Davutoğlu’ndan ’İstiklal Marşı’ mesajı

Başbakan Davutoğlu, İstiklal Marşı'nın kabulünün 94. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu’ndan ’İstiklal Marşı’ mesajı

Başbakan Davutoğlu, İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. sene dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Bugünlere nasıl geldiğimizi, bilhassa yeni nesillerin idrak etmesi için Akif’in şiirlerini ve fikirlerini tam anlamıyla keşfetmemiz gerekir" dedi.

"AKİF SADECE İSTİKLAL ŞAİRİ DEĞİLDİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. sene dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Milli birlik ve beraberliğimizin ’mutabakat belgesi’ İstiklal Marşımızın kabulünün 94. sene dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğu içindeyiz. Aziz milletimizin iri bir inanç, azim ve fedakarlıkla vermiş bulunduğu istiklal mücadelesini muhteşem mısralarıyla ebedileştiren Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün istiklal kahramanlarımızı rahmetle anıyorum. Bu vesileyle merhum Akif’i yalnızca ’İstiklal Şairi’ şekilde değil, başta ’Safahat’ olmak üzere eserleriyle sevgi ve düşünce dünyamızı inşa eden, bizlere yol işaret eden bir dava adamı ve bir mütefekkir şekilde gördüğümü anlatım etmek istiyorum. Eğer merhum Akif’i yalnızca ’İstiklal Şairi’, ’Milli Şair’ şekilde görür, onun tıpkı sürede bir düşünce ve aksiyon adamı olduğunu göz arkası edersek, iri şairimizin iri mirasını noksan anlamış oluruz. Hakkı yakalayıp kaldırmayı ve haksızlık karşısında dimdik durmayı yaşamı boyunca haykırmış münevver ve mütefekkir şahsiyetimiz Akif’i tanımak, onun dava adamlığını ve felsefesini anlamak, ‘Safahat’ı tam manasıyla okumadan olasıdır olmayacaktır. Zira onun sözleri eskiye dair, eskide kalmış sözler değil, tam tersi bugünümüze ve geleceğimize fer tutan sözlerdir" ifadelerini kullandı.

"SATIR SATIR OKUMALI"

Davutoğlu, mesajında şunları kaydetti:

"Elbette ki İstiklal Marşımız, tarihte eşi bulunmayan bir kahramanlık destanını vermiş bulunduğu ilhamla kaleme tahsil edilmiş ve millete hediye edilmiştir. Fakat bugünlere nasıl geldiğimizi, nasıl bir maziden hareketle şimdiye ulaştığımızı, bilhassa yeni nesillerin idrak etmesi için Akif’in şiirlerini ve fikirlerini tam anlamıyla keşfetmemiz gerekir. Aksi takdirde kurtuluş mücadelesinin özüne nüfuz edememiş oluruz. Büyük şairimiz, sefaletin ve umutsuzluğun oluşturduğu umumi psikolojinin yurt sathına bir karabulut eşi çöktüğü harp yıllarında kürsülerden millete hitap etmiş, yenilgiyi galibiyete, umutsuzluğu umuda çeviren bir irfan ve irade beyanıyla ulusal ve manevi şahlanışın rehberi, öncüsü olmuştur. Milletçe kökünden bir uygarlık tasavvuruna sahip olmak ve bizi biz oluşturan değerleri istikbal nesillere aktarmak için merhum Akif’i satır satır okumamız ve idrak etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncelerle iri şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün millî savaş kahramanlarımızı rahmetle anıyor, İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 94. sene dönümünü kutluyorum."

(İHA)

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar