Erdoğan çözümün yol haritasını 1991'de çizdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘ölümü göze aldım' dediği çözüm sürecinin şifreleri 1991'de RP İstanbul İl Başkanı iken hazırladığı raporda gizli.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan çözümün yol haritasını 1991'de çizdi

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinin aslını 1991 yılında atmış. O devir Refah Partisi İstanbul İl Başkanı bulunan Erdoğan, “Kürt Sorunu ve Çözüm Önerileri” isimli raporda devletin etnik ayrımcılığı itibarıyla Kürt vatandaşların yaşadığı kültürel, sosyal ve ekonomik sorunları sıralamış; Kürtlerin Türkiye’den kopmak istemediği tespitinde bulunarak çözümün de demokratikleşmeyle geleceğini ilan etmişti.

Sorun statükocu yönetim

Erdoğan’ın danışmanı şekilde o devir raporu temel hatlarıyla yapan AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Erdoğan’ın Eski Türkiye’nin statükoculuğundan kaynaklı Kürt Sorununu en gözüpek biçimde saptama eden şahıs olduğunu söyledi. O devir  Kürt ifadesinin de cezayla sonuçlandığını hatırlatan Metiner, “şöyle konuştu:

Cesur ifadeler ve çözüm yolları

“Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 1991’de hazırlamış bulunduğu ve o tarihteki Genel Başkanı Erbakan’a sunduğu rapor, o güne kadar kimsenin cesaret edemeyeceği, telaffuz ederken dahi bin kez çevresine baktığı ifadelerle doludur. Sorunun tarihi boyutunu sebep ve sonuçlarını ortaya koymuş; sebep ve sonuçlarını ortaya koymuştur. 1991’de bu raporu hazırlayan insanın iktidara gelince nasıl yaşama geçirdiğini görmek lazım. O konuyu kararlılıkla çözen bir önder var. O tarihte raporda Kürt Sorunu denildi.”

Paradigmayı değiştirdi

“Etnik kimliğin inkarıyla Eski Türkiye’nin yarattığı bir sıkıntı var” diyen Metiner şöyle devam etti: “İktidara geldiği tarihe kadar da Kürt Sorunu diyor, 2005’te de Diyarbakır’da da diyor. Çünkü Eski Türkiye’nin inkardan kaynaklı sorunudur. Etnik kimliğin inkarına dayalı yurt paradigmasına değiştiren bir önder var. AK Parti ile Türkiye’nin önündeki engeller kaldırılıp, Kürtler bu ülkenin demokratik eşit yurttaşı sayılmıştır. Bugün Erdoğan ‘Kürt sıkıntısı yoktur’ derken Eski Türkiye’ye ilişkin sorunun çözüldüğünü fakat buna karşın Kürt vatandaşların sorununun aynı Türk vatandaşların sıkıntısı benzeri devam ettiğini dile getiriyor.”

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar