Dört bakan hakkındaki Meclis soruşturma önergeleri pazartesi görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki soruşturma önergeleri, 5 Mayıs Pazartesi günü...

Google Haberlere Abone ol
Dört bakan hakkındaki Meclis soruşturma önergeleri pazartesi görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki soruşturma önergeleri, 5 Mayıs Pazartesi günü görüşülmesine karar verildi. Saat 14.00'te toplanacak Genel Kurul'da bakanlar hakkında Anayasa'nın 100'üncü maddesi gereğince Meclis soruşturması açılıp açılmamasına karar verilecek. TBMM Genel Kurulu'nun birleşimi, görüşmelerin tamamlanmasına kadar devam edecek.

TBMM Genel Kurulu'nun 82. Birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. AK Parti Grubu'nun Genel Kurulu gündeminin ve çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin önerisi görüşüldü. İçtüzük'ün 19'uncu maddesine göre verilmiş önerge kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen ve AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır tarafından verilen önergede, "Danışma Kurulu'nun 29.04.2014 Salı günü toplanamadığından, İçtüzük'ün 19'uncu maddesi gereğince grubumuzun aşağıdaki önerisinin Genel Kurul'un onayına sunulmasını arz ederim." denildi.

Kabul edilen önergeye göre gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmında bulunan 564, 531, 554 ve 423 sıra sayılı kanun tasarılarının bu kısmın 3, 4, 5 ve 6'ncı sıralarına alınması ve diğer işlerin sırasının buna göre teselsül ettirilmesi kararlaştırıldı.

"Genel Kurul'un; haftalık çalışma günlerinin dışında 5 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 14.00'te toplanması; (9/8), (9/3), (9/4), (9/5) ve (9/6) esas numaralı Meclis soruşturması önergelerinin; 05.05.2014 Pazartesi günkü gündemin 'Özel Gündemde Yer alacak İşler' kısmının sırasıyla 1, 2, 3, 4 ve 5'inci sıralarına alınması ve Anayasa'nın 100'üncü maddesi gereğince Meclis soruşturması açılıp açılmaması konusundaki görüşmelerin TBMM Genel Kurulunun 05.05.2014 Pazartesi günkü birleşimde yapılması ve bu görüşmelerin tamamlanmasına kadar çalışmalarını sürdürmesi, 6, 13, 20 ve 27 Mayıs 2014 Salı günkü birleşimlerinde bir saat sözlü soruların görüşülmesini müteakip diğer denetim konularının görüşülmeyerek gündemin 'Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler' kısmında yer alan işlerin görüşülmesi, 7, 14, 21 ve 28 Mayıs 2014 Çarşamba günkü birleşimlerinde sözlü soruların görüşülmemesi, 30 Nisan 2014 Çarşamba günkü birleşiminde 521 sıra sayılı Kanun Tasarısı'na kadar olan işlerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar; 6, 13, 20 ve 27 Mayıs 2014 Salı günkü birleşimlerinde 15.00 - 21.00 saatleri arasında, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 ve 29 Mayıs 2014 çarşamba ve perşembe günkü birleşimlerinde 14.00 - 21.00 saatleri arasında, yukarıda belirtilen birleşimlerde gece 24:00'de günlük programın tamamlanamaması halinde günlük programın tamamlanmasına kadar; çalışmalarını sürdürmesine" karar verildi.

"MECLİS SORUŞTURMA ÖNERGELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ MECLİS TV'DEN YAYINLANSIN"

Kabul edilen öneriyi eleştiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise "Bugüne kadar bir aylık bir süre vardı, bir aylık süreyi kullanmadınız, son gün diye getirip pazartesine koyuyorsunuz. Bugün yapalım, yarın yapalım veya pazartesi yapıyor isek gelin hep beraber kararı alalım, eğer korkmuyorsanız o görüşmeleri Meclis televizyonu yayınlasın. Hadi, var mısınız? Eğer niyetiniz milletin gözünden bunu kaçırmak değil ise gelin 'Varız.' deyin, Meclis televizyonu bunları yayınlasın. Biz, Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri Meclis soruşturma önergelerini 19 Mart tarihinde verdik, Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri de o tarihte verdi ama sonra onu geri çektiler, İçtüzük'e uygun yeni önergeyi geçen hafta verdiler yani biz daha önce verdik bunu. Öyle olduğu hâlde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin grup önerisinde Meclis soruşturma önergelerinin görüşülme sırası olarak 1'inci sıraya Adalet ve Kalkınma Partisi kendi önergesini yazmış. Niye değiştiriyorsunuz sırayı? Niye ilk sıraya Meclis'e intikal ettiği sıraya göre Cumhuriyet Halk Partililerin önergesini koymuyorsunuz, niye? Samimi değilsiniz. Samimi olsanız bu önergeler daha önce geldiği için onu ilk sıraya koyarsınız. Niyet samimi değil. Niyet, bu soruşturmaları usulen burada açıyor gözükmek, Cumhuriyet Halk Partililerin önergelerini reddetmek ve bu yolsuzlukların üstünü kapatmak ama ben Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu içerisinde bu yolsuzluğun kapatılmasına izin vermeyecek milletvekilleri olduğuna inanıyorum. Bu bir sınavdır. 1 Mart 2003 tarihinde bu Parlamento'nun verdiği onurlu sınavı Parlamento bir kez daha gösterecektir, buna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar