DSP'li Gündoğdu, fezlekelerin okutulmamasını tarihi Patara Meclisi'nde kınadı

Demokratik Sol Parti(DSP) Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı avukat Mücahit Gündoğdu, 4 bakan hakkında yolsuzluk ve rüşvetle ilgili hazırlanan fezlekelerin TBMM'de okunmasını dünyanın en eski parlamentosu kabul edilen Likya (Lykia) Birliği Patara M.

Google Haberlere Abone ol
DSP'li Gündoğdu, fezlekelerin okutulmamasını tarihi Patara Meclisi'nde kınadı

Demokratik Sol Parti(DSP) Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı avukat Mücahit Gündoğdu, 4 bakan hakkında yolsuzluk ve rüşvetle ilgili hazırlanan fezlekelerin TBMM'de okunmasını dünyanın en eski parlamentosu kabul edilen Likya (Lykia) Birliği Patara Meclisi'nden kınadı.

Mücahit Gündoğdu, 30 Mart mahalli seçim çalışması kapsamında Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş (Patara) köyünde seçim çalışması yaptı. Patara köyünde seçim çalışması sonrası MÖ 167 yılında inşa edilen ve halihazırda dünyada en eski ve demokratik meclisi kabul edilen Patara Meclisi ve antik tiyatroyu ziyaret etti. Patara Meclisi önünde basın açıklaması yapan Gündoğdu, 4 bakan hakkında hazırlanan yolsuzluk ve rüşvetle ilgili hazırlanan fezlekelerin okutulmamasının 'milli iradeye' saygısızlık olarak değerlendirdiğini, halkın ve halkın temsilcilerinin susturulmasını nefretle kınadığını kaydetti.

Dünyanın en eski parlamentosu kabul edilen Patara Meclisi'nin 2008-2011 yılları arası Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanlığı tarafından restore edildiğini hatırlatan Gündoğdu, "4 bakan hakkında hazırlanan yolsuzluk ve rüşvetle ilgili fezlekelerin okunmamasını halihazırda dünyanın en demokratik meclisi kabul edilen Patara Meclisi'nde kınıyorum. Fezlekeler okunmayarak halk ve halkın temsilcileri yok sayılmıştır. Milli irade gasp edilmiştir. Yasama susturulmuştur. Bir an önce Meclis'in çalıştırılmasını istiyoruz. Dünyanın en eski parlamentosu Patara Meclisi insanlığa örnek olmalı. Yasama organı susturulamaz." diye konuştu.

AK Parti hükümetinin kendi çıkarları için 2010 referandumundan kazanılan tüm demokratik hakların bir bir yok edildiğini savunan Gündoğdu, ülkenin süratle Avrupa Birliği(AB) kriterlerinden uzaklaşarak, demokratik hakların ortadan kaldırıldığını kaydetti. Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: "Halihazırda dünyanın en eski parlamentosu kabul edilen Patara Meclisi yapısıyla bize hala yol gösteriyor. Halkın ve halkın temsilcilerinin susturulamayacağını söylüyor. Maalesef fezlekeler Meclis'te okutulması engellenerek halk ve halkın temsilcileri susturuldu."

Patara Meclisi, halihazırda mevcut yapısıyla dünyanın en eski demokratik meclisi kabul ediliyor. Patara Meclisi'nin evveliyatının Likya Birliği'nin toplantı yeri olarak Geç Helenistik dönemde MÖ 1'nci yüzyıla kadar dayandığı belirtiliyor. Ünlü Fransız düşünür Montesguie, 1748 yılında bastırdığı Yasaların Ruhu kitabında da Patara Meclisi'ni mükemmel bir cumhuriyet modeli olarak tanımlıyor. CİHAN

Yorumlar