Erdoğan: Erken seçim ülkeyi zarara sokar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bir erken seçim yapılması ihtimali olmadığını söyledi. "
Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum? Bu tür bir erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar." diyen...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Erken seçim ülkeyi zarara sokar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bir erken seçim yapılması ihtimali olmadığını söyledi. "
Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum? Bu tür bir erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar." diyen Erdoğan, ara dönemde nasıl bir yol izleyeceklerini de "Genel başkanı ayrı başbakanı ayrı bir ülke sağlıklı değildir. Eğer Başbakan aynı zamanda genel başkan olursa o başbakan güçlüdür. Genel başkan aynı zamanda Başbakan olursa o genel başkan da güçlüdür. Bu güç oya tahvil edilmeye geldiği zaman farklı bir şekilde oya tahvil edildiğini düşünüyorum." diye konuştu.

"GÖNLÜMDEN GEÇEN BAŞKANLIK YA DA YARI BAŞKANLIK"

Erdoğan, Ahaber-ATV ortak yayınında Mehmet Barlas'ın sorularını cevapladı. Burada, "Türkiye tam başkanlık sistemine mi geçecek?
" sorusuna muhatap olan Erdoğan, gönlünde yatanın başkanlık ya da yarı başkanlık sistemi olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Bu da tartışmalar içerisinde olabilir. O dönemde ben partinin başı değilim. Partinin başı ve MKYK şu düşüncemi paylaşırlar mı bilemem. Benim bu konudaki şeyim Türkiye'yi Başkanlık sistemine geçirmektir arzum budur. Partinin karar mekanizmaları bunu kabul eder mi etmez mi onu tabi, kestiremem. Başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sistemi de olabilir. Bunlar Türkiye'ye çok şey kazandırır diye düşünüyorum." dedi.

"PARTİDEN AYRILANLAR İHANET ETTİ"

Siyasetteki yol ayrılıkları hatırlatılan Erdoğan, "Tepe noktada olan arkadaşlarımızdan bizimle ters düşenler tükendiler bittiler. Bunun içinde bakanlık makamında olanlar Başbakan yardımcısı olanlar olmuştur. Bunlar ihanet etmişlerdir. ihanet ettikten sonra parti kurmuşlardır. Ama bir yere varamamışlardır. Dürüst hareket etmediler. Şu an onları kimse hatırlamıyor, unutuldular. Çünkü birileri onlara farklı makamlar teklif ettiler. Onlar o tekliflere aldandılar ve bulundukları güçlü makamı koruyamadılar." dedi.

Ancak Bülent Ecevit'in CHP'den ayrılıp DSP ile başarılı olmasının hatırlatılması üzerine ise "Ama tabi şimdi kimle beraber olduğu önemli. İhanet hoş karşılanmaz." diye konuştu.

"İHANET İÇİNE GİRMEZLER"

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde AK Parti'nin başına kimin geçeceği konusunda yol ayrılıkları olup olmayacağı sorulan Erdoğan, "Böyle bir şey temenni etmem, olması ihtimalini zayıf görüyorum. Böyle birşey olamaz, olmaması gerekir. Bu hareketin bazı kutsalları var. Orada da bu davaya gönül vermiş insanlar böyle bir ihanetin içine giremezler, girmemeliler. 3 dönem kuralını Tayyip Erdoğan kendi kafasından uydurmadı. Bu partiyi kuranlar olarak buna Abdullah bey de Bülent bey de dahil, 3 dönem kuralı kuralım ki sürekli tazelenen bir ekip olsun. 3 dönem nihai bir çizgi değil. 1 dönem ara versin daha sonra gelebiliyorsa yine gelsin. Bugüne kadar kimse dillendirmedi. Ama üçüncü döneme gelen bazı arkadaşlarım tahrike uğruyor. Doğru bulmuyorum. Nihai karar Tayyip Erdoğan'a ait değil, partinin büyük kongresidir. 28 Ağustos'a kadar Başbakan mı kalacaksınız? 
Son düzenlemelere göre 28'ine kadar devam eder bu süreç. 28'inde devir teslim. Çünkü mazbata YK tarafından meclis başkanlığına gönderilir. Yeminin yapıldığı gün mazbatayı alacaksınız." şeklinde konuştu.

"ARA DÖNEM İÇİN ANKET YAPARIM"

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni Başbakan'ın kim olacağına dair ipuçları veren Erdoğan, "Kafamızda oluşturduğumuz alternatiflerden bir tanesini istişareleri de yapıp atayacağız. Yine orada da bir anket yaparım. İlk turda seçilirsem zaten hemen parti genel başkanlığını o anda bırakmıyorsunuz. Ama parti olağanüstü kongreye gitme kararı alıyor. 45 gün içinde, 45 gün sonra değil. Ben parti genel başkanlığından düşüyorum. O andan itibaren Başkanvekilimiz var Mehmet Ali Şahin vekaleten yürütecek." diye ekledi.

"GENEL BAŞKAN AYNI ZAMANDA BAŞBAKAN OLMALI"

Erdoğan, "Erken seçim olur mu?" sorusuna ise olumsuz yanıt verdi: "
Erken seçim niye gündeme gelsin ben onu merak ediyorum? Bu tür bir erken seçim anlayışı ülkeyi zarara sokar. 4 yıllık bir hükümetsiniz, bunun içinde zaten Mart yerel seçimlerle geçti şimdi cumhurbaşkanlığı seçimi. Bir de erken seçimle kalkar genel seçimi koymaya çalışırsanız 1 yıl içine 3 seçimi sığdırmış olursunuz. Zaten cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra genel seçine 10 ay kalıyor. 10 ayın içerisinde bütçe var. Bu bütçeyi mali istikrara zarar vermeden bunu çıkarmak lazım. Mevcut hükümetin kendi bütçesini çıkarması 2015'e çok rahat girmeyi getirecektir. Kaldı ki burada bir koalisyon hükümeti yok, oturmuş bir hükümet var. Oturmuş hükümetin içinde başbakan atanacaktır. Başbakan kabinesinde değişklik düşünürse değişiklik yapacaktır. Benim kanaatim şudur; o da genel başkanı ayrı başbakanı ayrı bir ülke sağlıklı değildir. Eğer Başbakan aynı zamanda genel başkan olursa o başbakan güçlüdür. Genel Başkan aynı zamanda Başbakan olursa o genel başkan da güçlüdür. Bu güç oya tahvil edilmeye geldiği zaman farklı bir şekilde oya tahvil edildiğini düşünüyorum." CİHAN

Yorumlar