Demirçalı: TSK'nın zırhlı araç ihtiyacını karşılayan firma Katar'a satıldı

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin zırhlı araç ihtiyacını karşılayan firmanın TMSF ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı eliyle borçlarının sıfırlanarak Katar Silahlı Kuvvetlerine...

Google Haberlere Abone ol
Demirçalı: TSK'nın zırhlı araç ihtiyacını karşılayan firma Katar'a satıldı

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin zırhlı araç ihtiyacını karşılayan firmanın TMSF ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı eliyle borçlarının sıfırlanarak Katar Silahlı Kuvvetlerine satıldığını iddia etti.

Meclis Milli Savunma Komisyonu Üyesi de olan Ali Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, "Ethem Sancak’ın BMC özelleştirmesi dışında, Katar Devleti ile askeri alanda başka ticari anlaşmaları bulunmakta mıdır?" diye sordu.

Ali Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Ethem Sancak tarafından satın alınan ‘BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ adlı şirketin satışının gerçekleşebilmesi için TMSF ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı eliyle firmanın borçlarının sıfırlandığı ve iflas etmek üzere olan şirketin ‘sorunsuz’ hale getirildiği yönünde haberlerin kamuoyunda büyük tartışmalara neden olduğunu belirtti. BMC’nin ‘sorunsuz’ devrine ilişkin asıl amacın ise devir işlemlerini takip eden süreç incelendiğinde ortaya çıktığını anımsatan Demirçalı, ES Mali Yatırım A.Ş. tarafından firma sermayesinin 39 milyon TL’den 300 milyon TL’ye çıkarıldığını, bu yüzde 191’lik artış sonrası, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’nin ES Mali Yatırım A.Ş.’ye yüzde 50’lik bir oranla ortaklığının Rekabet Kurumu tarafından sürecin ‘izne tabi olmayan’ kapsamına alınmasıyla yine ‘sorunsuz’ tamamlandığını ifade etti. CHP Milletvekili Ali Demirçalı, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kirpi, kamyon ve zırhlı araç sağlayan ayrıca NATO savunma hattının da bir parçası olarak Türkiye füze savunma sisteminin füze rampalarını yapacak olan bir şirkete, Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ortaklığı Türkiye’nin milli savunması için kabul edilemez bir zaafiyet oluşturmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin milli güvenliğine, AKP Hükümeti tarafından sıklıkla kullanılan ‘dış mihrakların’ ortaklığına işaret etmektedir." dedi.

Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

Ethem Sancak tarafından, BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. dışında hangi şirketler veya kuruluşlar satın alınmıştır? Bunların ihale süreçleri nasıl yürütülmüştür?

BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri için ne tür araçlar üretmiştir? Şu an sipariş aşamasında olan araçlar var mıdır?

AKP Hükümeti ve Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin stratejik kurumlarının BMC örneğinde görüldüğü gibi özelleştirme yoluyla dolaylı olarak bir başka ülkenin silahlı kuvvetleri ile ortaklığından doğan risklerin farkında mıdır?

Ethem Sancak’ın BMC özelleştirmesi dışında, Katar Devleti ile askeri alanda başka ticari anlaşmaları bulunmakta mıdır?

BMC’yi satın alan, Ethem Sancak’a ait ES Mali Yatırım A.Ş’ye %50 hisseyle ortak olan Katar Silahlı Kuvvetleri dolaylı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ortağımı olmuştur?

BMC’nin, ES Mali Yatırım A.Ş tarafından satın alınmasından sonra, TSK envanteri için yapılan toplam ihale miktarı ve tutarı ne olmuştur?”

CİHAN

Yorumlar