Demirtaş: Kin ve düşmanlığı artıran dil ve siyaset kaybedecektir

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, halkların birbirine kin ve düşmanlığını artıran dil ve siyasetin kaybedeceğini söyledi. Demirtaş, "Bu topraklarda acısı olmayan hiçbir halk yok. Geçmişimize baktığımızda zulüm görmemiş neredeyse...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Kin ve düşmanlığı artıran dil ve siyaset kaybedecektir

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, halkların birbirine kin ve düşmanlığını artıran dil ve siyasetin kaybedeceğini söyledi. Demirtaş, "Bu topraklarda acısı olmayan hiçbir halk yok. Geçmişimize baktığımızda zulüm görmemiş neredeyse hiçbir halk yok. Fakat halkların birbirine yönelik düşmanlığını, kinini öfkesini büyüten dil, büyüten siyaset bu topraklarda artık kaybedecektir. Kim ki kimlikler, inançlar ve mezhepler arasına düşmanlık koyarak, bir kimliği diğer kimliğe üstün tutma anlayışıyla ırkçılık yaparak faşizan politikalar dayatırsa bu topraklarda kaybedecektir." dedi.

Ramazan Bayramı'nı Diyarbakır'da geçiren HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demintaş, 1992 yılında evinden alındıktan sonra öldürülen dönemin HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın mezarını ziyaret etti. Faili meçhul cinayetlerden biri olan Aydın'ın mezarına karanfil bırakıp dua eden Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç gün önce Diyarbakır'da yaptığı konuşmada faili meçhullerin hesabını sordukları yönündeki iddiasına da cevap verdi.

"SÖZDE 'HESABINI SORDUK' DEMEKLE HESAP SORULMUYOR, HESABI SORULMAYAN ÇOK ACI VAR"

Bayramı özellikle siyasetçilerin gönlüne bir rahmet düşmesi temennisiyle kutladığını anlatan Demirtaş, "Bu topraklar büyük acılar çekti. Bütün kimlikler büyük acılar çekti. Hesabı sorulmayan çok acı var. Hesabı sorulmayan, üstü kapatılan çok sayıda faili meçhul cinayet var, katliam var. Fakat bunların sözde hesabını sorduk demekle de hesap sorulmuş olmuyor. Gerçekten samimi bir şekilde adil bir yargılamayla geçmişle hesaplaşma ve yüzleşme mantığıyla üstüne gidilirse ancak anlamlı olur. Onun dışında sözle lafta bu işler kapatılamıyor. Roboski de faili meçhuller de bunun örneği." diye konuştu.

"BUGÜN BAYRAMI ORTADOĞU'DA VAHŞET VE BARBARLIK İÇİNDE KARŞILIYORUZ"

Uzun yıllar bayramları bayram tadında bayram sevincinde karşılayamadıklarını anlatan Demirtaş, "Bugün de hem Ortadoğu'da başta Rojava olmak üzere Filistin'de, Irak'ta, Suriye'nin dört bir köşesinde kan gölü içerisinde vahşet ve barbarlık içinde bayramı karşılıyoruz. Bayram bu topraklarda barışı, kardeşliği adaleti geliştirsin diye bütün halklar, bütün inananlar tarafından ortak bir duyguyla karşılanmasına rağmen maalesef ki hiçbir bayram topraklarımızda, coğrafyamızda uzun yıllardır bu duyguların gelişmesine vesile olmadı. İnsanlar kendi içlerinde bu birlikteliğe hasret kalmasına rağmen devletlerin, hükümetlerin politikaları nedeniyle maalesef halklarımıza bayram tadında bir bayram yaşatamadık. Ramazan Bayramı da böylesine bir ortamda bu topraklara geliyor." ifadelerini kullandı.

Fakat her şeye rağmen umutlarını yetirmeden her günü bayram havasına çevirecek bir çalışmayı yürütmek zorunda olduklarını dile getiren Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü özellikle de Kürt halkı Ortadoğu'da, Kürdistan'da acı çekmiş, uzun yıllardır kendi kimliğiyle, diliyle olumlu bir halk olarak yaşama mücadelesi vermiş. Diğer halklarla birlikte kardeşçe yaşama iradesini ortaya koymuş bir halkın arkasında bıraktığı bu kadar acılara rağmen geldiği nokta Ortadoğu'da kılıcı bir barışın, kalıcı bir kardeşliğin öncülüğünü yapıyor olması bizler açısından çok kıymetlidir. Umudu yitirmemek için, geleceğe dair beklentimizi yitirmemek için bu mücadeleye, halkın mücadelesine bakmak lazım.

Bugün eminim ki bu kardeşliği özleyen, eşitlik ve adalet temelinde birliği özleyen herkes; Türküydü, Kürdüyle, Sünni ve Alevisiyle herkes artık bizim bugün ortaya koyduğumuz yeni yaşam çağrımızla birlikte aynı heyecanı yaşıyor."

IRKÇILIK VE FAŞİZAN POLİTİKALAR DAYATANLAR BU TOPRAKLARDA KAYBEDECEKTİR

"Bu topraklarda acısı olmayan hiçbir halk yok. Geçmişimize baktığımızda zulüm görmemiş neredeyse hiçbir halk yok." diyen Demirtaş, fakat halkların birbirine yönelik düşmanlığını, kinini, öfkesini büyüten dil, büyüten siyasetin bu topraklarda artık kaybedeceğini vurguladı.

Demirtaş şöyle devam etti: "Kim ki kimlikler, inançlar ve mezhepler arasına düşmanlık koyarak, bir kimliği diğer kimliğe üstün tutma anlayışıyla ırkçılık yaparak faşizan politikalar dayatırsa bu topraklarda kaybedecektir. Elbette bu mücadele bizlerle başlamadı, bir seçim mücadelesi de değil. Mezarı başında bulunduğumuz şehitler de aslında gösteriyor ki yakın tarihimizde bize emanet edilen görkemli miraslar var, bedeller var. Bu insanlık mücadelemizi sürdüreceğiz. Bayram, ümit ediyorum bu topraklara, unutmaya yüz tutmuş o adil, eşitlikçi kardeşlik duygusunu getirir. Ramazan Bayramı buna vesile olsun."

TRT'NİN YAYIN KESME AÇIKLAMASINA CEVAP VERDİ: BUGÜN BAYRAM, ONU ALLAH'A HAVALE EDİYORUM

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) daha önce "yayınlarında eşitlik" ilkesine aykırı davrandığı gerekçesiyle iki kez uyardığı TRT, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın "taraflılık" eleştirilerine "yayın kesme" açıklamasıyla cevap vermişti.

TRT'den yapılan yazılı açıklamada, "Herkes kendi sorumluluğunu taşımalı, başka kişi ya da kurumlar üzerinden kendi başarısızlıklarına ucuz gerekçeler üretmekten vazgeçmelidir. Sayın Demirtaş'ın Aydın konuşması en hafif ifadeyle talihsizliktir. Bundan sonra TRT'yi hedef alan bu ağır ithamlar canlı yayınlarda devam ederse yayını keseceğiz." denilmişti.

Diyarbakır'da bir gazetecinin bunu sorması üzerine Demirtaş, "Bugün bayram, onu Allah'a havale edeyim. Bayramdan sonra kendisiyle ilgileneyim. Olur mu? " şeklinde cevap verdi. CİHAN

Yorumlar