Emrullah İşler: Yurt dışında 185 bin kişi oy kullandı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt dışında oy kullanacaklar için uyguladığı randevu sistemini eleştirdi. İşler, "Yurt dışında milyonlarca insanımız yaşıyor. 2...

Google Haberlere Abone ol
Emrullah İşler: Yurt dışında 185 bin kişi oy kullandı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt dışında oy kullanacaklar için uyguladığı randevu sistemini eleştirdi. İşler, "Yurt dışında milyonlarca insanımız yaşıyor. 2 milyon 700 binin üzerinde seçmenimiz var yurt dışında. Bundan önceki seçimlerde yurt dışındaki insanlarımızın gümrük kapılarında oy kullanma oranı yüzde 5’i geçmiyordu. Bu sayı artacak. Katılımın çok daha fazla olmasını bekliyorduk. Yüksek Seçim Kurulu randevu sistemini çok katı bir şekilde uyguladı. Bu uygulama neticesinde bir takım yanlışlar oldu, vatandaşımızın demokratik hakkını kullanmasının önü bir şekilde kesilmiş oldu. Ben öğlen vakti aldığım rakamlara göre 185 bin civarında vatandaşımız yurt dışında oy kullandı. Bu akşama kadar 250-300 bini bulur diye düşünüyorum. Ama bu sayının aslında milyonu aşması gerekirdi." dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara İlahiyat Fakültesi'nde hocalığını yapan Prof. Dr. Salih Akdemir’in cenazesine katıldıktan sonra Tahtakale’deki Bursa İl Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret etti. Ziyarette gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye’nin etrafındaki yakın coğrafyada çok büyük acılar yaşandığına dikkat çekerek, "Suriye’de bu olaylar yaşanmasın diye Türkiye Cumhuriyeti olarak elimizden gelen gayreti gösterdik. Gerekli uyarılarda bulunduk. Gidişat böyle olursa sıkıntı olur, iç savaş olur dedik. Ama maalesef duvar oldular dinlemediler." şeklinde konuştu.

Suriye’nin yanı sıra Irak’ta mezhep çatışmalarının başladığını anlatan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Bir de Ramazan ayında mübarek günlerde Filistin’de, Gazze’de İsrail’in acımasız saldırılarını ve orantısız güç kullandığını gördük. Çocuklar öldü, bebekler kundaklarında öldü. Sahilde top oynayan çocuklar 2008-2009’daki o görüntüleri tekrar maalesef izlettiler. Şimdi İkinci Dünya Savaşından sonraki görüntüleri andıran görüntülerle karşı karşıyayız. İsrail’in bu şiddeti, diktatörlüğü karşısında bütün dünya kör oldular, sağır ve dilsiz oldular." ifadelerini kullandı.

'BM GAZZE’DE İFLAS ETTİ'

Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytanlardan olmayacaklarını ifade eden İşler, şöyle devam etti: "Bu olay Birleşmiş Milletler (BM) düzeninin iflas ettiğini göstermiştir. BM’nin pek çok İsrail aleyhinde alınmış kararı var. Ama hiçbiri uygulanmamıştır. Türkiye olarak mevcut BM sisteminin iflas ettiğini ve acilen değiştirilmesi gerektiğini yüksek sesle söylüyoruz. Bu şekilde kervan gitmez diyoruz. Bunların gitmeyeceğini Gazze saldırıları ortaya koydu. Batı dünyası, ABD bu olaylara sessiz kalırken, bilakis İsrail’e yaptıkları açıklamalarla desteklerken bu olaylara İslam dünyasının da sessiz kalması bizleri üzdü. Tek konuşan, hakkı söyleyen biz de kalsak hakkı söylemeye devam edeceğiz. Dünyanın bir İsrail sorunu olduğu ortaya çıkmıştır. Bu İsrail sorunu çözülmeden dünyada ve bölgede barış gelmeyecektir."

Antisemitizm ve İslamofobi'ye karşı olduklarını anlatan Başbakan Yardımcısı İşler, şunları söyledi: "Batı'da üretilen terimlerdir ve bunu üreten Batılılar, Gazze’deki katliamlara sessiz kalmaktadırlar. 72 saat ateşkes dediler yeniden eften püften sebeplerle ateşkesi ihlal ettiler ve öldürmeye devam ettiler. Kullandıkları silahların çoğu yasaktır. Bunları kullanarak kundakları bebekleri öldürüyorlar. İnsanlara SMS çekerek uyarıda bulunarak ‘evlerinizi tepenize yıkacağız’ diyorlar. Bütün bunlara, dünya bunlara maalesef sessiz kalıyor. BM’nin binaları dahil hiçbir korunaklı yer yok Gazze’de. Temsilcisi de ağlayarak bunu ifade etmişlerdir. BM sisteminin çöktüğünü göstermektedir. Artık yeni bir dünyanın, yeni bir uluslararası sistemin kurulmasını zamanı gelmiştir."

Türkiye’de bir ilk olarak cumhurbaşkanın halk tarafından seçileceğine dikkat çeken İşler, "Yurt dışında milyonlarca insanımız yaşıyor. 2 milyon 700 binin üzerinde seçmenimiz var yurt dışında. Bundan önceki seçimlerde yurt dışındaki insanlarımızın gümrük kapılarında oy kullanma oranı yüzde 5’i geçmiyordu. Bu sayı artacak. Katılımın çok daha fazla olmasını bekliyorduk. Yüksek Seçim Kurulu randevu sistemini çok katı bir şekilde uyguladı. Bu uygulama neticesinde bir takım yanlışlar oldu, vatandaşımızın demokratik hakkını kullanmasının önü bir şekilde kesilmiş oldu. Ben öğlen vakti aldığım rakamlara göre 185 bin civarında vatandaşımız yurt dışında oy kullandı. Bu akşama kadar 250-300 bini bulur diye düşünüyorum. Ama bu sayının aslında milyonu aşması gerekirdi. Yaz aylarına gelmesinin etkisi var. Çok sayıda vatandaşımız buralara geldi. Yurtdışı Türkler Başkanlığı da bana bağlı." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, yurt dışındaki randevu sisteminden dolayı katılımın düşük olduğunu ve bunda da sorumluluğun YSK’ya ait olduğunu savundu. İşler, daha sonra Ulu Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Orhangazi Parkı'nda açılan seçim standını ziyaret ederek bazı vatandaşlara roze taktı. CİHAN

Yorumlar