Demirtaş'tan AB'ye 'vizeleri kaldırmayın' mesajı

HDP Eş Başkanı Demirtaş, PKK sorununun çözülmeden AB'ye vizelerin kaldırılması halinde Türklerin ve Kürtlerin büyük bir göç dalgasına neden olabileceğini savundu

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş'tan AB'ye 'vizeleri kaldırmayın' mesajı

Son Haberler Logo

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye vize yükümlülüğünü kaldırması durumunda, Kürtlerin AB ülkelerine akın edeceğini öne sürdü.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Demirtaş, partisinin vize serbestisinden yana olduğunu, ancak AB'nin Türkiye'ye vize yükümlülüğünü kaldırması durumunda Kürtlerin AB ülkelerine akın edeceğini söyledi.

"Türkiye'deki savaşın genişlemesi durumunda yeni göç akınının yaşanabileceğini" savunan Demirtaş, "sadece Kürtlerin değil, Türklerin de Avrupa'ya kaçabileceğini" iddia etti.

HDP lideri, bu nedenle Ankara'nın terör örgütü PKK ile "müzakerelere yeniden başlaması için baskı yapmanın AB'nin kendi çıkarına olduğunu" söyledi.

VİZE MUAFİYETİ NE ZAMAN ?

Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilmesi için Türkiye’nin 72 kriterden oluşan yol haritasını tamamlaması gerekiyor. Kriterlerden biri, "Türkiye topraklarında yasa dışı olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının düzenli bir şekilde sınır dışı edilmesini" öngörüyor.

Türkiye’nin de onayıyla 2013’te belirlenen kriterlerden şu ana kadar 19'u tamamlandı. Takvim konusunda anlaşma sağlanırsa Türkiye, AB’nin muafiyet için izleyeceği onay süreçlerinin işlemesine olanak vermek için en geç mayıs ayının ilk yarısına kadar geriye kalan 53 kriteri tamamlamak durumunda.

Yorumlar