Demirtaş: Asıl cezalandırılması gereken Başbakan'dır

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi olaylarında siyasetin kullandığı dilin toplumu neredeyse birbirine karşı linç edecek hale getirdiğini belirtti. Demirtaş, "Burada asıl telafi edilmesi gereken nefret söylemi...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Asıl cezalandırılması gereken Başbakan'dır

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi olaylarında siyasetin kullandığı dilin toplumu neredeyse birbirine karşı linç edecek hale getirdiğini belirtti. Demirtaş, "Burada asıl telafi edilmesi gereken nefret söylemi ile ötekileştirişi, düşmanlaştırıcı dille, toplumu birbirine karşı nerede ise linç edecek hale getiren siyasetin dilidir. Başbakan başta olmak üzere Gezi direnişi süresince özgürlük ve yaşam tarzı için kendi gelecekleri için direnen gençlere karşı kullandığı karşı dildir. Asıl cezalandırılması gereken odur." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Ali İsmail Korkmaz’ın Kayseri Adliyesi'nde devam eden duruşmasını izledi. Duruşma çıkışında ise gazetecilere açıklama yapan Demirtaş, Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesi olayını 'Türkiye’de son dönemlerde yaşanan en trajedik ve en acı olaylardan biri ve katliamı' olarak nitelendirdi. Demirtaş, şunları söyledi: "Herhalde bu ülkede insanlıktan nasibini almış hiç kimsenin asla tahammül edemeyeceği, içine sindiremeyeceği vahşet ve barbarlık örneğidir. Dolayısıyla bu kırılan insan onurunun onarılmaya muhtaç, kamu vicdanının tek başına yargılama ile ortadan kaldıramayacağını düşünüyorum. Yargılamada ne sonuç çıkar hep birlikte göreceğiz. Bugün karar çıkmaz. Burada asıl telafi edilmesi gereken nefret söylemi ile ötekileştirişi, düşmanlaştırıcı dille, toplumu birbirine karşı nerede ise linç edecek hale getiren siyasetin dilidir. Başbakan başta olmak üzere Gezi direnişi süresince özgürlük ve yaşam tarzı için kendi gelecekleri için direnen gençlere karşı kullandığı karşı dildir. Asıl cezalandırılması gereken odur. Onarılması ve düzeltilmesi gereken odur. Kamu vicdanının da Başbakan'ın kullandığı dil büyük bir yara olarak duruyor. Aynı kişi Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayıdır. Mahkeme adil bir karar vermelidir. Vahşice cinayette suçu olan herkese hak ettiği cezayı vermelidir. Asıl siyasetinde toplumda açılan bu yaranın giderilmesi için mutlaka bir onarıcı şeyler görmesi gerekir. Başbakan'ın özür dilemesi gerekir. Ailelerin acısını paylaşmayı zulüm saymış bir siyaset var. Gerçekten çok üzgünüz. Aradan bu kadar zaman geçti ama Ali İsmail Korkmaz’ın ölüm şekli herkeste acıyı yaşatıyor. Ali İsmail Korkmaz ve diğer hayatını kaybedenleri saygı minnetle anıyor. Halkımıza ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Bütün ailelere ezilen insanlık adına dayanışma için burada idik. Ezilenlerin yok sayılanların dayanışma içerisinde üstesinden gelecek ve bunun için buradaydık."

'700 BİN LİRALIK SAAT OLANLARIN SESİ DUYURULUYOR'

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili oy pusulasındaki sıranın belirlenmesi ile ilgili çok yorum yapmayan Selahattin Demirtaş, TRT’nin adaylarla ilgili tepki üzerine esnek davranmaya başladığını söyledi. Demirtaş, özel kanalların da bu konuda etik davranması gerektiğini anlatarak, 700 bin liralık saati olanların sesinin duyurulduğunu, kanalları olduğunu ifade etti.

Demirtaş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Eleştirilerimiz üzerine TRT biraz daha politikasını esnekleştirerek yayın yapıyor. Bunun adil ve eşit olması gerekir. Yoksa demokratik seçimden bahsedilemez. Özel kanallar da vicdanlı davranmalıdır. TRT gibi kanunları yok ama basın ahlak ilkeleri var. Üç aday var. Üçünün de sesini halka duyurmak için adil davranmalıdır. Ben Çankaya hasreti, koltuk sevdası için aday olmadım. Türkiye’de sesi duyulmayan geniş bir kesimin adayı oldum. İşçilerin, emekçilerin, yoksulların, işsizlerin, cebinde ekmek parası olmayanlar için aday oldum. Kolunda 700 bin lira saat olanların sesi duyuluyor. Kanalları var. Sadece TRT değil diğer özel kanalların da adilce yayın yapmalarını isteriz. Fırsat tanımalarını isteriz. Zaten seçim demokratik yürümüyor." CİHAN

Yorumlar