Dokunulmazlık teklifi referandumsuz kabul edildi

Dokunulmazlıklar konusunda TBMM Genel Kurulu'nda yapılan son oylamada dokunulmazlık teklifi kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Dokunulmazlık teklifi referandumsuz kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan dokunulmazlık oylamalarının sonucusu referanduma gerek kalmayacak şekilde sonuçlandı. Oylamaların birincisi 373 oyla kabul edilirken, ikincisi ise 374 oyla kabul edildi. Tekliflerini tümünü içeren son oylama ise 376 oyla kabul edildi. Bu sonuçla teklif referanduma gitmeden kabul edilmiş oldu. 

Dokunulmazlık oylamalarının ilk ikisinde CHP ve HDP'nin ittifak yapması nedeniyle referandum sınırını aşmış ancak referandumsuz sınıra ulaşmamıştı. CHP'nin muhtemel bir referandumda büyük bir oy kaybı yaşayaşacağı endişesiyle bugünkü oylamada geri adım atarak 'evet' yönünde oy kullandığı belirtiliyor. 

SON OYLAMA 

Teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamada, 531 oy kullanıldı.
Kanun, 376 kabul oyu aldı. Oylamadan 140 ret oyu çıkarken, 5 milletvekili çekimser kaldı, 7 oy boş çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı.

İKİNCİ OYLAMA

Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Teklifin 2. maddesi 136 ret oyuna karşılık 374 oyla kabul edildi. Oylamada 4 çekimser, 11 boş oy çıktı; 1 oy geçersiz sayıldı.

BİRİNCİ OYLAMA

Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ NELER GETİRİYOR? 

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.
TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek.
Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.​

KAÇ MİLLETVEKİLİNİN FEZLEKESİ VAR?

TBMM’deki 663 fezlekeden 405’i HDP’li, 192’si CHP’li, 46’sı AKP’li, 20’si MHP'li milletvekillerine ait. Dokunulmazlıkların kaldırılması hâlinde, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ilgili dosyaları başta savcılıklar olmak üzere, "gereğinin yapılması için" yetkili makamlara gönderecek. 

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "TBMM'de inşallah öyle görünüyor ki bu dokunulmazlıklarla ilgili maddelerin tümü üzerinde de aynı sonucun alınacağını ümit ediyoruz, hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Kurtulmuş, TBMM'deki camide cuma namazını kılmadan önce gazetecilere, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.

Milletin iradesine işaret eden Kurtulmuş, " TBMM'de inşallah öyle görünüyor ki bu dokunulmazlıklarla ilgili maddelerin tümü üzerinde de aynı sonucun alınacağını ümit ediyoruz, hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Kurtulmuş, cuma namazını Meclis'teki camide kıldı.

Yorumlar