i aradı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Mayıs'ta gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bugün bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Şansölye Merkel, görüşme vesilesiyle, Soma’da hayatlarını kaybeden madenciler için duydukları üzüntüyü dile getirerek tekrar taziye dileğinde bulundu. Erdoğan da bu elim kazanın sorumlularının ortaya çıkarılması, mağdur ailelerin acılarının hafifletilebilmesi amacıyla hükümet tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Köln'e yapacağı ziyarette, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin 10. yıl kutlamalarına iştirak edeceğine de değindi. Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’daki son durum ele alındı. Erdoğan ve Merkel, Rusya'nın, Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı şekilde topraklarına ilhakının kabul edilemez olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını teyit ettiler. İki lider, Kırım Tatarlarının akıbetlerine ilişkin endişelerini de ifade etti.

Son 10 gün içinde gerçekleştirilen ve 'yuvarlak masa' olarak anılan diyalog toplantılarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden iki lider, bu toplantıların Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği konusunda katılımcıların görüş birliğini doğruladığına dikkati çekti. İki lider, Ukrayna Meclisi Yüksek Rada'da 20 Mayıs'ta yapılan oylamada 'Barış ve Uzlaşma Muhtırası'nın onaylanmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

Görüşme sırasında, gözlemci raporlarına göre, Ukrayna'da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimine ülkenin birçok yerinden katılımın olacağı yönündeki tahminlerin umut verici olduğuna, Rus yanlısı protestocuların seçmenlerin oy kullanmalarını engellemesinin sadece birkaç yerde söz konusu olabileceğine değinildi.

Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'daki seçimler için bu kez AGİT gözlemcisi göndermemesinden duyulan üzüntü de dile getirildi. İki lider, Rusya başta olmak üzere uluslararası toplumun seçim sonuçlarını tanımasını beklediklerini ifade ettiler. Ukrayna'daki seçim sonuçlarına ilişkin AGİT'in değerlendirmesini yakinen takip edeceklerini belirten iki lider, diğer hükümetlerin de aynı doğrultuda hareket etmesini beklediklerine değindiler.

Erdoğan'ın Merkel'i arayarak gerçekleştirdiği görüşmenin yaklaşık 35 dakika sürdüğü öğrenildi. CİHAN

Yorumlar