Ekmeleddin İhsanoğlu, 163 milletvekilinin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı

Ekmeleddin İhsanoğlu'nu 12. cumhurbaşkanlığına aday gösteren önergeler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edildi. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu...

Google Haberlere Abone ol
Ekmeleddin İhsanoğlu, 163 milletvekilinin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı

Ekmeleddin İhsanoğlu'nu 12. cumhurbaşkanlığına aday gösteren önergeler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edildi. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, CHP'den 111, MHP'den 52 milletvekilinin imzası yer alıyor.

Bağımsız milletvekilleri Hami Yıldırım ve İdris Bal CHP dilekçesine imza attı. MHP'den ihraç edilen İhsan Barutçu da eski partisinin Köşk adayı için imza verdi. MHP'den Tuğrul Türkeş, yurt dışında bulunması sebebiyle imza atamadı. CHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çiçek'e verdi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için bugün ilk müracaatı TBMM olarak aldıklarını söyledi. Aldıkları bu başvuruyu yarın Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ileteceklerini belirten Çiçek, "Bundan sonraki süreç YSK'nın tasarrufundadır. Bu seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanlığının anayasamız ve devlet geleneğimizde çok önemli bir yeri var. Cumhurbaşkanları devletin başıdır. Türk devletinin birliğini temsil eder. Milletimiz de bu makamın yüceliğine yakışır bir seçim gerçekleştirecektir. Benim dönemimde birçok ilkler oldu; bazıları olumlu bazıları olumsuz. Hayırlara vesile olsun." dedi.

Çiçek, CHP ve Grup başkanvekillerine başvuru imzalarını aldıklarına dair birer kağıt verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bu tercihin esas sebebinin parlamenter demokratik sisteme olan inançları olduğunu vurguladı. Altay, "İkinci olarak devletimizin laik niteliği ve sosyal bir hukuk devleti özelliğini korumak istememizdir. Üçüncü sebebimiz ise aziz milletimizin huzuru, refahı ve mutluluğudur. Türkiye bir kamplaşma ve gerilimi politikasını yıllardır yaşıyor. Toplumun beklentilerine karşılık verebilecek bir aday olarak Sayın İhsanoğlu'nu milletimize önerdik." diye konuştu.

Tercihlerinin siyasi olmadığına dikkat çeken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise şunları söyledi: "Biraz önce tarihi bir anda MHP milletvekilleri olarak Sayın İhsanoğlu'nu Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak milletin teveccühüne havale etmiş bulunmaktayız. Cumhurbaşkanı adayı olarak Türkiye çok önemli bir dönemeçte bulunmaktadır. Biz sadece bir cumhurbaşkanı adayı belirlemedik. Aynı zamanda bir cumhurbaşkanının nasıl görev yapması gerektiği bakımından bir irade beyanında bulunduk. Sayın İhsanoğlu demokratik bir alternatif olarak Türk milletini önüne konulmuş durumdadır. Gerçekten millet cumhurbaşkanlığı makamında kavga istemiyor. Biz MHP olarak biz böyle bir zihniyetin cumhurbaşkanı olacağını takdir ettik ve millete takdim ettik. Allah utandırmasın, Allah yar ve yardımcısı olsun."

CİHAN

Yorumlar