Demirtaş'tan açıklamalar

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal arasında gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirdi. Çözüm sürecine de değinen Demirtaş, Öcalan'ın silah bırakma çağrısı yapmak için hazır beklediğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş'tan  açıklamalar
 Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal arasında gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirdi. Çözüm sürecine de değinen Demirtaş, Öcalan'ın silah bırakma çağrısı yapmak için hazır beklediğini ifade etti.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  koalisyon görüşmelerinin cumhurbaşkanlığı çatısı altında yapılmaması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal arasında gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendirdi.
Siyasette diyalogu önemsediklerini ifade eden Demirtaş, "İsteyen istediğiyle görüşür. Cumhurbaşkanı parlamento açılışı öncesi görüşmeler yapıp fikir alışverişi içerisinde bulunabilir" dedi.
Demirtaş, Erdoğan'a karşı kişisel bir husumetleri olmadığını belirterek şunları söyledi: 
"Anayasayı ihlal eden, hukuku ihlal eden bir cumhurbaşkanı her zaman eleştirimizi alacaktır. Önümüzdeki dönem koalisyon tarışmaları başlayacak. Nitelikli sıkı bir muhalefet yapmaya hazırlanıyoruz. Halk biz iktidar değil ama muhalefet görevi verdi. Ama koalisyon seçeneğine de kapalı değiliz. Koalisyondan da erken seçimden de korkmayalım. Ama erken seçim şu anda konuşulması gereken konu değil. Koalisyon çalışmaları da partiler arasında olur, cumhurbaşkanlığı çatısı altında değil. Biz cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmıyoruz. Bu makamı tartışmaya açan kişi o makamda oturan kişidir."
"HALKIN İSTEMEDİĞİNİ DAYATMANIN ANLAMI YOK"
Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Demirtaş, "Başkanlık sistemi Türkiye'de tartışılabilecek bir konu değil. Hallkın istemediğini dayatmanın anlamı yok. Erdoğan'a husumetten dolayı başkanlık sistemine karşı değiliz. Başkanlık sisteminin uygulanması imkansız Türkiye halklarının yararına her türlü ortak adımı atmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
"ÖCALAN HAZIR BİR ŞEKİLDE BEKLİYOR"
Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecinin kurulacak koalisyona göre yürütüleceği ve HDP'nin silah bırakma konusunda gerekenleri yapmasına ilişkin açıklamasını da değerlendirdi. HDP'nin bu konudaki sorumluluklarını yerine getireceğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: "Çözüm süreci koaliyon hükümeti kurulduktan sonra aktif olarak işlemeye devam edecek. Bizim sorumluluklarımız var, Davutoğlu'nun ifade ettiği sorumluluklarımızın farkındayız. Ama bu tek taraflı sorumluluk değil. Kimin, hangi adımları atması gerektiğini biliyor.  Karşılıklı adımların atılması aşamasına gelmiştik zaten. Seçim döneminde masa yok dediler, Dolmabahçe'de masa yok dediler, Kürt sorunu yok dediler. Bunların hepsinin değiştiğini AKP  yetkililerinden duymamız gerekiyor. Silahlar konusunda çağrı yapacak biz değiliz. Bunu Davutoğlu daha iyi biliyor. Silahlarla ilgili çağrıyı yapacak olan sayın Öcalan'dır. O da çağrı yapmaya hazır bir şekilde İmralı'da bekliyor.  Davutoğlu bu konuda samimiyse heyetimiz yarın İmralı'ya gitsin. Koalisyon kurulduğunda da yeni hükümet yapılanları sahiplensin ve elini taşın altına koysun. Biz sorumluluğumuzu yerine getireceğiz."

NTV

Yorumlar