Dışişleri, cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışı seçmeni bilgilendirdi

Dışişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt olma yöntemi, oy kullanma tarihleri; randevu sistemi, gümrük kapılarında oy kullanılabilecek tarihlerle ilgili bilgi verdi.Dışişleri Bakanlığı...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri, cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışı seçmeni bilgilendirdi

Dışişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt olma yöntemi, oy kullanma tarihleri; randevu sistemi, gümrük kapılarında oy kullanılabilecek tarihlerle ilgili bilgi verdi.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 18 Mayıs 2012’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6304 Sayılı 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, yurt dışındaki seçmenlerin, milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında bulundukları ülkelerde oy vermeleri hüküm altına alınmış olup, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanmalarının mümkün hale geldiği hatırlatıldı.

YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜ’NE KAYIT OLMA YÖNTEMİ VE İLGİLİ TARİHLER

Büyükelçilikler ve başkonsoloslukların görev bölgesinde yaşayan vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri için 'Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olmalarının gerekliliğine dikkat çeken açıklamada, “Vatandaşlarımızın ‘Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden (https://www.ysk.gov.tr) kontrol etmeleri mümkündür. Evvelce ilgili Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımızca duyurulmuş olduğu üzere, Yurtdışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan veya adres kaydı bulunduğu halde güncel olmayan vatandaşlarımızın, 2 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saati ile 17.00’ye kadar adres beyanında bulunmaları gerekmektedir.” denildi.

Ayrıca, 2 Temmuz 2014 tarihine kadar herhangi bir nedenle adres beyanı yapamayan veya www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol ettikleri seçmen bilgilerinde adres beyanının hatalı olduğunu gören vatandaşların, 2-9 Temmuz 2014 tarihleri arasında büyükelçiliklere veya başkonsolosluklara şahsen müracaat ederek itiraz başvurusunda bulunabilecekleri, itiraz başvurusu için son günün 9 Temmuz 2014, Türkiye saati ile 17.00 olduğu belirtildi. Bu saatten sonra itiraz başvurusunun kabul edilemeyeceği, itiraz başvurularının şahsen yapılması gerektiği posta ile yapılanın mümkün olmadığına dikkat çekildi.

OY KULLANMA TARİHLERİ

Bakanlık, oy kullanma tarihleri için de şunları aktardı: “2014 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını sağlamak amacıyla yurt dışında sandık açılması öngörülen tarihler 31 Temmuz-3 Ağustos 2014, seçimlerin ikinci tura kalması halinde 17-20 Ağustos 2014 olarak belirlenmiştir. Bu tarihler azami süreler olup, seçmen sayısı ve yerel imkanlar dikkate alınarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimlerin 1, 2 veya 3 günde düzenlenmesine de karar verilebilmektedir. Bağlı bulunulan büyükelçiliğimiz veya başkonsolosluğumuzun duyuruları takip edilerek, hangi tarihler arasında ve nerede seçim düzenleneceğinin öğrenilmesi mümkündür.”

RANDEVU SİSTEMİ VE İLGİLİ TARİHLER

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanmak için randevu almaları gerektiğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, “Oy verme günleri iki zaman dilimine bölünmüş olup (08.00-12.30; 12.30-17.00), www.ysk.gov.tr internet adresinde bulunan ‘SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi’nden (Sistem) istenilen gün ve saat dilimini seçmek mümkündür. Söz konusu randevu işlemi 21 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 08.00 ile 25 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 17.00 arasında yapılabilecek, gerektiğinde randevu gün ve saatlerini değiştirebilecektir. Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme gün ve saat aralığı ile oy kullanacakları sandıklar Sistem tarafından belirlenecektir.

CİHAN

Yorumlar