Demirtaş: İnisiyatif almaya hazırız

Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Nevruz'u fırsata dönüştürmek istiyoruz. İnisiyatif almaya hazırız" dedi

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: İnisiyatif almaya hazırız

Diyarbakır'daki Nevruz etkinliklerinde konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bomba ve silah seslerinin durmasının sağlamalarının gerektiğini belirterek, "Bu konuda ısrarcı olmalıyız. Bizler bütün arkadaşlarımız ile birlikte yeniden çözüm masasına dönülmesi için, bu öfke ve kinin halkları teslim almasına izin vermeden, inisiyatif almaya hazırız" dedi.

Demirtaş, şöyle konuştu: "Halkların ortak geleceğini birlikte sağlamak istiyorsak, birlikte hareket etmek istiyorsak o zaman demokratik ilkelerde buluşmaya çağırmalıyız herkesi. Ankara'da bu aklın eksik olduğu, bütün süreci yanlış okuduğu anlaşıyor. Kürt halkı kendi topraklarında sadece onurlu ve eşitçe yaşamak istiyor. Başkasına ait olanı, başkasının cebinde olanı değil, kendisinden çalınanı, gasp edileni geri istiyor. Adalet ve eşitlik bunu gerektirir"

"SAVAŞIN ASLA ÇÖZÜM OLMAYACAĞINI DİLE GETİRECEĞİZ"

"Yakın zamanda yürüttüğümüz diyalog ve çözüm sürecinden dersler çıkararak, karşılıklı eksikleri, yetmezlikleri ve yanlışları cesaretle masaya yatırarak, yeni bir sayfa açmamız lazım. Siyaset bunu başaramazsa, yeni düşmanlar yaratmak üzerine bunu kurgularsa orada siyaset değil, siyasetsizlik vardır. Biz bunun için görev aldık, bunun için seçildik. Halkın acısı büyük, yarası derin. Elbette ki bu direniş kazanana kadar devam eder. Ama Kürt halkı savaş büyüsün diye direnmiyor. Barışı canlı ve diri tutmak için direniyor. Elbette savaş isteyenlere karşı savaşın asla çözüm olmayacağını her fırsatta dile getireceğiz. Kitabımızda geri adım atmak yoktur. Siyasetin bu kadar tıkandığı, çözüm sanatı olması noktasından bu kadar uzaklaşıldığı günlerde tarihi Amed Nevruzu bir kez daha bizim önümüzü açıyor. Bu meydanı dolduran herkes çözümün adresini gösteriyor. Burada toplananların duygusunu düşüncesini herkesin doğru okuması gerekir."

"ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR"

"Yol haritamız ve çözüm önerilerimiz var. Bunlara kulak verin. Israrla HDP üzerinden akıl almaz bir saldırı politikası yürütmek kimseye kazandırmaz. HDP bu ilkeler üzerinde kurulmuştur. Bir arada durduğumuz zemini yok etmeye çalışmaktadırlar. Bu zemin sadece bizim için kıymetli değildir. HDP dışında hiçbir parti barış sözcüğünü bile ağzına almıyor. 'Daha fazla savaş ve operasyon' diyen partilerden kimseye hayır gelmez. Belki siyaseten önümüze kesmeye çalışıyorlar. Belki parti olarak bizden koparacakları 3-5 oyun kendilerine yarayacağını düşünüyor olabilirler. Bindikleri gemiyi batırdıklarının farkında bile değiller. Halkları, tarihleri, dilleri, kültürleri inkar etmeden nasıl bir arada yaşayacaklarına dair formüller üretmek zorundayız.

"NEVRUZ'U FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

"Bu Nevruz'u fırsata dönüştürmek istiyoruz. O kadar kıymetli dakikalar ve saatler yaşıyoruz ki. Korkumuz o ki gün gelecek söyleyecek söz bitecek. Sözün bittiği yere gelinsin istemiyoruz. Halkımızın evlatlarının kıyımına asla göz yummayacağız. Demokratik siyaseti aciz bırakmayacağız. Siyasi çözüm için uğraşacağız. Amed Nevruz'u böyle okunsun. Bu güçlü çığlığı iyi okumaları gerekir. Gelin doğruda, hakikatte buluşalım. Halkların özlediği o barışı bir an önce onlara armağan edelim. 'Kürt'ün de, Türk'ün de anası ağlamasın' diyorsak bunun gereğini yapalım. Kalıcı bir barış, adil bir müzakerenin şartlarını hep birlikte oluşturalım."

Yorumlar