Davutoğlu, UNDP ile 'Üçüncü Taraf Masraf Paylaşım Anlaşması' imzaladı

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) ve ihtisas kuruluşları ile ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığına işaret ederek, Bakan Ahmet Davutoğlu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, UNDP ile 'Üçüncü Taraf Masraf Paylaşım Anlaşması' imzaladı

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) ve ihtisas kuruluşları ile ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığına işaret ederek, Bakan Ahmet Davutoğlu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark tarafından ‘Üçüncü Taraf Masraf Paylaşım Anlaşması’nın bugün imzalandığını duyurdu.

Konuyla ilgili yapılan yazılı bilgilendirmede, BM’nin en önemli ihtisas kuruluşları arasında yer alan UNDP ile işbirliğinin bu kapsamda özel yer tuttuğu kaydedilerek, şunlar belirtildi: “Kalkınma alanında ekonomik ve sosyal çalışmalar yapan, ülkelerin kendi bünyelerine uygun kalkınma modelleri oluşturmalarına katkıda bulunan UNDP ülkemizde, yoksulluğun azaltılması, demokratik yönetişim, çevre ve sürdürülebilir kalkınma alanları olmak üzere üç ana başlıkta çok sayıda proje gerçekleştirmiştir.

Diğer yandan, Türkiye’nin en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yaptığı ve küresel ekonomik kriz dönemlerinde dahi artmaya devam ederek 2013 yılında 3,276 milyar dolara ulaşan resmi kalkınma yardımları çok boyutlu dış politikamızın ayrılmaz bir parçası olmuş, bu suretle ülkemiz yükselen bir ekonomi ve donör olarak uluslararası planda UNDP için kalkınma işbirliği ortağı haline gelmiştir. Nitekim 2011’de UNDP ile imzaladığımız ‘Ortaklık Çerçeve Anlaşması’ bu örgütle ilişkilerimizi derinleştirmiş ve ülkemizin küresel kalkınma ortağı konumunu tescil etmiştir.”

“BÖLGESEL MERKEZ İÇİN İSTANBUL’DA OFİS TAHSİS EDİLDİ”

UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi’nin İstanbul’a taşınması kararının bu ortaklığın yeni bir aşamasını oluşturduğuna dikkat çeken açıklamada, şöyle denildi: “Buna ilişkin anlaşma 27 Eylül 2013 tarihinde Sayın Bakanımız ve UNDP Başkanı Helen Clark tarafından imzalanmış, onay süreçlerinin tamamlanmasını takiben 1 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bölgesel merkez için İstanbul’da ofis tahsis edilmesi taahhüdümüz çerçevesinde bir bina belirlenmiş olup, önümüzdeki aylarda merkez bu ofise taşınacak ve geniş bir coğrafyaya yönelik faaliyetlerini İstanbul’dan yürütecektir. UNDP Bölgesel Merkezi'nin Avrupa ve BDT coğrafyasında gerçekleştireceği bölgesel program için Türkiye 5 yıl süreyle yılda 3 milyon dolar katkı sağlamayı taahhüt etmiştir. Bu taahhüdümüzün yasal temelini oluşturmak üzere bugün Sayın Bakanımız ve UNDP Başkanı Helen Clark tarafından ‘Üçüncü Taraf Masraf Paylaşım Anlaşması’ imzalanmış bulunmaktadır.” CİHAN

Yorumlar