DP Genel Başkanı Uysal: İktidar suçüstü yakalandı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Belediye Başkanı Ergün Koç’un partisine katılımı ve adaylığını tanıtımı için Bursa'nın Karacabey ilçesine geldi.

Google Haberlere Abone ol
DP Genel Başkanı Uysal: İktidar suçüstü yakalandı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Belediye Başkanı Ergün Koç’un partisine katılımı ve adaylığını tanıtımı için Bursa'nın Karacabey ilçesine geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenen Uysal, ’17 Aralık Operasyonu’yla iktidarın suçüstü yakalandığını ileri sürdü.

DP’nin geçmişte olduğu gibi yine milletin umudu olduğunu savunan Uysal, Menderes ve Demirel gibi memleket için mücadele verenlerin yolunda ilerlediklerini söyledi. “17 Aralık’ta hükümet ve iktidar partisi suçüstü olmuştur” diyen DP lideri Uysal, ortaya dökülen bu hadiselerin, Türkiye’de buzdağının görünen yüzü bile olmadığını söyledi. Uysal, Başbakan Erdoğan’a “Suçlanan bakanları yanına alarak milletin huzuruna çıkmak nasıl bir anlayıştır, nasıl bir zihniyettir?” şeklinde konuştu.

Gültekin Uysal şunları söyledi: “Birileri bu yolsuzluk yoluyla elde ettikleri paraları kasalara sığdırabilirler, ayakkabı kutularına sığdırabilirler ama artık mızrağın çuvala sığmadığı noktada bunu perdeleyebilecekleri başka unsurlar kalmamıştır. Basın, darbe dönemlerini bile mumla arartırcasına uygulamaların yapıldığı bir ortam içerisindedir. Bugün basın, eğer bu meseleleri takip edemeyecekse, yargı eğer bu meseleleri takip edemeyecekse, Türkiye nasıl şeffaf hale gelecek. Yapılan yanlışların, yanlışları yapanların yanına kar olarak kaldığı bir rejimi nasıl sürdürebilme imkanınız vardır? Aslında en temelde sorgulamamız gereken mesele; basına koyulan bu sınırlamalarla beraber, yargı süreçlerinin önüne koyulan bariyerlerle maalesef milletimizin demokrasiye inancı da hukuk devletine inancı da örselenmektedir."

'İKTİDAR, YOLSUZLUĞUN ALDIĞI BOYUTUN FARKINDA'

Hükümetin bir yanda emniyette operasyonel şube müdürlerinin yerlerini değiştirdiğini, öte tarafta yeni savcılar atayarak soruşturmaya müdahale ettiğini vurgulayan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: "Gezi olaylarında polisi, ‘destan yazan polisimiz’ diye nitelendirirken bugün, bu soruşturmayı yürüten insanlarımızı çete olarak değerlendirip bir cadı avına tabi tuttuklarını üzülerek izliyoruz. Bu uygulamayı ne hukukla izah edebilirsiniz, ne Anayasa mantığı içerisinde, ne hukuk devleti mantığı içerisinde, ne demokrasi mantığı içerisinde izah edebilme imkanınız yoktur. Yargıyı, yürütmenin bir uzantısı haline getirme çabalarıyla geçmiş dönemlerde de karşı karşıya kalınmıştır. Ama hiç bu kadar keyfi bir şekilde yargıyla oynama cüretini göstermemişti."

Hükümetin, yolsuzluk iddiaları karşısında takındığı tutumun endişe verici olduğunu ifade eden DP Lideri Uysal: "Hangi yollardan kazandığınız ve hangi yollardan harcadığınız önemlidir. Hukuk da bunun için vardır. Hükümetin bunları sahipleneceğine, yargıya teslim ederek kendilerinin de bu soruşturma içerisinden aklanarak çıkma yolu vardı. İktidar, yolsuzluğun aldığı boyutun farkındadır. Bu açıdan baktığımızda bu müdahalelerin arkası gelecektir. ‘Herkes eşittir ama birileri daha fazla eşittir’ mantığı içerisinde, yakınlık duygusuyla ‘surda gedik açtırtmam’ anlayışı içerisinde bu tür soruşturmaları engellemek kimseye bir şey kazandırmaz. Maalesef Sayın Başbakan, ‘çete’ diye tabir ettiği, ‘insanların inlerine gireceğiz’ diyor. İnlerine girecekseniz önce yargının, meşru şekilde işlemesinin önünü açın. Bakanların dokunulmazlık zırhlarını kaldırın ve suçlanan bakanların evlerine girsinler. Onlarla ilgili yargı mensupları da emniyet görevlileri de gerekli soruşturmaları yapabilsinler."

'İSTİFA MEKANİZMASI İŞLETİLMELİ'

Kendisini hukukla, demokratik değerlerle, evrensel değerlerle bağlı gören bir başbakanın bu tür ötekileştirici bir söylemi, dili, üslubu kullanabilmek gibi bir hakkının olmadığını da ifade eden Uysal, "Ama sözle demokrat olabilme imkanınız yoktur. Sonradan demokrat olmuş, darbeler dolayısıyla bu lisanı konuşur hale gelmiş olanlar, demokrasiye inançlarından değil, demokrasiyi konjonktürel bir program olarak görmektedirler. Sadece kendisine oy verenlerin değil oy vermeyenlerin de rızasını gözetmesi gerekirken, kendisine oy veren, namuslu insanların da rızasını gözetmekten uzak bir şekilde meseleyi perdeleyerek, daha da büyük patlamaların önüne geçebilmek adına bu tür bir söylemi benimsediğini görüyoruz. Başbakan, zaten gezi hadiseleriyle beraber kendisine oy vermeyen insanların başbakanlığından istifa etmiştir." sözlerini kullandı.

Demokrasinin düşük profilli olarak bile uygulandığı ülkelerde istifa mekanizmasının işlediği halde maalesef, Türkiye’de Başbakan’ın bu meseleyi sahiplenerek meşrulaştırmaya gayretleri olduğuna dikkat çeken Uysal, "Ben bu tartışmaların Türkiye için çok önemli tartışmalar olduğu kanaatindeyim. Türkiye’nin içine düştüğü tartışmaların milletin lehine olduğunu düşünüyorum. Çünkü farklı fikirleri kendi meşru yolları içerisinde münazarasına, münakaşasına, rekabete açtığınız takdirde bu doğrular ortaya çıkar. Dünyanın her yerinde bu tür suistimaller olabilir. Ama bizdeki son olaylar, uzunca bir süre iktidar olmanın vermiş olduğu özgüvenle beraber, mutlak bir psikolojik üstünlükle keyfi uygulamalardır.” dedi.
Konuşmaların ardından DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’un rozetini takarak, adaylığını ilan etti.
CİHAN

Yorumlar