Davutoğlu'dan Çözüm Süreci şartı: Silahlar bırakılacak

Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci'nin yeniden başlaması için PKK'nın silahları tamamen bırakması, Türkiye'de tek bir PKK'lının kalmaması şartına bağlı olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'dan Çözüm Süreci şartı: Silahlar bırakılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır ziyareti konuşulmaya devam ediyor. Diyarbakır'da gazetecilerle görüşen Davutoğlu süreçle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Habertürk'ün Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in aktardığına göre Davutoğlu "Çözüm sürecini biz bitirmedik. Barikat kuranlar, çukur kazanlar, iç savaş çığırtkanlığı yapanlar bitirdi" dedi. Sürecin bitmeyebileceğini söyleyen Davutoğlu, 2013 Mayıs'ındaki koşullara geri dönülmesi halinde yeniden masaya oturulabileceğinin de sinyallerini verdi. İşte Davutoğlu'nun o açıklamaları:

Onlar şehirleri bu şekilde silahlandırma ya da kamu düzenini neredeyse tümüyle yok etme yönünde çabalara girmemiş olsalardı, spesifik olarak Ceylanpınar’da 2 polisimizi gece yarısı evinde şehit etmemiş olsalardı çözüm süreci bitmezdi. Operasyon başlatma gibi bir derdimiz yoktu. 6-7 Ekim olayları bir dönüm noktası oldu. Onların niyetlerinin iyi olmadığını, o olaylarda açık bir şekilde gördük. 2-3 günlük anarşi hali, özellikle Suriye sınırına yakın bölgelerdeki ilçelerimizi daha kalıcı bir şekilde kontrol edebilecekleri yönünde bir vehme götürdü onları. Suriye’de “kazanım” diye düşündükleri şeyleri, Türkiye’de destabilize etmek için kullanmaya kalktılar. Tabii daha sonra, Türkiye ile hesabı olan dış aktörlerin de devreye girmesiyle (onların kim olduğunu tahmin edersiniz), son aylarda Türkiye’de terörün artmasında kimlerle ilişkilerimizin bozulduğunu görürseniz, onları da çıkarabilirsiniz.

Halkın çözüm sürecinden beklediği şey, silahların tümüyle terk edilmesi. Böyle bir şey olursa, 2013 Mayıs’ına dönülürse, o zamanki gibi PKK tüm silahlı unsurları Türkiye dışına çıkarıp ülke içinde tek bir silahlı unsur kalmazsa, her şey konuşulabilir. PKK silahı bırakacak, bunun başka yolu yok. Silah bırakıldıktan sonra, niye konuşulmasın barışın şartları içinde? O zaman siyasetin kanalı açılır. Silah konuşmaya başlayınca siyaset hissizleşiyor.

Silahın ilçelerimizi esir almasına izin vermeyeceğiz. Bu tür bir mücadeleyi sürdürürken, bir taraftan da demokrasiyi yaşanılır kılmaktan vazgeçmememiz, hak ve özgürlükler alanında bir daralma olmaması gerekiyor. Bu konuda hiçbir şeyi eksik bırakmamak lazım. Diyarbakır’da, Silopi’de, Cizre’de insanları hayata bağlamak lazım."

Yorumlar