Demirtaş iftar sofrasında 'şiddete kılıf' buldu

HDP Eş Başkanı Demirtaş PKK'nın yıllardır binlerce insanın ölümüne neden olan silahlı şiddetine gerekçe buldu. İftar sofrasında konuşan Demirtaş'a göre tüm bunların sebebi, "Egemenliğin paylaşılamaması".

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş iftar sofrasında 'şiddete kılıf' buldu
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yıllardır binlerce sivil askerin ölümüne neden olan şiddete gerekçe buldu. Diyarbakır'da partisi tarafından verilen iftarda konuşan Demirtaş, "Dili, kültürü olan anavatanıyla, toprağıyla bağı olan, tarihi ve geçmişi olan bir topluluğun o toprak üzerinde bir hakkı yoksa, şu veya bu düzeyde ama ille de bir egemenlik ilişkisi yoksa, kendini yönetme hakkını kullanabilmesi, katabilme ilişkisi yoksa, bu da bir sorundur. Çatışmanın bir başka nedenidir. İşte coğrafyamızda yaşanan çatışmaların içeriden kaynaklı iki temel nedeni budur. " dedi. 

Demirtaş, Diyarbakır'da partisinin verdiği ve milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu iftar programına katıldı. Kürtçe Kuran'ı Kerim ile duaların okunduğu yemekte konuşan Demirtaş, ülkede Kürt sorununun olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Çoğulculuk kabul edilmiş olsa, bir halkın, bir topluluğun asla tek dilde birleşemeyeceği kabul edilmiş olsa, buradan yola çıkarak zaten meseleleri çözmek kolay olurdu. İkinci husus, egemenliğin paylaşımıdır. Savaşın, çatışmaların bir başka nedeni budur. Dili, kültürü olan anavatanıyla, toprağıyla bağı olan, tarihi ve geçmişi olan bir topluluğun o toprak üzerinde bir hakkı yoksa, şu veya bu düzeyde ama ille de bir egemenlik ilişkisi yoksa, kendini yönetme hakkını kullanabilmesi, katabilme ilişkisi yoksa, bu da bir sorundur. Çatışmanın bir başka nedenidir. İşte coğrafyamızda yaşanan çatışmaların içeriden kaynaklı iki temel nedeni budur. Üçüncüsü de dış müdahaleler, emperyal müdahaleler, emperyalizmin hem imparatorluk, sömürgecilik çağındaki müdahaleleri hem son 300 yıldır modern çağdaki empery müdahaleler. Bu da çatışmaların bir başka nedenidir. 

Yorumlar