Demirel: Devlet yöneticileri ve vatandaşlar soğuk kanlı hareket etmelidir

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili "Bu konuda insanı üzen pek çok hadise vardır. Bu hadiseleri teker, teker tartışmakta yarar yoktur. Devlet yöneticileri ve vatandaşlar soğuk kanlı hareket etmelidir....

Google Haberlere Abone ol
Demirel: Devlet yöneticileri ve vatandaşlar soğuk kanlı hareket etmelidir

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili "Bu konuda insanı üzen pek çok hadise vardır. Bu hadiseleri teker, teker tartışmakta yarar yoktur. Devlet yöneticileri ve vatandaşlar soğuk kanlı hareket etmelidir. Birbirlerini kucaklayarak hareket etmelidirler. Birbirleriyle kavga ederek, dövüş ederek değil, itişerek kakışarak değil." dedi.

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret etti. Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında Demirel'i ziyaret eden Bahçeli, çatı adaylığı konusunda fikir alış verişinde bulundu. Bahçeli-Demirel görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

    Kabül için teşekkürlerini sunan Bahçeli, Demirel'in Cumhurbaşkanı oluşunun 21. yıl dönümünün idrak edildiğini ve randevunun bugüne denk gelmesinin kendilerini ayrıca sevindirdiğini ifade etti. İlk defa anayasa değişikliğine dayalı olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halk tarafından gerçekleştirileceğini dile getiren Bahçeli, seçimin siyasi gündemde önemli bir yer teşkil ettiğini vurguladı.

    "ÇATI ADAY FORMÜLÜ ÜZERİNDE GÖRÜŞLERİMİZİ KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ"

    Nasıl gelişeceği konusunda çok yönlü tartışmalar başlatıldığını anlatan Bahçeli, "MHP olarak tartışmaların derinliğine girmek yerine acaba siyaseten cumhurbaşkanlığı seçimini kaosa dönüştürmeden, bir siyasi krizin eşiğine getirmeden nasıl bir yol izleyebiliriz düşüncesinden hareketle bir çatı aday formülü üzerinde görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmaya gayret gösterdik. Bununla ilgili olarak da zatı alinizi ziyaret edip yüksek tecrübelerinizden de yararlanmak istiyoruz. Gelişimizin ana sebebi budur. Arz ederim efendim." diye konuştu.

    Memleketin çok ağır bir acı ile çırpındığı bugünde gayet tabiki devlet işlerinin yürüyeceğini ve başka çaresinin de olmadığını belirten Demirel ise maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşların da biran evvel sağlıklarına kavuşmasını diledi.

    "BU GÖREVİ KOLAYLAŞTIRMAK HALKA DÜŞER"

    Sükunet içerisinde, rahat içerisinde, adalet içerisinde ve hukukun üstünlüğüne dayanarak vatandaşın gönlündekini ortaya koyacak biçimde bir seçim yapılabilmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, ilk defa olarak halkın oyuyla doğrudan doğruya bir seçim yapılacağına dikkat çekti. Bunun fevkalade önemli olduğunu belirten Demirel, "Halkın oyuyla seçim yapılması yönünde sadece yöneticilere değil sadece siyasetçilere değil bence halka da görev düşmektedir. Görev halkındır. Siyasetçiler neye çırpınıyorlar; halkın kucaklayacağı, halkın benim diyebileceği bir cumhurbaşkanı seçilsin, herkesin seveceği herkesin kucaklayacağı. Bu görevi kolaylaştırmak halka düşer." şeklinde konuştu.

    Soma'da yaşanan maden faciasının ardından yaşananlara ilişkin bir soruya Demirel, "Bu konuda insanı üzen pek çok hadise vardır. Bu hadiseleri teker, teker tartışmakta yarar yoktur. Devlet yöneticileri ve vatandaşlar soğuk kanlı hareket etmelidir. Birbirlerini kucaklayarak hareket etmelidirler. Birbirleriyle kavga ederek, dövüş ederek değil, itişerek kakışarak değil. Daha çok barış içerisinde hareket etmelidirler." karşılığını verdi.

    "İNEĞİN ALTINDA BUZAĞI ARANMASINA GEREK YOK"

    Görüşmede herhangi bir isimin gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya da Bahçeli, "Sayın cumhurbaşkanının görüşlerini almak için buraya gelmiş bulunuyoruz." dedi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili olarak 'başkanlık sistemine fiili olarak' geçileceği iddialarının hatırlatılması üzerine ise Demirel, "Doğmamış buzağının aranmasına gerek yok. Buzağı doğmamış hala. İneğin altında buzağı aranmasına gerek yok. 'Şöyle olacakmış veya böyle gidecekmiş...' bunlar ileride olacak şeyler. Siyasette gün hadise değişir. Değişen hadiselere göre de çare bulunur. Bu günden yarın olacak hadiseyle ilgili tartışma yapılması doğru değil." şeklinde konuştu.

    "HALKIN CUMHURBAŞKANINI SEÇMESİ BÜYÜK BİR NİMET"

    Başbakan Erdoğan'ın Soma'da bir vatandaşa tokat atmasına ilişkin soruya Bahçeli, "Yorum yapmaya gerek yok." diyerek karşılık verdi. Aklında bir cumhurbaşkanı adayı olup olmadığının sorulması üzerine de Demirel, "Daha işin başındayız. Daha çok konuşulur bu konu. Konuşulması da lazımdır. 76 milyon nüfuslu bir ülke cumhurbaşkanını seçiyor. Halk kendisi seçiyor cumhurbaşkanını ilk defa. Büyük nimet bu. Halk için ne büyük nimet. Bir cumhurbaşkanını kendisinin seçmesi ne kadar güzel bir şey. Kendi iradesini eline alması hadisesi bu. Milli irade dediğiniz şey, halkın iradesiyse, bu iradeyi halk hangi istikamette kullanacak, nasıl kullanacak, kendisi karar verecek. Değeri iyi bilinmeli diyoruz biz." ifadelerini kullandı.

    Açıklamaların ardından Bahçeli ve Demirel görüşmesi basına kapalı devam etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Öte yandan Demirel'in evindeki bayrağın yarıya indirilmediği, korumaların ise siyah takım elbise giydiği gözlendi.

    Bahçeli, görüşmeler kapsamında eski cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer ile de bir araya gelecek. CİHAN

Yorumlar