Erdoğan: HDP'nin bu işi çözmesini bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarla ilgili yaşanan sorun için “HDP’nin bu işi çözmesini bekliyoruz.” dedi. Erdoğan, "15 yaşında çocukların ana kucağından alınıp dağa götürülmesine,...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: HDP'nin bu işi çözmesini bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarla ilgili yaşanan sorun için “HDP’nin bu işi çözmesini bekliyoruz.” dedi. Erdoğan, "15 yaşında çocukların ana kucağından alınıp dağa götürülmesine, orada birer robota döndürülmesine seyirci kalamayız. Bunu eğer HDP çözemeyecekse, çocuk kaçırma eylemine dur demeyecekse, şımarıklığın sırtını sıvazlayacaksa bunu bilelim. Bu sorunu çözmek için çocukları anneleriyle kucaklaştırmak için bizim de yöntemlerimiz var. Ama biz bu yöntemlere gerek kalmadan bu çocuk kaçırma eylemlerinin son bulmasını, kaçırılan çocukların derhal geri getirilmesini istiyoruz. HDP'nin bu işi çözmesini bekliyoruz. Eğer korkuyorlarsa bunu söylesinler, tehdit varsa bunu söylesinler, o yürekli anneler gibi cesaretleri yoksa bunu da söylesinler.” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin TBMM’deki Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Geçen hafta grup toplantımızda, Türkiye’nin 100 yıldır hangi yapay sorunlarla meşgul edildiğini aktarma fırsatım olmuştu. Yüz yıldır Kürt ve Alevi kardeşlerimizin sorunları Türkiye’yi yavaşlatmak, kalkınmasını, ilerlemesini, bölgesinde güçlü bir devlet olmasını engellemek amacıyla kullanıldı. Kardeşliğimizi, iç huzurumuzu yaralamak adına bu sorunlar hep sıcak tutuldu. Türkiye ne zaman güçlendiyse bu sorunlar gündeme taşındı. Ekonomi ne zaman istikrar kazandıysa bu sorunlar hep gündeme alındı. Terörle çatışmayla sokak eylemleriyle Türkiye’nin enerjisi bu sorunlar üzerinden heba edildi. 12 yıl boyunca bütün engelleri aşarak, tuzakları aşarak bugünlere geldik.” diye konuştu.

Türkiye’nin bir yıl önce Mayıs ayında tarihinin en büyük ekonomik başarılarını konuştuğunu söyleyen Erdoğan, "Ardından Gezi eylemleri başlatılarak bu başarılar engellenmek istendi. Ardından 17 ve 25 Aralık darbe girişimiyle ekonomiye ve çözüm sürecine ağır bir darbe indirmek istediler. Tüm bunları dirayetle basiretle geride bıraktık. 2013 yılının mayıs ayı gibi 2014 yılının mayıs ayını da başarılarla tamamladık. 2013 mayısında tarihinin en yüksek seviyesine çıkan 93 bini aşan İstanbul Borsası, Gezi eylemleri ve darbe girişimleri nedeniyle 60 binlere kadar gerilemişti. Şu anda borsa toparlandı, 79 bin seviyesini aştı ve yükselmeye devam ediyor. Merkez Bankası rezervimiz, geçen yıl Mayıs’ta 135 milyar dolara ulaşmıştı. Ardından 120 milyar dolara kadar geriledi. Şu anda yeniden 131 milyar dolar seviyesine ulaştı. İhracatta Mayıs ayında yine tüm zamanların rekorunu elde ettik. Mayıs ayında ihracat geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 5,8 oranında arttı ve 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Bu, cumhuriyet tarihinin bir rekorudur. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız da 156 milyar doları aştı, bu da yine Cumhuriyet tarihimizin en büyük rakamıdır. Zor bir yıl geride kaldı, eylemler, tahrikler, darbe girişimleri, saldırılar geride kaldı.” ifadelerini kullandı.

"GEZİ OLAYLARI VE 17-25 ARALIK TÜRKİYE'YE BİR YIL KAYBETTİRDİ"

Artık bu ilerlemenin sekteye uğramasına veya uğratılmasına tahammül edemeyeceklerini savunan Erdoğan, "Türkiye'nin yapay sorunlar üzerinden ağır bedeller ödemesinden müsaade edemeyiz. Son bir yıl içinde Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri Türkiye’ye bir yıl kaybettirdi. Şu son bir yıl içinde hükümet olarak mesaimizin bir kısmını işte bu huzur ortamını, kardeşlik ortamını bozmak isteyenlerle mücadeleye sarf etmek zorunda kaldık. Artık Türkiye'nin böyle engellerle engellemelerle karşılaşmasını istemiyoruz. Türkiye'nin yapay gerilimlere ayıracak zamanı yok, böyle bir lüksü de yok. Bizim 77 milyon olarak gece gündüz çalışıp, çok sayıda reform yapıp, 2023 hedeflerine doğru ilerlememiz gerekiyor.” diye kaydetti.

"SİYASET DIŞINDA HİÇBİR YOL SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEMEZ"

Erdoğan, "Bakınız terör de sokak eylemleri de bugüne kadar hiçbir netice alamamıştır, bundan sonra da alamaz. Her zaman ifade ediyorum. Şiddet hiçbir meselenin çözüm aracı değildir. Şiddet arkasından kandan gözyaşından yaralı toplum kesimlerinden huzursuzluktan acıdan başka bir şey getirmez. Bütün sorunlarımızı demokrasi içinde, hukuk zemininde çözeceğiz. Öyle çözüyoruz. Siyaset, hukuk ve demokrasi dışında hiçbir yol sorunlara çözüm üretemez.” dedi.

5 PKK'LI KADINI VE CUDİ'DEKİ OPERASYONU HATIRLATTI

Erdoğan, ardından, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklar ve annelerinin Diyarbakır’da yaptığı eylem çerçevesinde terör meselesine değindi: "2010 yılında, terör örgütü içindeki beş kadın terörist dağdaki zorbalığa dayanamayarak örgütten kaçma kararı aldı. Diyarbakır kırsalında örgüt mensupları tarafından yakalandılar. Hatırlayın. Bu beş kadını bir mağaraya hapsettiler. Günlerce işkence yaptılar. Ardından acımasızca katlettiler. Cansız bedenlerini bilinmeyen yerlere gömdüler. Anneleri, babaları yavrularının öldürüldüğünden habersizdi. Bu işkencelere, bu katliama şahit olan İranlı bir kadın bir terörist dayanamadı, bu kadınların anneleri aradı ve yavrularının katledildiğini annelerine duyurdu. Bu olayı haber aldığımız zaman güvenlik güçlerimizi konuyu takip etmek üzere görevlendirdik. Biz de çeşitli vesilelerle bu olayı gündeme taşıdık. Biz gündeme taşıyınca terör örgütü bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Terör örgütü ne dedi biliyor musunuz? Kış hazırlıkları sırasında jeneratör gazından zehirlendiler ve öldüler dedi. Vicdansızlık bununla da kalmadı. Ölümlerinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra bu kadın teröristler için cenaze töreni düzenlediler. Hale bak. Ölümlerin üzerinden bir yıl geçiyor bir cenaze töreni düzenliyorlar. Çünkü karakterleri bu. BDP’nin bazı milletvekilleri, hem de kadın milletvekilleri bu alçakça cinayete sahip çıktılar. Bu cenaze törenlerinde de boy gösterdiler. BDP bunu sorgulamadı. Hani barıştan yanayız diyorlar ya. Barıştan yanasınız da bunları nasıl yapıyorsunuz? Güya kadın hakları yanlısı vekilleri bu katliamı sorgulamadılar. Tam tersini halktan gizlemeye çalıştılar. 2011 yılında Cudi Dağı'ndaki bir operasyonda bir başka yürek yaralayıcı manzaraya şahit olduk. Bir mağarada teröristler kıstırılıyor, askerimiz teröristleri mağaradan çıkarmak için saatlerce dil döküyor. Nihayet teröristler teslim oluyor. Bir tanesine subayımız soruyor. 'Annen baban sağ mı?' Terörist 'bilmiyorum' diyor. Subayımız 'kaç yıldır görüşmüyorsun' diyor. Terörist 'beş yıldır' diyor. Bunlar üzeri örtülemeyen gizlenemeyen yüzlerce hikayeden sadece iki tanesi. Buna benzer çok acı yaşandı, aile trajedisi yaşandı. Çocukları aldılar dağa götürdüler. Yıllarca ailelerinden gizlediler. Ölmeye ve öldürmeye gönderdiler. İşlerine gelmeyince de keyfice vahşice katlettiler. Genç bir çocuğun beş yıl boyunca annesiyle babasıyla ailesiyle görüşmesini engelleyerek kim neyin mücadelesini veriyor? Buradan mı özgürlük, buradan mı barış gelecek? Buradan mı barış mücadelesi verecek? 5 kadını işkence ile öldürerek mi özgürlük gelecek. Vicdanın olmadığı yerde özgürlük olur mu? Biz terör örgütünden ne vicdan bekliyoruz ne insaf bekliyoruz ne de acıma duygusu bekliyoruz."

"ÇOCUKLARINIZIN YÜZÜNE NASIL BAKIYORSUNUZ?"

Erdoğan, ardından, HDP'lilere seslendi: "Ama ben BDP’nin, şimdi HDP’nin yöneticilerine, vekillerine soruyorum. Sizin çocuğunuz yok mu? Sizin hiç insafınız, vicdanınız yok mu? Kaçıyorlar, dağa götürüyorlar, kendi çocuklarını da ABD’ye, İngiltere’ye değişik yerlere gönderiyorlar. Fark bu. Benim Güneydoğu'daki, Doğu'daki Kürt kardeşimin bunu bilmesi lazım. Bizim yavrularımız dağlara kaçırılırken, şu anda bölücü terör örgütüyle el ele olan HDP’nin işte başındakiler veya milletvekilleri veya belediye başkanları onların çocukları da ABD’de, Avrupa’da değişik yerlerde, ya eğitim alıyorlar veyahut da turistik seyahat yapıyorlar. Doğu'da, Güneydoğu’da yoksul halkın çocukları dağda böyle insanlık dışı bir hayata mahkum edilirken, ey HDP milletvekilleri siz evde çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz?”

"ANNELER ARTIK İTİRAZ EDİYORLAR"

30 yıldır Doğu’da ve Güneydoğu’da evladının nerede olduğunu bilmeyen, evladının yaşayıp yaşamadığını bilmeyen anne babalar olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ben de geçen akşam bir tanesinin anne babasıyla, hatta ninesiyle görüştüm. O da bu son kaçırma eylemlerinde kaçırılanlardan. Telefonda tabi hüngür hüngür ağlıyor. Kısa geçmişi ile ilgili bazı bilgileri vermek sureti ile dertleştik. Tablo bu. Ve belediyenin önünde de kalkıyorsun, onlara üzerine saldırıyorsun. Onları oradan kaldırmak için elinden geleni yapıyorsun. Niye? Hadi işte onlar da Kürt, çocuklarını kaçırdınız. Niye rahatsız oluyorsun? Ama gelip Taksim meydanında şurada burada her türlü eylemi molotofla yapıyorsunuz. Güneydoğu'da, Doğu'da can alıyorsunuz, can yakıyorsunuz, yeri geldiği zaman silah kullanıyorsunuz. İşte bu seçimlerde de 30 Mart seçimlerinde de bunu birçok yerde yaşadık. Evladı ölse bile gözyaşı dökemeyen, ağıt yakamayan, acısını paylaşamayan anne babalar var bugün. Bunlar sadece çocukları almakla kalmıyor, çocuklar öldüğünde anne babaların ağıt yakmasına bile engel oluyorlar. Gözyaşını içe akıtan o anneler babalar artık isyan etmeye başladılar. Diyarbakır'da ve 20 ilde anne babalar çocuklarının kaçırılmasına artık yüreklice isyan ve itiraz ediyorlar. Anneler babalar artık susmuyorlar, anneler babalar kan tüccarına dönüşen terör örgütü karşısında artık boyunlarını öne eğmiyorlar. Anne babalar daha 15 yaşında evlatlarını alıp dağa götürenlere karşı sessiz kalmayıp boyunlarını bükmüyorlar. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ni, ardından çözüm sürecini başlattığımız andan itibaren annelere babalara seslendik, yavrularınıza sahip çıkın, yavrularınızı elinizden alanlara karşı seslerinizi yükseltin.” dedi.

"ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ BAĞIMLILIK YAPAR"

Şimdi Diyarbakır’da annelerin evlatlarına sahip çıktığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Demokrasiden, özgürlükten, barıştan, insan haklarından olduğunu savunan HDP, bırakın tavır almayı, göstericilere eziyet ediyor. Çok rahatsız oldular. Maskelerinin düşmesinden, gerçek yüzlerinin görünmesinden çok rahatsız oldular. 15 yaşındaki çocukların kaçırılmasını izah edemediler. İnanın rezil oldular. Şimdi rezilliklerini bastırmak için de Diyarbakır'da gösteri yapan o kardeşlerimizi dağıtmaya kalkışıyorlar. 30 yıl susturdunuz, artık inanıyorum ki daha fazla susturamayacaksınız. Annelerin ağıdını, gözyaşını, feryadını 30 yıl zorbalıkla bastırdınız. Artık bastıramayacaksınız. Özgürlük ve barış bağımlılık yapar. Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşim son 1,5 yıldır özgürlüğün ve barışın tadına vardı. Terör örgütünün baskısından kurtulan vatandaşlar artık özgürlüğe ve barışa sahip çıkıyorlar. Bir buçuk yıldır, anneler babalar akşam sofranın başında bir araya geliyor, barışın ve özgürlüğün huzurunu yaşıyor. Bunu sabote etmeye kimsenin hakkı yok. Bakın bizim de hiçbir şekilde şımarıklığa tahammülümüz yok. Yol keserek, polisi askeri taşlayarak, huzursuzluk çıkararak ülkeye yeni açı yaşatmak isteyenlere asla eyvallah etmeyiz. Bu şımarık tavırlara göz yummayız. Çözüm için biz değil elini gövdesini taşın altına koymuş bir iktidarız. Bedeli her ne olursa olsun bu meseleyi çözeceğiz dedik, hamdolsun çok önemli mesafeler kaydettik.”

"YOL KESMELER İNSANİ DEĞİL"

Erdoğan, ardından HDP’ye şu çağrıda bulundu: "BDP, HDP dürüstseniz samimiyseniz, siyasi Kürtçülük yapmayan tüm Kürt kardeşlerime sesleniyorum, diğerlerine de sesleniyorum. Diyorum ki siz acaba bu yol kesmelere 'evet' diyor musunuz? Bu yol kesmeler insani midir? Yol kesmek, bak ses geldi oradan, tarihimizde eşkıyanın işi olarak bilinir. Şimdi tabi terörist bunu yapıyor. Terörist eşkıyanın çok daha ötesinde. Köyüne gidecek, onların da yolu kesiliyor. Ana yolda onların da yolu kesiliyor. Ne varsa ellerinde onlar alınıyor. Bazıları bakıyorsunuz alıp kaçırılıyor. Paralar isteniyor, haraç isteniyor. Bunlar haraççı. Bu kadar diyor haraç vereceksin. Bu devlete vergi veriyorsun, en az onun kadar da bize vereceksin. Hale bak. Sanki orada yolları yapan onlar, suyu getiren o. Sanki bütün üniversiteler, okullar, hastaneler bunları kuran o. Bu vergilerden bunlar yapılıyor, senin haracınla terör estiriliyor. Biz bu sürecin sabote edilmesine izin vermeyiz kardeşim.”

"HDP'NİN İŞİ ÇÖZMESİNİ BEKLİYORUZ"

15 yaşında çocukların ana kucağından alınıp dağa götürülmesine, orada birer robota döndürülmesine seyirci kalamayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Bunu eğer HDP çözemeyecekse, çocuk kaçırma eylemine dur demeyecekse, şımarıklığın sırtını sıvazlayacaksa bunu bilelim. Bu sorunu çözmek için, çocukları anneleriyle kucaklaştırmak için bizim de yöntemlerimiz var. Ama biz bu yöntemlere gerek kalmadan bu çocuk kaçırma eylemlerinin son bulmasını, kaçırılan çocukların derhal geri getirilmesini istiyoruz. HDP'nin bu işi çözmesini bekliyoruz. Eğer korkuyorlarsa bunu söylesinler, tehdit varsa bunu söylesinler, o yürekli anneler gibi cesaretleri yoksa bunu da söylesinler. Diyarbakır’da 15 yaşındaki çocuğunun peşine düşen annenin karşısına başka anneleri çıkarmak zalimliktir. En hafif tabirle vicdansızlıktır. Anneliğin siyaseti yoktur. Sağcılığı solculuğu yoktur. Hiçbir annenin gözyaşı dökmesine, acılar yaşamasına, yavrusundan kopmasına tahammülümüz olamaz. Biz çözüm sürecini tüm anneler için tüm babalar için başlattık. Samimiyetle ilerletiyoruz. Biz bu süreci oğlu askerde olan anneler için, oğlu dağa kaçırılmış anneler için başlattık. Sonuna kadar da gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tüm annelerin bu sürece yüreklerini koymalarını istediğini söyleyen Erdoğan, "Bu terör baronlarına kan tüccarlarına itiraz etmelerini istiyorum. Hiçbir anne tereddüt etmesin, yavrusu kandırılmış dağa kaçırılmış hiçbir anne korkmasın, çekinmesin. Anneler ne kadar bu sürecin içerisinde olursa barış da o kadar mümkün o kadar yakın olacaktır. Ben Diyarbakır’da eylem yapan o yürekli o kahraman anneleri bir kez daha yürekten selamlıyorum. Yavrularına sağ salim kavuşmaları için çırpınmaya devam edeceğimizi buradan ifade ediyorum. Büyük Türkiye için çözümün yanında durmaya, inadına demokrasiyi inadına kardeşliği savunmaya devam edeceğiz.” diye kaydetti.

"SOMA YARDIMLARI SADECE AFAD'A"

Erdoğan, konuşmasının sonunda, Soma faciasına ilişkin yapılan yardım kampanyalarına değindi ve AFAD dışındaki kampanyalara destek verilmemesini istedi: "Şu anda AFAD’dan başka yetkili hiçbir birim yoktur. Bunu genelgeyle de valiliklerimize bildirdik. AFAD’da sadece somadaki madencilerimizin ailelerine bunlar olacak. Belki iki, belki üç ev düşecek. Belki kiraya verecek. Çocuklarını onunla okutulacak. Bazıları üniversiteleri okumalarını sağlayacağım diyor. Bunlar AFAD’da toplanacak. Ama bu paralelin vakıflarına derneklerine sakın ha, bunlar aldatırlar, bu paralar biliyorsunuz farklı yerlere giderler. Bunlar kara para, bu kara parayı da bazı şirketler vasıtasıyla aklarlar.”

CİHAN

Yorumlar