Demirtaş: HSYK düzenlemesinin anti demokratik olduğunu Cumhurbaşkanı’na ilettik

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: HSYK düzenlemesinin anti demokratik olduğunu Cumhurbaşkanı’na ilettik

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. TBMM'de tartışılan HSYK’nın yapısının değişikliği konusunda parti olarak karşı çıktıklarını söyleyen Demirtaş, yapılan düzenlemenin Anayasa’ya ve evrensel hukuk değerlerine aykırı olduğunu ifade etti. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Gül’e, uzun tutukluluk süreleri konusunda da partisinin görüşlerini bildirdiğini ve ortak komisyon önerisinde bulunduğunu söyledi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son yaşanan gelişmelerle ilgili daveti üzerine Çankaya Köşkü’ne çıktı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Gül ile yargıda oluşan kriz, yargı üzerinden yaşanan tartışmalar ve HSYK’ya dair parlamentoda tartışılan yasa görüşmeleri üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. HSYK düzenlemesi konusunda, parti olarak karşı çıktıklarını ifade eden Demirtaş, “Mevcut düzenlemenin 15 maddesi, komisyonda netleşmiş olan düzenlemenin, anti demokratik olduğunu, evrensel hukuk değerlerine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ve bu haliyle desteklemenin mümkün olmayacağını, bu tasarının geri çekilmesi, durdurulması ve mümkünse bir ortak komisyonla çözüm aranması konusundaki görüşümüzü paylaştık.” ifadelerini kullandı.

Özel Yetkili Mahkemeler'de yargılanan ve uzun tutuklu süresi nedeniyle cezaevinde olanlar için de düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Özgürlükleri gasp edilen herkesin bir an önce serbest kalacağı acil bir düzenlemeyle HSYK’nın yapısının değişmesi gerekli. Kendisi, muhalefetin görüşlerini Başbakan’a iletecek. Sonuçta ne olur bilmiyoruz. Biz BDP olarak Anayasa değişikliği ile HSYK’nın yapısının yeniden ele alınmasını daha demokratik çerçevede daha özgürlüklere hakim, yargıç güvencesini garanti altına alan bir düzenlemeye destek vereceğimizi belirttik. İki önemli hususa dikkat çektim; Birincisi mevcut tasarının durması ve geri çekilmesi, ikincisi tutukluların serbest kalacağı, uzun tutukluluğun son bulacağı acil bir düzenlemenin yapılması gerekir. Bununla birlikte tartışmaların parlamentoda ortak yürüyebileceği kanaatindeyiz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar