Efkan Ala: 198 konuda 200’e yakın soruşturma var

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin idari soruşturmanın ne durumda olduğunun sorulması üzerine, "200’e yakın, 198 konuda soruşturma devam ediyor şu anda.

Google Haberlere Abone ol
Efkan Ala: 198 konuda 200’e yakın soruşturma var

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin idari soruşturmanın ne durumda olduğunun sorulması üzerine, "200’e yakın, 198 konuda soruşturma devam ediyor şu anda. Ortaya çıktıkça da artıyor. Dolayısıyla idari ve adli süreçler, soruşturmalar devam ediyor." şeklinde konuştu. Ala, "Bunlar zaman zaman sonuçlanıyor. Bazıları savcılığa gönderiliyor. İşlendiği tespit edilen suçlarla ilgili sorumluluk olursa onlar cezalandırılıyor. Süreç devam ediyor. Devlette devamlılık esastır. Onun için her gün belki onlarcası oluyor, sizin haber alma imkanınız olmuyor onlardan." dedi.

"1 MAYIS'TA TAKSİM KAPALI"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesinde AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını cevapladı. "1 Mayıs için Taksim konusunda muhalefetin ısrar var, gelişmeler ne olacak?" diye sorulan Ala, "Biz, 1 Mayıs'ın huzur ve güven ortamı içerisinde vatandaşlarımızın güvenliğini de devlet olarak sağladığımız bir ortamda yapılmasını istiyoruz. Bu hükümet döneminde 1 Mayıs tatil edilmiştir, bayram olarak ilan edilmiştir, ilk defa Taksim’de kutlanmasına izin verilmiştir, ama biz vatandaşlarımıza çok daha güzel imkanları olan Yenikapı Meydanı'nı inşa ettik ve sunduk. Daha başka meydanlar var. Başka bir sendikamız da başka bir meydanımızda, belirlenmiş meydanda kutlamayı yapıyor. Demokratikleşme paketiyle bundan sonra tespit edilecek meydanların tespiti sürecinde sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin alınması kuralını getirdik. Biz, vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin, bayram kutlamalarının çok daha iyi şık bir ortamda yapılması için bütün düzenlemeleri ve tedbirleri alıyoruz. Burada tek birimin ya da sendikanın ya da başka birkaç sendikanın talebiyle bütün vatandaşlarımıza sorun üretecek bir kararı istemek doğru değil, vermek de doğru değil. Bir yasaklama yok, bunun açıkça adını koyalım, zaten orası kutlama yeri değil, kutlama yeri olarak belirlenmiş yerlerde de bu talep edenler bu platformlar gelip gayet nezih bir biçimde, şık biçimde 1 Mayıs Bayramlarını kutlayabilirler. Orası da Yenikapı'dır, Maltepe'dir, başka bir sendikamız da Kadıköy'de kutlayacaktır, onun için adını doğru koymak gerekir. Süreçlerde onların da görüşleri alınarak, kamu otoritesi tarafından belirlenecektir." dedi.

"Neden taksimi açmıyorsunuz?" diye sorulan İçişleri Bakanı Ala, "Peki neden Yenikapı'ya gidilmiyor, Yenikapı'da merkez değil mi? Biz, toplantı yerine karar verirken onlarca faktör dikkate alınır bir olumsuzluk halinde tahliye planları, şehin diğer çalışan insanlarının ve esnafın zarar görmemesi, vatandaşların yollarının kesilmemesi. Taksim'de bir kutlama olduğu zaman İstanbul duruyor. 15 milyon insanın seyahat özgürlüğünü kısıtlamak durumunda kalıyoruz güvenlik ve tedbir alabilmek için. Onun için Yenikapı'da Maltepe'de İstanbul'da şehrin merkezi diyemeyeceğimiz bir yer var mı? Taksim eskiden İstanbul merkeziydi. Şu an onlarca var. Birine bir ayrıcalık sağlama durumu olsa burada itirazları anlarım. İtiraz edenlerin kendilerine ayrıcalık sağlanmasını istiyorsa burada da bir yanlış var." şeklinde konuştu.

MİT YASASINI SAVUNDU

Dün TBMM’den geçen MİT Yasası da sorulan Efkan Ala, şu değerlendirmede bulundu: "Dün, ilk defa Türkiye’de sürekli demokratikleşme paketleri ve adımları atıyor AK Parti. Dün yine birine şahit olduk. Bir komisyon oluşturuldu ve bu komisyon istihbarat birimlerinin yıllık denetimini ve onların faaliyetlerini gözden geçirecek. Onların faaliyetleri kamuoyuyla veya kendi içlerinde değerlendirmeye tabi tutacak. Bu sivil otoritenin demokratik bir biçimde kamu otoriteleri ve güvenlik birimleri üzerinde etkinliklerin artırılması adımlarıdır. MİT Yasası çok daha açıkça yazılmıştır yetkileri. Yani bir gerçekten muğlakla çok genel yetkiler burada meclisin adını koyarak tağdat ettiği biçimde yazılmıştır ve olumlu adımlardır bunlar ama daha önce yüzyıl öncesinin paradigmalarına kodlanmış zihinler bunları anlamakta güçlük çekiyorlar. Aslında attığınız olumlu bir adımı sanki daha önceden Türkiye açık, şeffaf darbeler yaşamamış o darbelerin mevzuatları halen yürürlükte değilmiş gibi savunmaya geçiyorlar. Oysa biz darbe mevzuatlarının ortaya koyduğu düzenlemeleri demokratik bir süreç içerisinde meclisten geçirerek tartışarak yeniliyor, demokratikleştiriyoruz. Doğru dürüst Türkiye’ye yakışır adımlar atıyoruz ama bunu anlamakta bazı gerçekten eskiye kodlanmış zihinler zorluk çekiyorlar ama alışacaklar. Biz, sistemin merkezine parlamentoyu oturtmak zorundayız. Parlamento bizim attığımız her adımda düzenin ortasına oturuyor. Orasını halk seçiyor. Halk adına her türlü denetimi, gözetimi ve değerlendirmeyi yapma yetkisine sahiptir. Demokratik ülkelerde de bu süreçler böyle işler. Onun için sonra da oranın denetiminin, gözetiminin olmadığı ortamlarda hangi sonuçların üretildiğini geçtiğimiz daha çok yakın içinde bulunduğumuz dönemlerde yaşıyoruz. Onun için orası halka hesap verecek biz de oraya hesap vereceğiz. Bu, son derece şık, demokratik bir değerlendirmedir."

MİT TIRLARI

İçişleri Bakanı’na ayrıca Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin idari soruşturma da soruldu. Ala, "200’e yakın, 198 konuda soruşturma devam ediyor şu anda. Ortaya çıktıkça da artıyor. Dolayısıyla idari ve adli süreçler, soruşturmalar devam ediyor. Bunlar zaman zaman sonuçlanıyor. Bazıları savcılığa gönderiliyor. İşlendiği tespit edilen suçlarla ilgili sorumluluk olursa onlar cezalandırılıyor. Süreç devam ediyor. Devlette devamlılık esastır. Onun için her gün belki onlarcası oluyor, sizin haber alma imkanınız olmuyor onlardan." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRI

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıya ilişkin sorular yöneltilen İçişleri Bakanı, "Ben kendisini de aramış geçmiş olsun dileklerimi iletmiştim. Biz, çok büyük bir hassasiyetle üzerinde durduk ve duruyoruz. Onun için hiçbir konu orada gizli ya da kapaklı kalmayacak." dedi.

Polis muhbirlerinin bir ay önceden bu konuda bilgi sahibi olduğu iddiaları hatırlatılan Ala, "Son derece ciddi bir biçimde inceliyoruz. Bir ana muhalefet partisi genel başkanına yapılan saldırı ağır bir saldırı. Nefretle ve şiddetle bunu reddediyor ve nefretle kınıyoruz. Biz, onu son derece ciddiyetle en ufak bir soru işareti kalmayacak biçimde araştırıyoruz ve aydınlanacak." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar