Destici: Ocak ayını iyi izlemek gerekiyor, genel seçim yakın

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, yerel seçimlerde Türkiye’nin çok farklı bir tablo ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Destici: Ocak ayını iyi izlemek gerekiyor, genel seçim yakın

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, yerel seçimlerde Türkiye’nin çok farklı bir tablo ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Ocak ayına dikkat çeken Destici, “Bu ocak ayını iyi izlemek gerektiğini düşünüyorum. Ocak ayında meydana gelecek bir iki gelişme ile belki seçim takvimi açıklandığı için iki seçimin birleştirilmesi yasal olarak mümkün olmayabilir ama yerel seçimlerden hemen sonra Türkiye bir genel seçim havasına girebilir, bu ocak ayındaki gelişmelere göre. Neticede Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bir genel seçim Türkiye’nin yaşama ihtimali çok yüksektir.” dedi.

Bursa Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen panele katılan Destici, program öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Yolsuzluk operasyonu ve ardından yaşananların ülkeye verdiği zarara dikkat çekti.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEN ÖNCE GENEL SEÇİM OLABİLİR”

Bu süreçte hükümetin oy kaybı yaşayacağını vurgulayan Destici, şunları ifade etti: “Şuanda yayınlanan anketlerin hiçbirisini gerçekçi bulmuyorum. Seçimde çok farklı bir tablo ile Türkiye karşı karşıya kalacak. Zaten bu yerel seçimler bir genel seçim provası olarak yapılacak. Bu Ocak ayını iyi izlemek gerektiğini düşünüyorum. Ocak ayında meydana gelecek bir iki gelişme ile belki seçim takvimi açıklandığı için iki seçimin birleştirilmesi yasal olarak mümkün olmayabilir ama yerel seçimlerden hemen sonra Türkiye bir genel seçim havasına girebilir, bu Ocak ayındaki gelişmelere göre. Ve neticede Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bir genel seçim Türkiye’nin yaşama ihtimali çok yüksektir.”

“İKTİDARIN YÜZDE 38 OY ALACAĞINI KİMSE İDDİA EDEMEZ”

Yerel adayların seçimde önemli bir faktör olacağını belirten Destici, şöyle devam etti: “Ama yine de burada seçmen tercihini daha ziyade bu gelişen olaylar şekillendirecektir, bu olaylardan mutlaka etkilenecektir. Bu sandığa yansıyacaktır. İktidar 2009 yerel seçimlerinde problemsiz girdi ve aldığı oy yüzde 38’dir. Bu kadar problemli girdiği bir seçimde o oyu alacağını kimse iddia edemez. Oy dağılımı olacaktır. Türkiye bu seçimlerle birlikte yeni bir siyasi atmosfer başlayacaktır. Biz de ilk defa bütün seçim çevrelerinde kendi adaylarımızla seçime katılacağız. Bu seçim bizim içinde yeniden bir başlangıç olacaktır.”

“BU HESAPTAN KİMSEYİ KAÇIRMAMAK LAZIM, KORUMAMAK, KOLLAMAMAK LAZIM”

Türkiye’nin çok kavgalar gördüğünü ancak iddia edildiği gibi ‘hükümet-cemaat’ kavgasının daha görülmediğini vurgulayan Destici, şöyle konuştu: “Eğer öyle bir kavga varsa bence bu kavgadan dönülmesi lazım. Herkes doğru bir yerde durmalı. Kendi şahsi ve parti menfaatini geriye atarak, ülke menfaatini öne koyup buradan bir hayır çıkartılmalı. Yolsuzlukların hırsızlıkların üstü asla örtülmemeli. Ucu kime dokunuyorsa hukuk önünde hesabını vermesi lazım. Yani mutlaka bu hesaptan kimseyi kaçırmamak lazım, kimseyi korumamak lazım, kimseyi kollamamak lazım. Millette böyle bir algı oluştu, yani bir koruma, savunma psikolojisi ile yürütülen süreçler var, bunlar derhal terk edilmeli.“

Türkiye’nin, bir partinin ebediyen iktidar olması için kurulmadığına dikkat çeken Destici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli olan Türkiye’dir, Türk milletidir. Bizim milletimizin hayrı neyse onu aramamız lazım. Hukuktan kaçmayıp, ona güvenmesi lazım. 2013 yılı büyük bir kayıptır, bir Anayasa yapılamadı.” diye konuştu.

“TÜRKİYE ŞUAN EKONOMİK KRİZ YAŞIYOR, YÜZDE 10 DEVALÜASYON YAŞANDI”

Ülkenin çok kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Destici, şu uyarılarda bulundu: “Zaten şuanda bir kriz yaşıyor. Bir hafta içinde yüzde 10 devalüasyon yaşandı, altın yükselişe geçti, dolar yükseldi, Euro 3 lirayı açtı. Bu açık, bir devalüasyon var. Yüzde 10’ün üzerinde bir devalüasyon yaşanıyor. Dövizdeki 10 kuruşluk artışın 4 milyar yıllık faturası var deniyor. Şuan 200 kuruş artmışsa, bu Türkiye’ye 20 milyar dolar bir faturası var. Türkiye şuanda bir ekonomik krize doğru gidiyor.”

“CEMAATİ OLAYLARIN MÜSEBBİBİ GÖSTERMEK HAKSIZLIKTIR”

Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi kriz yaşamaması için herkesin sağduyulu hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Destici, “Herkesin birlik ve bütünlük mesajları vermesi lazım. Ayrıştırmadan, kamplaştırmadan uzak durması lazım. Bir barış dili kullanması lazım. Yani bir kesimi, mesela özellikle Hizmet cemaatini hedef göstererek, bütün bu işlerin müsebbibi burası gibi göstermek haksızlıktır. Yani hırsızın hiç mi suçu yok? Ev sahibini suçluyorsun da hırsızın hiç mi suçu yok. Dolayısıyla burada herkesin kendi yanlışına bakması lazım, bundan ders çıkartıp, bu yanlışını bir daha tekrar etmemesi lazım.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar