Demirtaş: Hükümet ve Başbakan Erdoğan artık ciddiye alınmıyor

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İsrail’in Filistin halkına düzenlediği saldırı sonucu 86 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını söyledi. Hükümetin ve Başbakan Erdoğan’ın yaşanan olaylar karşısında...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Hükümet ve Başbakan Erdoğan artık ciddiye alınmıyor

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İsrail’in Filistin halkına düzenlediği saldırı sonucu 86 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını söyledi. Hükümetin ve Başbakan Erdoğan’ın yaşanan olaylar karşısında hiçbir etkisinin olmadığını belirten Demirtaş, "İsrail – Filistin meselesinde sıfır etkiye sahip olması hazin bir durumdur. Bugün Başbakanlık'tan yapılan hiçbir açıklamanın hiçbir etki yaratmadığını üzüntüyle izliyoruz. Gönül ister ki Türkiye gerek Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Mısır’da Lübnan’da yaşanan bütün bu iç savaşlarda, çatışmalarda ağırlığını koyabilen, barıştan yana tavır koyduğunda etkili olabilen bir politikaya sahip olabilseydi. Şimdi gayri ciddi bir ülke yaklaşımı içerisinde." ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi(HDP)’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında DİSK Genel İş Sendikası’nı ziyaret etti. Genel Başkan Kani Beko tarafından karşılanan Demirtaş, daha sonra sendika temsilcileriyle bir süre sohbet etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan cumhurbaşkanı adayı, İsrail’in Filistin’e düzenlediği saldırı konusunda açıklamalarda bulundu. Filistin’de İsrail saldırılarında 22’si çocuk 86 Filistinli katledildiğini ifade eden Demirtaş, İsrail’in dünyanın gözleri önünde mazlum Filistin halkına ısrarla ve inatla zulmetmesine karşı Türkiye’nin sessiz kalmasını eleştirdi.

Demirtaş, şunları söyledi: "Türkiye gibi bölgesel aktör olduğunu iddia eden bir ülkenin en küçük bir etkisinin olmaması, İsrail – Filistin meselesinde sıfır etkiye sahip olması hazin bir durumdur. Bugün Başbakanlık'tan yapılan hiçbir açıklamanın hiçbir etki yaratmadığını üzüntüyle izliyoruz. Gönül ister ki Türkiye gerek Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Mısır’da Lübnan’da yaşanan bütün bu iç savaşlarda, çatışmalarda ağırlığını koyabilen, barıştan yana tavır koyduğunda etkili olabilen bir politikaya sahip olabilseydi. Şimdi gayri ciddi bir ülke yaklaşımı içerisinde."

'IŞİD’İN İSMİNİ BİLE ANMAYA CESARET EDEMİYOR'

Musul Konsolosluğu’nda rehin IŞİD tarafından rehin alınan konsolosluk görevlilerinin akıbetinin dış politikadaki zayıflığın örneği olduğunu kaydeden Demirtaş şöyle devam etti: "Hükümet yetkilileri, ‘Buradan çağrıda bulunuyorum. Allah’a inanıyorsanız rehineleri bırakın.’ diyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Allah’a inanıyorsanız diye çağrı yaptığın kişiler insanların kafasını kesip top gibi oynayan kişiler. İsmiyle anmaya bile cesaret edemiyor. IŞİD’e terörist bile diyemiyor ama ekmek almaya giden Berkin’e, Ali İsmail’e terörist diyor. Bu dış politikadaki ciddiyetsizliğin nedenidir. Sen ülkende bu kadar tutarsız davranırsan başkası Filistin’de yaptığı katliama söylenen sözlerinin hiçbir anlamı kalmaz. Bugün İsrail’e yapılan çağrılar onlar tarafından tuhaf karşılanıyordur. Yakın zamanda Roboski ile acımasız açıklamalar yapmış, Soma ile ilgili fıtratında var demesi, Gezi’deki ölümlere alkış tutturan Başbakan’ın İsrail’e çağrıda bulunması ciddiye alınmaz."

'TÜRKİYE’NİN BÖLÜNME TEHLİKESİ YOK'

Geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel bir televizyon programında ‘Türkiye bölünürse gerekirse silah alırız’ şeklindeki sözlerine eleştirilerde bulunan Demirtaş, yapılan açıklamanın özensizce kurulan bir cümle olduğunu söyledi. Demirtaş, "Önünü arkasını düşünmeden kullanılmış bir cümle. Türkiye’de ciddi bir bölünme tehlikesi varmış hissi oluşturuyor. Şu anda Türkiye’yi bölmek isteyen bir halk yok. Bunun oluşturacağı algıyı Kılıçdaroğlu’nun iyi hesap etmesi lazım. ‘Bu Kürtler ülkeyi bölmek istiyor.’ gibi bir anlam içerir. Ne Kürtler bu ülkeyi bölmek istiyor ne de bu ülkenin bölünme riski var. Bir siyasetçinin üzerine düşen şey de eline silah almayı hatırlatmak değil, ülkenin sorunlarını siyasetle çözmek olur. Kime karşı silah almayı ifade ediyor. Bu riskli bir cümledir. Niyetini sorgulamıyorum ama bu beyandan yola çıkarak zaten sokakta serseri mayın gibi dolaşan provokatörlere gün doğmuş olur. Dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin bölünme tehlikesi yok." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar