DP’li Aydın: AB, AKP ile Türkiye’ye daha iyi demokrasi gelmeyeceği anladı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Sezer, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kararını, “Avrupa Birliği, AKP iktidarı ile Türkiye’ye ‘daha iyi demokrasi' gelmeyeceğini anladı.

Google Haberlere Abone ol
DP’li Aydın: AB, AKP ile Türkiye’ye daha iyi demokrasi gelmeyeceği anladı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Sezer, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kararını, “Avrupa Birliği, AKP iktidarı ile Türkiye’ye ‘daha iyi demokrasi' gelmeyeceğini anladı.” ifadesiyle değerlendirdi.

Aydın Sezer, yaptığı yazılı açıklamada “Avrupa Parlamentosu üyeleri giderayak, Türkiye ile ilgili en sert rapora imzasını attı.. Adeta AKP iktidarından intikam aldı. Mayıs ayında yapılacak seçimlerle yenilenecek Avrupa Parlamentosu üyeleri belki de Türkiye ile ilgili son kez toplandı ve ağır eleştirilerde bulundu. Türkiye ile ilgili 2013 yılı İlerleme Raporu’nun oylamasına da rekor sayıda Avrupalı milletvekili katıldı. 751 üyeli Parlamentoda 671 milletvekili oy kullandı.. İlk kez bu kadar kalabalık milletvekilinin oy kullandığı Türkiye ile ilgili raporun oylamasında 475 ‘evet’, 153 ‘hayır’ ve ‘43 ‘çekimser’ oy çıktı.” dedi.

RAPORDA ELEŞTİRİLEN KONULAR

Raporda; üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk olayları, yargı üzerindeki baskılar, basın özgürlüğü, polis şiddeti ve internet yasası gibi temel konuların eleştiri konusu olduğuna işaret eden Sezer, şöyle devam etti: “Görüşmelerde Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve AP Türkiye raportörü Hollandalı vekil Ria Oomen-Ruijten başta olmak üzere rapor üzerinde söz alan çok sayıda milletvekili Berkin Elvan’ın ailesine başsağlığı dilerken bu konuda tek kelime etmeyen başsağlığı dilemeyen Başbakan Erdoğan’a adeta 'medeniyet' dersi verdiler.
AKP iktidarının ilk yıllarında, AKP’nin Avrupa Birliği politikasından etkilenerek AKP’ye destek veren kimi kesimlerin, artık AKP iktidarı ile Türkiye’ye ‘daha iyi demokrasi' gelmeyeceğini ve gidilen yanlış yolun bizi Avrupa’ya götürmeyeceğini iyice anlamış olmaları açısından bu rapor son derece önemlidir. AB sürecini başlatan, ilerleten, bu güne getiren bir misyonun devamı niteliğindeki Demokrat Parti AB projesini, ‘olsa da olur, olmasa da olur’ türünden geleneksel yaklaşımdan çıkartıp, bir vizyona kavuşturan siyasetin sahibidir. Buradan kaynaklanan bir hak ve yetkiyle diyoruz ki; bugünkü iktidarın AB konusunda girmiş olduğu yol yanlıştır, tutarsızdır, ülke çıkarlarını korumaktan, ülke çıkarlarına dayalı bir siyaseti yürütmekten uzaktır.”

Aydın Sezer, yapılması gerekenleri de, “AB’ye uyum anlamında yasal değişikliklerle hak ve özgürlükler alanı genişletmeli, piyasa ekonomisini rekabetin korunduğu haksız rekabetin önlendiği biçimde işletmeli, siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirerek temsilde adalet ve istikrarı sağlamalı, temel hak ve özgürlükler konusunda yeni açılımları ivedi olarak gerçekleştiremememiz durumunda Türkiye’nin karşılaşacağı sorunları kestirebilmek güç olmayacaktır...” şeklinde aktardı. CİHAN

Yorumlar