Davutoğlu'ndan açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim sonuçlarına yönelik, "Ak Parti'nin oylarının yüzde 41'e gerilemiş olması muhasebe etmemiz gereken bir olgu. Bizim için her zaman iddialı parti olarak beklentimiz tek parti hükümetiydi. Ak Parti'nin denklem dışına çıkması Türkiye'nin zihnen parçalanması anlamına gelir. Ak Parti'nin tek partili hükümet kuramamasından zil çalıp oynayanlar haritaya bakın" ifadesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'ndan açıklamalar
 'Başkanlık sistemini halk uygun görmedi, verdiği oylarla bu yetkiyi bize vermedi'
Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim sonuçlarına yönelik, "Ak Parti'nin oylarının yüzde 41'e gerilemiş olması muhasebe etmemiz gereken bir olgu. Bizim için her zaman iddialı parti olarak beklentimiz tek parti hükümetiydi. Ak Parti'nin denklem dışına çıkması Türkiye'nin zihnen parçalanması anlamına gelir. Ak Parti'nin tek partili hükümet kuramamasından zil çalıp oynayanlar haritaya bakın"  ifadesinde bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerin sonrasında ilk defa çıktığı TRT'de açıklama yaparak soruları cevapladı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Davutoğlu, "Seçim neticelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Genel başkan, başbakan olarak değil, vatandaş olarak beni mutlu eden birkaç hususu söylemek isterim. Birincisi katılım. Çok yüksek bir katılım oldu. Bu çok önemli. Bu bir kere demokrasinin bir kere kökleştiğinin, halkımızın bilincinin çok yaygınlaştığını gösteren bir tablo. İkincisi meşruiyet. Meşruiyetin kaynağı ve kullanılması. Siyasi gücün kaynağı milli iradedir, milli irade de seçimlerle tezahür eder. Neticesi ne olursa olsun meşru çizgiyi millet gösterir, ülkenin idare edilmesini seçtikleriyle sağlamaya çalışır" dedi.
"SEÇİM SONRASINDA KAOSA HAZIRLIK YAPANLAR, ŞU AN ZAFER NARALARI ATANLARIN BİR ÇELİŞKİSİ"
Davutoğlu, "Tabi şöyle bir senaryoda, ki bununla ilgili zihnen hazırlık yapanları biliyoruz. Türkiye'de 1950'den bu yana bir çok darbe gördük, müdahale gördük. Ama seçimin güvenilirliği hiç tartışma konusu edilmedi. Bu seçimde de nihayette herkesin bu neticeye razı olması ve milli iradenin kabul edilmesi de önemli. Ve bu kabul edildi. Bence YSK ve oy veren her vatandaşımıza, teşekkürü hak ediyor. Ve bundan sonra da böyle bir meşruiyet tartışması hiçbir zaman açılmayacak. Şu parti kazanırsa hile olur, bu parti kazanırsa hile yok gibi yaklaşımın benimsenmemesini bir kez daha söylüyorum. İşte dediğim gibi öbür ihtimali düşünmedik zaten ama düşünenler buna hazırlık yapanlar, seçim sonrasında kaosa hazırlık yapanlar, şu an zafer naraları atanların bir çelişki olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu. 
"KAZANIRSAK DA KAYBEDERSEK DE, O ANLAMDA BEN AK PARTİ'NİN BAŞARILI OLDUĞU KANAATİNDEYİM"
Davutoğlu, "Kazanırsak da kaybedersek de, o anlamda ben Ak Parti'nin başarılı olduğu kanaatindeyim. Üçüncüsü, çıkan harita. Bütün vatandaşlarımızın, aydınlarımızın, siyasi partilerimizin iki elini başını elinin arasına alıp şöyle bir haritaya bakması lazım" dedi. 
"AK PARTİ'NİN TEK PARTİLİ HÜKÜMET KURAMAMASINDAN ZİL ÇALIP OYNAYANLAR HARİTAYA BAKIN"
Davutoğlu, "Ak Parti'nin tek partili hükümet kuramamasından zil çalıp oynayanlar için söylüyorum, şöyle bir haritaya bakın. Bu harita ne söylüyor? Türkiye'nin bütününde var olan tek parti hala AK Parti. Bir parti doğu, bir parti batının kenarına sıkışmış. AK Parti 56 vilayette birinciyiz. CHP takriben 37 vilayette vekil çıkaramadı, MHP 35 vilayette, HDP 55-56 yerde çıkaramadı" diye konuştu. 
"BİZİM İÇİN HER ZAMAN İDDİALI PARTİ OLARAK BEKLENTİMİZ TEK PARTİ HÜKÜMETİYDİ"
Davutoğlu, "Biz iddialı bir partiyiz. Bizim hiçbir zaman beklentimiz, tek parti iktidarından daha az olmaz. CHP için yüzde 35 başarıdır. Şu an 10 puan gerisinde. Bizim için her zaman iddialı parti olarak beklentimiz tek parti hükümetiydi" dedi. 
"AK PARTİ'NİN OYLARININ YÜZDE 41'E GERİLEMİŞ OLMASI MUHASEBE ETMEMİZ GEREKEN BİR OLGU"
Ak Parti'nin oylarının yüzde 41'e gerilemiş olmasını tartışacaklarını ifade eden Davutoğlu, "Ama milletimiz ne derse, millete sitem edilmez. Millete küsülmez, millet ne derse doğru olan odur. Yani Ak Parti'nin 49'lardan, yüzde 43,5 civarında oylarının yüzde 41'e gerilemiş olması, bir göreceli olan bizim muhasebe etmemiz gereken bir olgudur. Hiçbir seçim neticesi dolayısıyla, millete sitem duygusu içinde olmadık. Milletimizin verdiği karar doğrudur" diye konuştu. 
"YÜZDE 41 BİR BAŞARIDIR, KİMSE KENDİ YENİLGİSİNDEN BAŞARI ÇIKARMAMASI LAZIM"
Ak Parti'nin yüzde 41 oy almasının başarı olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Hiçbir arkadaşımızın millete dönük bir sitem cümlesini duymak istemem. Milletimiz doğru karar vermiştir. Bunu doğru okumamız lazım. Yüzde 41 bir başarıdır, kimse kendi yenilgisinden başarı çıkarmaması lazım. Yüzde 26'da istifa ederim diyen Kılıçdaroğlu, 25'e başarı diyorsa, başkasının başarısından hisse çıkarıyor demektir. 16 puan fark var, bu batı demokrasilerinde büyük bir farktır" açıklamasında bulundu. 
Davutoğlu, seçmenin verdiği oylar ile başkanlık sistemini istemediğini belirttiğini söyleyen Davutoğlu, "Biz başkanlık sitemine geçmeyi tasavvur ettik. Söyledik halk bunu uygun görmediğini bir şekilde verdiği oylarla bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemini işletmektir bizim görevimizdir. Küsemeyiz sırtımızı dönemeyiz" açıklamasında bulundu.
"BİZİM İÇİN SEÇİM DÖNEMİNDEKİ TARTIŞMALAR BİTMİŞTİR"
Davutoğlu, "Burada da en önemli şeylerden birisi, siyasetin normalleşmesi lazım. Gerilim ortamından, çatışma ortamından çıkıp herkes yeni bir gün doğdu. Artık yeni şeyler söylemek lazım cancağzım diyor Hz. Mevlana. Bizim için seçim dönemindeki tartışmalar bitmiştir. Herkesin kendi muhasebesini yapması lazım. Yüzde 41 başarısızsa, sen yüzde 24 ile 16 ile 13 ile nasıl başarılısın der. Biz her zaman koalisyona karşı çıktık" dedi.
"KOALİSYON İYİ DEĞİL DEDİK AMA HALK DEDİ Kİ, SEN BÖYLE DİYORSUN AMA BENİM TERCİHİM KOALİSYONDUR"
Seçmenin verdiği oylar ile koalisyon istediğini vurgulayan Davutoğlu, "Halkımıza da bunu anlattık. Koalisyonlarla ülke 90'lı yıllarda zarar etti. Koalisyon iyi değil dedik. Ama halk dedi ki, sen böyle diyorsun ama benim tercihim koalisyondur. Şimdi bizde tekrar tartışma açmayız. Önce halkın tercihinin gerektiğini yaparız. Artık halk millet amir, devlet memurdur" dedi. 
"TERCİHİ UYGUN GÖRDÜĞÜMÜZ ANLAMINA DA GELMEZ KOALİSYONLAR TÜRKİYE'YE ZAMAN KAYBETTİRİR"
Davutoğlu, "Amir olan millet dedi ki, ben koalisyon istiyorum. Onun tercihi. Ama bu tercihi uygun gördüğümüz anlamına da gelmez. Koalisyonlar Türkiye'ye zaman kaybettirir. Ama halk istemişse, bize düşen bunun en iyisini yapmak" dedi. 

"HDP İÇİN HAYIRLI OLSUN YÜZDE 13 ŞİMDİ İSPAT VAKTİ"
Davutoğlu, "HDP için şimdi mesela. Büyük bir şenlik içindeler. Hayırlı olsun yüzde 13. Şimdi ispat vakti. Seçim kampanyası döneminde yapmadıklarını şimdi yapmaları lazım. Nişantaşı'nda en yüksek oyu almışsa, Marksist Leninist çizgiden yönünü değiştirip, tek tipçi anlayıştan yönünü değiştirip, Türkiyelileşme noktasına gidecekse, ben şiddeti terörü kabul etmiyorum" açıklamasında bulundu. 
"HDP'NİN PKK'YA ARTIK BEN MEŞRU BİR PARTİYİM, SİLAHLARI BIRAK DEMESİ LAZIM"
Davutoğlu, "PKK'yı seçim döneminde bile kullandılar. Baskı yaptılar vesaire. Ama yeni tabloda demesi lazım ki, şimdi dönüp ey PKK artık ben meşru bir partiyim, silahları bırak demesi lazım. Ben HDP'ye fırsat gibi bakan bütün aydınlara, seçmenlere söylüyorum, şimdi senden silahları bırak demeni bekliyorum. Eğer bunu demezse HDP. Verdikleri ödünç oylar, ihanet etmiş olur. Türkiye'de artık hiçkimse terör istemiyor. Biz siyasi bedeli ne olursa olsun, çözüm sürecini devam ettirdik. Yeni koalisyon nasıl olacaksa onlarla konuşacağız. Ama HDP yapabilir, ben artık terörün yanında değilim, karşıyım diyebilir" ifadelerini kullandı. 
"AK PARTİ DÖNEMİNİN ETKİSİ OLMASA HDP'LİLER DAĞDA BAYIRDA BAŞKA İŞLERLE MEŞGUL OLURDU"
Davutoğlu, "Ak Parti aslında CHP söylemini dönüştürdü. Merkez ülke gibi bizim kavramlarımızı kullandı. CHP söylemini değiştirdik. HDP söylemini de biz dönüştürdük. Bu etki, Ak Parti döneminin etkisi olmasa, liberal takınan bir çok HDP'liler dağda bayırda başka işlerle meşgul olurdu" dedi. 
Koalisyon hükümetine ilişkin Davutoğlu, "Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var. Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir" dedi. 
"HÜKÜMET İŞLEYİŞİNDE HİÇBİR AKSAMA OLMAYACAK HERKES EVİNDE RAHAT UYUSUN"
Davutoğlu, "Hükümet işleyişinde hiçbir aksama olmayacak. Piyasalara söylüyorum, iş adamlarımıza söylüyorum, STK'lara sesleniyorum herkes evinde rahat uyusun. O tecelli eden şeyi doğru anlayıp yolumuza devam ederiz. Süreklilikte sıkıntı olmaz" ifadelerini kullandı. 
"KIRMIZI ÇİZGİLERDEN DAHA ÇOK, AHLAKİ SİYASİ İLKELERİMİZ VAR"
Davutoğlu, "Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var. Bu anlamda da, ben Ak Parti'nin kurumsal kimliğine önem veririm. Balkon konuşmasından önce topladım arkadaşlarımı, ben şunları şunları söyleyeceğim, farklı bir şey var mı dedim. Doğru söylüyorsunuz dediler. İstişare ederek çıktım. Ertesi gün kurulları işletmeye başladım, şimdi de devam edecek" diye konuştu. 
"CUMHURBAŞKANIMIZ KOALİSYON MÜZAKERELERİNİN PARÇASI DEĞİLDİR"
Koalisyon müzakerelerine ilişkin Davutoğlu, "Şu anda yeni bir tablo var, herkes bu tabloyu var olan sistem içinde yönetmekle zorunludur. Sayın cumhurbaşkanımızın pazartesi günkü yapmış olduğu açıklamayı bütün partilerin iyice okumasını dilerim. Sayın cumhurbaşkanımız bu tutumuyla krizi çözen bir makamdır. Rolleri dağıtacak ve yönetecek kişi cumhurbaşkanıdır. Kişi nerede ise makamı orasıdır. Sistem değişmediğine göre artık taşların yerine oturtulması lazım. Herkes kendi görevini yetik ve sorumlulukları dahilinde üzerine düşeni yaparsa bir uzlaşı doğar. Cumhurbaşkanı makamına böyle bir şekilde yaklaşılmasını kesinlikle kabul etmem. Cumhurbaşkanın sayın Baykal ile konuşması olumludur. Koalisyon partiler arasında olur. Koalisyon müzakeresi olmaz bu. Sayın Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir. Parçası haline getirmek de doğru değildir. Gelin güzel bir başlangıç yapalım. Şimdi rasyonel davranma zamanı" diye konuştu. 

Yorumlar