Davutoğlu muhalefeti, ihracatçılara şikayet etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı'na katıldı. Davutoğlu toplantıda muhalefetin asgari ücret vaadlerini İhracatçılara yakındı.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu muhalefeti, ihracatçılara şikayet etti

 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı'na katıldı. Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen toplantıda Başbakana, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te yer aldı. Salonu dolduran ihracatçılara muhalefet partilerini şikayet eden Davutoğlu, "Hükümetlerin kısa dönemli seçim politikaları uygulama lüksü yok. Muhalefet, popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında, ışık getirici bir biçimde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor" açıklamasında bulundu. Eleştirilerinin devamında Davutoğlu, "Asgari ücret, işverenlerle işçilerin bir araya gelerek, kamunun da bulunduğu bir ortamda, optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir ücrettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların, ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde, seçime doğru giderken, hükümet olarak Türkiye'nin orta ve uzun dönem hedeflerinden hiçbir taviz vermeden, rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden hiçbir şüpheniz olmasın" dedi.

 "İKİ ELİMİZ KANDA OLSA GELİRİZ"

 Hükümetinin en çok önem verdiği husususun, Ankara'da karar alırken alanda bu hizmeti gerçekleştirecekler arasındaki istişare zeminini güçlü tutmak olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Seçim kampanyamız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ne olursa olsun kaybedecek bir dakikamız yok. Bir yandan seçim çalışmalarını sürdürüyor, bir yandan da hükümet işlerimizi yürütüyoruz" dedi. Seçim kaygısıyla alınacak kararların ertelenmesinin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Söz konusu ihracatçılarımızsa iki elimiz kanda olsa geliriz. Sizler ticari anlamda akıncılarımızsınız, öncülerimizsiniz" şeklinde konuştu.

 

"ALDIĞIMIZ PAYI ARTTIRMALIYIZ"

 Hükümet olarak öncelikli amaçlarının ihracatta katma değeri yüksek, Ar-Ge yoluyla elde edilecek orta ve yüksek teknolojik ürünler olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu bizim için hayati. Sizden en temel beklentimiz, bu dönüşümü sağlayacak şekilde ihracatın niteliğini değiştirecek çalışmalar yapmanız. Dışarıda vahşi bir rekabetin seyrettiği bir süreç var. Dünya ekonomisinden aldığımız payı arttırmamız, sadece ihracat performansımıza bağlıdır" dedi.

 "YAPISAL DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİYORUZ"

 Ak Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programların açıklanan bütün eylemlerin belli bir takvim içinde hayata geçirildiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "2002'de acil eylem planıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde başlatılan ilk dönüşümler meyvelerini daha sonraki dönemlerde verdi. Şimdi de biz, yeni Türkiye'yi inşaa faaliyetinde ekonomimizin bir bütün olarak orta gelir grubundan, yüksek gelir grubuna geçebilmesi için hem ekonominin bütününde hem de ihracat alanında yapısal bir değişime önem veriyoruz. Bugünkü istişarelerimizin özellikle bu dönüşümü teşvik edecek mahiyette ve ihracatımızın rekabet gücünü artıracak mahiyeti olacağına inanıyorum."

 "TÜRKİYE İSTİKRAR ADASI"

 Hiçbir konuya aylık ya da seçime ayarlı perspektifle bakmadıklarını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sizlerle birlikte geçen sene 2 seçim yaşadık Türkiye'de. Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı, jeopolitik dönüşümler, çatışmalar yaşanıyor. İhracat pazarımız olan 6 ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz, ihracat yapıyorsunuz. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu istikrarsız bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor" dedi.

 MUHALEFETE ELEŞTİRİ

 Hükümetlerin kısa dönemli seçim politikaları uygulama lüksü olmadığını söyleyen Davutoğlu sözü muhalefet partilerinin seçim vaatlerine getirerek, "Muhalefet, popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında, ışık getirici bir biçimde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret işverenlerle işçilerin bir araya gelerek, kamunun da bulunduğu bir ortamda, optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir ücrettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların, ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde seçime doğru giderken, hükümet olarak Türkiye'nin orta ve uzun dönem hedeflerinden hiçbir taviz vermeden rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden  hiçbir şüpheniz olmasın" diye konuştu.

 SÖZ HAVADA KALMAYACAK

 Toplantıda gündeme aılanacak her türlü talebin göz önüne alınıp, tek tek not edileceğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

 "Onun için bir çok bakan arkadaşımızla burada birlikteyiz ve seçim sonrasındaki hükümet programımızda mutlaka yer alacaktır. Bundan hiç tereddüttünüz olmasın. Söz havada kalmayacak, kayda geçecek. Kayıt defterde kalmayacak, inşallah hükümet programına geçecek. Hükümet programlarında zikredilen hususlar da mutlaka uygulamalara geçecek. Türkiye sizin de desteğinizle inşallah 500 milyar dolar ihracata ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek..."

 BASINA KAPALI DEVAM ETTİ

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının sonrasında basın mensupları salondan çıkarıldı. 25 ayrı sektörden temsilcilerin Başbakan ve bakanlara sorunlarını ve isteklerini iletecekleri öğrenildi.

 

Yorumlar