Demirtaş'tan, petrolden yerel yönetimlere pay teklifine destek

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanlığı sonrasında partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilen Selahattin Demirtaş, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın Batman’daki petrollerden yerel yönetimin pay almasına ilişkin...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş'tan, petrolden yerel yönetimlere pay teklifine destek

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanlığı sonrasında partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilen Selahattin Demirtaş, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın Batman’daki petrollerden yerel yönetimin pay almasına ilişkin Meclis'e sunduğu teklifi değerlendirdi. Demirtaş, “Yerel yönetimlere hem yetki hem de güç aktarılması konusunda sadece Batman değil, bütün illerin bu tür ihtiyaçları olduğunu bende düşünüyorum. Bütün vergiler ve kazançlar merkeze gelirse yerel yönetimler çalışmakta zorlanıyor. Bu sadece Batman için değil, Samsun, Antalya ve Edirne açısında da bu geçerli. Halkın ihtiyaçlarının daha seri bir şekilde karşılanması açısından tartışılabilir.” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Selahattin Demirtaş, seçim çalışmalarına başladı. KESK’in 8. Genel Kurulu’na katılan Demirtaş, program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

HDP Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak, belediye başkanı seçildikten sonra bölgede çıkarılan petrolden il belediyelerine pay verilmesi gerektiğini söylemesinin ardından dün HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın Meclis’e verdiği kanun teklifiyle, bölge illerinde çıkarılan petrolden o illerin yerel yönetimlerinin de pay almasını talep etmesi konusunda değerlendirmede bulunan Demirtaş, yerel yönetimlerin desteklenmesi için bölgesel kazanımlardan pay aktarılmasının doğru olabileceğini söyledi. Demirtaş, “Yerel yönetimlere hem yetki hem de güç aktarılması konusunda sadece Batman değil, bütün illerin bu tür ihtiyaçları olduğunu bende düşünüyorum. Yerel bütçeyi güçlendirmek lazım. Antalya’nın bütçesine turizmden pay aktarmak lazım. Mersin’e rafinelerden pay aktarmak lazım. Bütün vergiler ve kazançlar merkeze gelirse yerel yönetimler çalışmakta zorlanıyor. Bu sadece Batman için değil, Samsun, Antalya ve Edirne açısında da bu geçerli. Halkın ihtiyaçlarının daha seri bir şekilde karşılanması açısından tartışılabilir.” diye konuştu.

"MAL VARLIĞIMI AÇIKLAYACAĞIM"

Cumhurbaşkanlığına aday olanların mal varlığının isteğe bağlı olduğu ve kendisine mal varlığını açıklamayacağına ilişkin yöneltilen soruya Demirtaş şu yanıtı verdi: “Elbette açıklayacağım. Birazdan YSK’ya mal beyanını bildirecekler. Akabinde basını bilgilendireceğiz. Sunduğumuz mal beyanı hakkında ise kamuoyunun da bilgisi olacak.”

HDP olarak seçim çalışmaları ve yürütülecek kampanya konusunda çalışmalara başladıklarını ifade eden Demirtaş, “İstanbul’da Merkez Yürütme Kurulu’muzun bir toplantısı olacak. Orada kampanyamızın hazırlanması planlanacak. Benim de bilgim var ama bunu daha sonra paylaşacağız. Seçim dönemi çok kısa, sıcak ve ramazan. İnsanların büyük bir kısmı oruç. Bunun için gündüz miting yapmak güç. İftar sonraları her ilde miting yapamasakta bölgesel düzeyde mitingler düzenleyeceğiz. 81 ile gitmek istiyoruz ama bunu ne kadar başarırız bilmiyoruz. Biz halkımızla her yerde buluşmaya çaba göstereceğiz.” açıklamalarında bulundu.

CİHAN

Yorumlar