'Elektrik parası ödenmemesi konusunda PKK ve farklı unsurların yönlendirmesi var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'da ödenmeyen elektrik paralarıyla alakalı konuştu. Kasten veya sehven parasını ödeyemeyenlerin mutlaka bu konuyla alakalı ödeme yapmaları gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Biz oradaki...

Google Haberlere Abone ol
'Elektrik parası ödenmemesi konusunda PKK ve farklı unsurların yönlendirmesi var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'da ödenmeyen elektrik paralarıyla alakalı konuştu. Kasten veya sehven parasını ödeyemeyenlerin mutlaka bu konuyla alakalı ödeme yapmaları gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Biz oradaki vatandaşın dokusunun yapısının sağlam olduğunu biliyoruz ama bir kısım yönlendirmeler olduğu bilgisi de bizde var. Gerek PKK’nın gerekse farklı unsurların 'elektrik paralarını ödemezseniz ne olur' dediklerini de biliyoruz. Herkes vatandaşlık görevini yerine getirecek." dedi.

Bakan Yıldız, Meclis'te basın mensuplarının sorularını cevapladı. Güneydoğu’da çıkarılan petrol hakkında ayrı hak talepleriyle ilgili Yıldız, bu talepleri son derece yanlış ve sakıncalı bulduğunu ifade etti. Antalya’nın turizmi, Rize’nin çayı, Karadeniz’in fındığı hangi mamuller Türkiye’nin dört bir yanında yetişiyorsa bu yapının aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu demeden Batısıyla, Doğusuyla, Kuzeyiyle, Güneyiyle hep beraber bir bütün olduğunu bildiklerini anlatan Yıldız, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın konuya ilişkin açıklamalarını eleştirdi.

Ayrı bir pay verilmesi taleplerini yanlış bulduklarını vurgulayan Yıldız, "Bu sektörde 1 milyar liralık yaklaşık yatırım yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlar oradaki vatandaşımıza bir istihdam iş kaynağı olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte ayrı bir devlet hakkı oraya verilmek istenmesini sade bir duygu olarak görmüyoruz ve bunu son derece sakıncalı buluyoruz." diye konuştu.

Elektrik kesintileriyle ilgili yapılan eylemlere yönelik bir soruya Yıldız, bu tür eylemleri, jandarmayı, polisi karşısına alıp ve Demirtaş tarafından da desteklenmesini çok üzücü bulduğunu vurguladı. Yıldız, "Dicle bölgesinde ödeme oranının, kayıp kaçak oranının yüzde 75-80’lere çıktığı ve ödeme oranlarının yüzde 10’lar civarında olduğunu bilinmesi lazım. Biz 77 milyona hizmet etmek zorundayız, Doğusu Batısı yok. Elektrik arz güvenliği ve üretimiyle alakalı bir sıkıntımız yok. Ama biz parasını ödeyen ile ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Bu bir havuz, ödemeyenlerin parasını ödeyenler tarafından daha fazla ödenmesi doğru bir işlem değil. Bu yüzden kasten veya sehven parasını ödeyemeyenlerin mutlaka bu konuyla alakalı ödeme yapmaları lazım. Biz oradaki vatandaşın dokusunun yapısının sağlam olduğunu biliyoruz ama bir kısım yönlendirmeler olduğu bilgisi de bizde var. Gerek PKK’nın gerekse farklı unsurların 'elektrik paralarını ödemezseniz ne olur' dediklerini de biliyoruz. Herkes vatandaşlık görevini yerine getirecek." şeklinde konuştu.

TRAFOYA KEDİ GİRMESİYLE İLGİLİ SORUYU CEVAPLADI

Ödemeyenler için borçların yapılandırıldığını hatırlatan Bakan Yıldız, ödeme konusunda azami kolaylık gösterileceğinin altını çizdi. Kuzey Irak’taki petrol sevkiyatında herhangi bir sorun olmadığını dile getiren Yıldız, petrolün dünya piyasalarına ulaştırılacağını kaydetti. Sınırlı da olsa petrol üretiminin Irak’ta yapıldığını ifade eden Yıldız, ancak üretimin çok düştüğüne dikkat çekti.

Yerel seçimlerde trafoya kedi girmesiyle alakalı bir soruya ise Yıldız, "Herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. O gün yaklaşık 8 bin arkadaşımız görev yapmıştı. Cumhurbaşkanı seçiminin oy tasnifinde herhangi bir şey olmaz. Belçika Brüksel’de oy tasnifini 4 saat durdurdular, bilgisayarda olan bir hata yüzünden. Ama bizim böyle bir şeyimiz söz konusu değil. Gerek iletişim ortamında gerek enerji sektöründe herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Ben orada bir bütünün bir parçasından bahsettim. Ama onu bir bütün olarak sunmanın da doğru bilgilendirmeye girmediği kanaatindeyim. Böyle bir hadisenin olup olmadığını enerji sektöründe olanlar bilirler. Ama bunu tamamıymış gibi gösterilmeye çalışılmasını da ben esprilere olan ihtiyacımız ve iştiyakımızdan kaynaklandığı kanaatindeyim. Bizim böyle bir katkımız olduysa iyidir diyorum." karşılığını verdi. CİHAN

Yorumlar