Davutoğlu’ndan medyaya çağrı: 'Kuzey Kore basını değiliz' deme cesareti gösterin

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House’un basın özgürlüğü raporunu sert bir dille eleştirerek ‘‘Türkiye’deki gazeteciler Kuzey Kore’deki şartlara mı sahipler? Türkiye’ye ikinci sınıf ülke muamelesi yapılmasına müsaade...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu’ndan medyaya çağrı: 'Kuzey Kore basını değiliz' deme cesareti gösterin

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House’un basın özgürlüğü raporunu sert bir dille eleştirerek ‘‘Türkiye’deki gazeteciler Kuzey Kore’deki şartlara mı sahipler? Türkiye’ye ikinci sınıf ülke muamelesi yapılmasına müsaade etmeyiz.’’ dedi. Davutoğlu, gazetecilerden ‘Biz Kuzey Kore basını değiliz’ deme cesareti göstermelerini istedi.

Reform İzleme Grubu’nun 29. Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House’un Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün gerilediğine dair son raporunun sorulması üzerine; Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğünün en üst standarda ulaşması için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydetti. Davutoğlu, ‘‘Türkiye’yi kimse o haritada zikredilen ülkelerle yan yana koyamaz, Türkiye’ye ikinci sınıf ülke muamelesi yapılmasına müsaade etmeyiz. Buna da hükümetimiz kadar gazetecilerimizin, aydınlarımızın da ‘Biz Kuzey Kore basını değiliz’ deme cesareti ve dürüstlüğünü göstermelerini beklemek de bizim hakkımız.’’ şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın etiği çerçevesinde basının kurumsallaşma için güçlü bir iradeye sahip olduğunu kaydederek ‘‘Freedom House’un raporuyla ilgili olarak, açık bir toplumda yaşıyoruz ve herkes eleştiri hakkına sahip. Ancak bir şeye dikkat çekmek isterim. Bu eleştirilerin olgusal temeli sağlam mı? Verilen rakamlar arasında ciddi olgusal farklar var. 44 tutuklu var deniyor, ancak Adalet Bakanlığı verilerine göre şu anda sarı basın kartı sahibi sadece beş gazeteci var. Bunların da değişik suçlardan tutuklu olması söz konusu.’’ ifadesini kullandı. Toplumsal olarak birinci sorumluluğun resmi doğru çekmek olduğunu dile getiren Davutoğlu, basın ve ifade özgürlüğü konusunda hiçbir ülkenin bu konuda azade olmadığını, Freedom House tarafından verilen rakamların ise geçen yıla ait rakamlar olduğunu savundu.

‘TÜRKİYE’Yİ KUZEY KORE İLE YAN YANA KOYAN RAPOR OBJEKTİF DEĞİL’

Basın mensuplarına bu konuyla ilgili bir çağrıda bulunduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu çağrısına farklı yorumlar geldiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Türkiye’ye bir resim çiziliyor ve Türkiye, Kuzey Kore ile aynı kategoride ele alınıyorsa bugün gazeteci dostlarımızın her şeyden önce bu tablonun gerçek bir tablo olmadığı konusunda müttefik olması lazım. Soruyorum; Türkiye’deki gazeteciler Kuzey Kore’deki şartlara mı sahipler? Ya da Kuzey Kore’deki şartlarla aynı şartlarda mı çalışıyorlar? Ben, Türk basın mensuplarının bu konuda ses vermeleri gerekir derken, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda adım atmaya gerek yok demiyorum. Ama Türkiye’yi serbest seçimlerin olmadığı, serbest basının olmadığı bir ülke olan Kuzey Kore ile son derece dinamik bir seçim kampanyasından yeni çıkmış, bu seçim kampanyasında her türlü görüş özgür basın içinde yer almış bir konjonktürde Kuzey Kore ile aynı kategoride değerlendirirseniz kimse bu rapora objektif diyemez.’’

‘KİMSE BU ÜLKEYE HAKARET EDEMEZ’

Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü konusunda ulaştığı düzeyden söz eden Davutoğlu, ‘‘Kimse bu ülkeye hakaret edemez. Sadece hükümetimize dönük eleştiri değil, Türkiye’nin ulaştığı demokratik standartlarına dönük bir hakarettir. Bunlara itibar edilmemesi gerekir.’’ sözlerini kaydetti.

ALGI PROBLEMİNİ GİDERMEK İÇİN YABANCI GAZETECİLER TÜRKİYE’YE DAVET EDİLECEK

Bir algı problemi varsa o algıyı ortadan kaldırmak için bütün bakanlıklarla ortak bir çalışma içine girdiklerini açıklayan Davutoğlu, ‘‘Yurtdışında basın kuruluşlarıyla daha yakın temasa geçip, Türkiye gerçeğini daha doğru görmeleri için onları Türkiye’ye davet etme hususunda mutabık kaldık.’’ dedi.

GAZETECİLERDEN ‘KUZEY KORE BASINI DEĞİLİZ’ DEMELERİNİ İSTEDİ

‘‘Türkiye’yi kimse o haritada zikredilen ülkelerle yan yana koyamaz’’ diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ‘‘Türkiye’ye ikinci sınıf ülke muamelesi yapılmasına müsaade etmeyiz. Buna da hükümetimiz kadar gazetecilerimizin, aydınlarımızın da ‘Biz Kuzey Kore basını değiliz’ deme cesareti ve dürüstlüğünü göstermelerini beklemek bizim hakkımız.’’ CİHAN

Yorumlar