Doç. Dr. Canbay: 34 bin 275 köy muhtarının sadece 65’i kadın

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Canbay: 34 bin 275 köy muhtarının sadece 65’i kadın

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tülin Canbay, Türkiye’deki 34 bin 275 köy muhtarının sadece 65’inin kadın olduğunu bildirdi. Merkez tarafından CBÜ Sinema Salonu’nda düzenlenen "Yerel Seçimlerde Kadın" konulu panelin açılışında konuşan Canbay, 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğini söyledi. Kadınların toplumun her kesiminde hakettiği yerleri elde edebilmesi için gerekli haklara 79 yıl önce kavuştuğunu dile getirerek, “Ancak geriye dönüp kazandığımız hakları ne derece hayata geçirebildik diye baktığımızda, maalesef Türk kadınının siyasette çok da fazla yerinin olmadığını görüyoruz.” dedi.

2011 yılı seçimlerinde 78 kadın milletvekilinin TBMM’de görev aldığını aktaran Doç. Dr. Canbay, “İlk kez 1935 yılında yapılan seçimlerde, 18 kadın milletvekili Meclis'e girmişti. Dolayısıyla 79 yıllık bu süreçte, kadın milletvekili sayısında ancak 60 kişilik bir artış sağlayabilmişiz. Şu an sadece bir kadın bakanımız var, hiç kadın müsteşarımız yok. Bildiğiniz gibi 30 Mart’ta yerel seçimler yapılacak. Bu yerel seçimlerde istiyoruz ki kadınlarımız daha çok siyasetin içerisine girsin. Her alanda kadının sesi duyulabilsin.” şeklinde konuştu.

2012 yılı itibarıyla 2 bin 950 belediye başkanından sadece 26’sının kadın olduğunu dile getiren Müdür Canbay, “İl merkezlerine baktığımızda ise sadece iki kadın belediye başkanı var. Yerel düzeyde muhtarlıklara baktığımızda, ülkemizde 34 bin 275 bulunuyor. 34 bin 210 köy muhtarı erkekken kadın muhtar sayısı sadece 65. Kadınlarımızın ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılan bütün adımlarda görev alması sağlanmalı, siyasal alanda etkinlik alanı genişletilmelidir.” dedi. CİHAN

Yorumlar