Dokunulmazlıkta referanduma gerek kalmadı

Dokunulmazlıklarla ilgili yasa tasarısı 373 oyla kabul edildi. Tasarının referanduma gitmesine gerek kalmadı

Google Haberlere Abone ol
Dokunulmazlıkta referanduma gerek kalmadı
Milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, CHP milletvekillerinin TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a yönelik itirazlarıyla başladı. Tartışmaların ardından başlayan oylamada birinci teklif 373 oyla kabul edildi. Teklifin tamamının bu şekilde geçmesi halinde, referanduma gerek kalmayacak. 

Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

TBMM’deki 663 fezlekeden 405’i HDP’li, 192’si CHP’li, 46’sı AKP’li, 20’si MHP'li milletvekillerine ait. Dokunulmazlıkların kaldırılması hâlinde, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ilgili dosyaları başta savcılıklar olmak üzere, "gereğinin yapılması için" yetkili makamlara gönderecek. 

OTURUMDAN DETAYLAR

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlık teklifinin ikinci tur oylamasını gerçekleştirmek üzere Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, dün bir bayram idrak ettiklerini anımsatarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı. 19 Mayıs 1919'da başlayan yürüyüşün, Ankara'da Cumhuriyet dönemine girmeleriyle sonuçlandığını anlattı.

Bu Meclis'in yönettiği harple, Meclis'in gazi Meclis adını aldığına işaret eden Kahraman, 97 yıl önce inancının ve imanının gereğini yerine getirmek üzere milli mücadelenin işaret fişeğini ateşleyenleri, bu uğurda canıyla, malıyla görev üstlenenleri, aziz şehitleri, gazileri, Gazi Mustafa Kemal'i ve silah arkadaşlarını şükranla andığını söyledi.

Kahraman, "Geleceğimiz olan gençlerimizin bu bayramında gençlerin milli mücadele ruhuna sahip, vicdanı, fikri ve irfanı hür kişiler olarak daha güçlü, kudretli ve müreffeh bir Türkiye'ye ulaşma idealine sahip olmalarını ve bunu gerçekleştirecek donanımda yetişmelerini temenni ediyorum." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bayramlarından birini vatandaşlarla kutladıklarını, Anıtkabir'e koştuklarını anlattı.

Gök, Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ana ekseninin, laik Cumhuriyet ilkelerini gerçekleştirmek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ve halk egemenliğini kurmak olduğunu söyledi.

Ortadoğu coğrafyasına baktıklarında laiklikten uzaklaşan bütün Müslüman ülkelerin ne halde olduğunun görüldüğünü belirten Gök, onların içinde Türkiye'nin yıldız gibi parladığını vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün laiklik ilkesini özellikle, öncelikle korumak istediğini dile getiren Gök, bu konunun Anayasa'da yer aldığını hatırlattı. Gök, laikliğin herkesin büyük sorumluluk duygusuyla bağlı kalması gereken bir ilke olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki sizin ağzınızdan laikliğin Anayasa'dan çıkarılması sözlerinizi üzüntüyle duydum. En önemli sorumluluk makamında bulunan bir kişi olarak, bu sözün bugüne kadar sizin tarafınızdan telafi edildiği, Anayasa'ya bağlılığınızdan şüphe edilmeyecek şekilde giderildiğine tanık olmadık. Bu noktada biz, bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Dokunulmazlıkların kaldıracağı bir ortamda laikliğe karşı davranışlar nedeniyle sizinle ilgili fezleke gündeme gelmedi. CHP olarak özellikle Anayasa'ya aykırı bu tutum ve sözlerinizin burada tüm kamuoyunu tatmin edecek şekilde yalanlanmasını, söylediyseniz özür dilemenizi, söylemediyseniz bu konuda, ne anlama geldiği konusunda çok net bir duruş sergilenmesini sizlerden beklediğimizi ancak bu şartlarda Meclis'i idare edebileceğinizi ifade ediyoruz. Bu şartlar altında sizin tekrar Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek bu oturumu yönetmenizi uygun görmüyoruz."

Yorumlar