Demirtaş: O fezlekeler Meclis'e gelecek

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yani fezlekeyi Meclis'ten kaçırmakla bütün bu yolsuzlukların üstünü örtmüş mü oluyorlar.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: O fezlekeler Meclis'e gelecek

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yani fezlekeyi Meclis'ten kaçırmakla bütün bu yolsuzlukların üstünü örtmüş mü oluyorlar. Deve kuşu gibi başını kuma gömüyorlar. Bütün millet olup bitenleri görüyor. O fezlekeler o Meclis'e gelecek. Şu veya bu şekilde gelecek, onun kaçarı kurtuluşu yok.” dedi.

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Sanatçı Ferhat Tunç’la birlikte Pertek ilçesindeki seçim irtibat bürosunu açtıktan sonra karayoluyla Tunceli’ye geldi. Önünde 'Kürdistan, AMED' yazılı tabela bulunan otobüsle, kente gelen Demirtaş, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara hitap eden Demirtaş, Suriye’de Alevilerin katledilmesine tepki göstererek, “Alevi halkı sahipsiz değildir. İşte burada Dersim’in kahraman evlatları da, Kürdistan’ın her bir evladı da, YPG’nin her bir evladı da Alevi halkının yanındadır.” dedi. Demirtaş, mitingin ardından Tunceli Belediye Binası önünde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. İmralı ile yürütülen çözüm sürecinin ne aşamada olduğuna ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, “Arkadaşlarımızın dün İmralı’daki görüşmeyle ilgili verdiği son detaylar durumun hakikaten iç açıcı olmadığını gösteriyor. Sürecin geldiği noktada ilerleyebilmesinin artık hangi koşullara bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Arkadaşlarımızın Parlamento'ya sunduğu yasa taslağı da, barışın ve müzakerenin nasıl olacağını gösteren yasa taslağı da hükümetin meseleye ciddiyetini ortaya koyacaktır. Hükümet artık bu saatten sonra lafla peynir gemisinin yürümediğini görmeli ve somut adım atarak süreci ilerletmelidir. Gelinen noktada süreç tek taraflı ilerliyor. Başbakan çıkıp meydanlarda barışı getirdiklerinden, süreci sahiplenmeden söz ediyor, ama buna dair tek bir somut adım atmıyor. Bunun siyasetini yapıyorsan vicdanen, ahlaken gereğini de yap. Bunu diyoruz.” şeklinde konuştu.

İmralı’ya başkaca heyetlerin de gitmesi gerektiğini kaydeden BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “İmralı’ya başka heyetlerin gidişinin sayın Öcalan’la akil insanlar heyetlerinin, gazetecilerin, başka siyasetçilerin gidişinin pratik olarak gerçekleşmesi çok doğru olur. Hızla bu adımın atılması lazım. Bununla birlikte müzakerelerin yasal altyapısını oluşturacak parlamento yapısının mutlaka hayata geçmesi lazım. İnsani bir konu olarak da cezaevindeki hasta tutukluların; mahpusların acilen serbest bırakılması gerekir, hangi davadan olursa olsun. İçeride ölümcül hastalıkla boğuşan mahkumların acilen serbest bırakılması lazım. Bunlar pratik olarak belki sürecin ilerleyebilmesi, sürece can ruh katması konusunda can verebilir. Ama sürecin bütün beklentisi bundan ibaret değil tabi ki. Türkiye’nin kalıcı bir demokrasiye ihtiyacı var. Onun için de atılması gereken çok adım var. Şu anda AKP bu adımları atmayı bir tarafa bırakın kendi güvenliği için, kendini korumaya almak için yolsuzluğun, hırsızlığın, rüşvetin üstünü örtmek için yasalar çıkarıyor; atamalar yapıyor, devlet içi müdahaleler yapıyor, ama barış için tek bir yasa çıkarmayı maalesef ki AKP göze almıyor.”

5. Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, “Bu son beşinci paket olarak ifade edilen paketin olumlu yönleri de var olumsuz yönleri de var, ama tek başına süreci doğrudan ilerletecek bir paket değil. Olumsuz yönlerine mutlaka karşı çıkacağız, olumlu kısımlarını destekleriz. Ama paket bu haliyle, basına yansıyan haliyle son derece yetersiz ürkek, korkak bir pakettir. Daha çok AKP’nin ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırlanmış bir paket. Halkın, sokağın ihtiyaçlarını ifade ettiği bir paket değildir. HSYK düzenlemesi de öyle. Yani biz anayasada bağımsız, tarafsız gerçekten de yargının ihtiyaçlarını karşılayacak bir HSYK’yı destekleyeceğimizi belirttik. Anayasal düzeyde bu değişikliği yapalım dedik, ama AKP’nin sunduğu tasarı kesinlikle yargıyı AKP’ye bağlamak, bakana bağlamak üzere kurgulanmış bir tasarıdır. Bu tasarı Genel Kurul'a inerse biz BDP grubu olarak kesinlikle muhalefet edeceğiz. Çıkmaması içinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” açıklamasında bulundu.

Bakanların fezlekelerine ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, “Fezlekelere biz alıştık da AKP’liler alışmadı. Onların fezlekelerini görmemiz gerekiyor. Bizim fezlekelerin ne olduğu belli. Ne söylediğimiz belli, yani muhalefetle ilgili fezlekeler Parlamento'ya geliyor. O konuda bizim bir tereddütlümüz de yok. Dokunulmazlıklarımızı kaldırabilirler de, biz buna hazırız. Ama onların fezlekeleri de gelsin bir görelim ne renktir. İçinde ne yazıyor, bizimkilerden farkı nedir. Toplum onu bir görsün. Yani fezlekeyi Meclis'ten kaçırmakla bütün bu yolsuzlukların üstünü örtmüş mü oluyorlar. Halk şu anda bundan haberdar olmadı mı yani. Deve kuşu gibi başını kuma gömüyorlar. Bütün millet olup bitenleri görüyor, kendileri üstünü örttüklerini zannediyorlar. Bu gün iktidarlar yarın iktidar olmayacaklar, o fezlekeler o Meclis'e gelecek. Şu veya bu şekilde gelecek onun kaçarı kurtuluşu yok.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar