DEP'in kurucusu Kürt siyasetçi Yaşar Kaya, 16 Nisan’da Türkiye’ye dönüyor

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden ve kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) kurucu genel başkanı Yaşar Kaya, 20 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor.

Google Haberlere Abone ol
DEP'in kurucusu Kürt siyasetçi Yaşar Kaya, 16 Nisan’da Türkiye’ye dönüyor

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden ve kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) kurucu genel başkanı Yaşar Kaya, 20 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yayın yapan avestakurd.net’in haberine göre Kaya, 16 Nisan’da Almanya’dan uçakla İstanbul’a gelecek.
Almanya'da "siyasi mülteci" statüsünde yaşayan 72 yaşındaki Yaşar Kaya, Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek Türkiye’ye dönmek istediğini belirtmişti. 1938 yılında Kars’ın Digor ilçesinde dünyaya gelen Kaya, 49’lar davasında tutuklanmıştı. 1959’da serbest kalan Kaya, 1968’de Konya’ya sürgün gönderilmişti. 1991 yılında İstanbul’da Kürt Vakfı’nın kuruluşunda bulunan Kaya, Özgür Gündem Gazetesi’ni yayın hayatına kazandırdı. Daha sonra DEP’in başkanlığını yapan Kaya, 1994’te Türkiye dışına çıkarak Almanya’nın Köln şehrine yerleşti. Sürgündeki Kürt Parlamentosu’nun başkanlığına getirilen Kaya, son dönemlerde PKK’ya yönelik eleştirileriyle gündeme gelmişti.
CİHAN

Yorumlar