'Davutoğlu karar aşamasında'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmadan sonra katıldığı MYK toplantısında arkadaşlarına 'karar aşamasında' olduğunu söylediği belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
'Davutoğlu karar aşamasında'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında görüş ayrılıkları olduğu yönündeki iddialardan sonra dün AK Parti grubunda yapılan konuşma ve ardından bugün Beştepe'de erkene alınan görüşme kulisleri hareketlendirdi. Hürriyet Gazetesi'nden Abdülkadir Selvi'nin iddiasına göre dünkü grup toplantısından sonra MYK toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir veda konuşması mıydı?" şeklinde bir soru üzerine, "Karar aşamasında olduğunu" söyledi. Ancak aynı gazeteden Nuray Babacan ise dünkü MYK toplantısında Başbakan Davutoğlu'nun bu yönde bir ifade kullanmadığını yazdı. 

Konuyla ilgili bugünkü köşesinde bazı değerlendirmelerde bulunan Hürriyet'in iki yazarı Abdülkadir Selvi ile Nuray Babacan farklı yorumlarda bulundular. Selvi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun karar aşamasında olduğunu savundu. Babacan ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını yazdı. 

İşte Abdülkadir Selvi'nin konuyla ilgili yazısından ilgili bölüm: Başbakan konuşmasına milletvekillerine, “Sizlerle birlikte aynı davaya hizmet etmekten gurur duyuyorum” sözleriyle başladı. Ardından AK Parti misyonunu ortaya koyan şu sözler geldi: “Milyonların gözyaşı ve dualarıyla varılan bu hareket; tüzüklerle, kurultaylarla varlık kazanmasından daha fazlasıdır.” Geçen haftaki konuşmasında, “Kimse AK Parti’yi medya üzerinden dizayn etmeye çalışmasın” diye konuşmuştu. Bu kez sözlerini bir adım ileri taşıdı. “Sanal şarlatanlar” dedi. 

Dün Miraç Kandili’ydi. Başbakan konuşmasının finalinde milli görüş geleneğinden gelen partililerin gönül tellerine dokundu. “Biz sadece bir tek dosya tutana inanırız. Şu sağ ve sol omzumuzda dosya tutanlar var ya onlar hakkı yazsınlar. Gerisi ne yazarsa yazsın” dedi.

MKYK’da yaşananlardan ve Başbakan’ın konuşmasından sonra bu iş nereye gidiyor? Toparlanma imkânı yok mu?

Dün AK Parti grubundan sonra MYK toplantısı yapıldı. MYK’da Başbakan’a, “Sözleriniz bir veda konuşması gibi algılandı. Öyle bir şey var mı?” diye soruluyor. Başbakan aynen şu karşılığı veriyor: “Ben henüz kararımı vermedim. Karar aşamasındayım. Değerlendiriyorum. Bu gece Miraç Kandili, tefekkür edeceğiz. Tezekkür edeceğiz. Muhasebemizi yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın hukuku, benim hukukumdur. Onun ailesi benim ailemdir. Görevimizi şimdiye kadar yaptık, yine de yaparız. Ama Türkiye’ye ve AK Parti’ye zarar verecek bir hareketin içinde olamayız”

Toplantıdan sonra konuştuğum bir MYK üyesi, Başbakan’ın sözlerini, “Sayın Başbakan ucu açık bir şekilde konuştu” diye tanımladı.

Bu söz bugün yapılacak Cumhurbaşkanı-Başbakan görüşmesine ilişkin beklentileri artırdı. Bu aşamada bir istifadan söz edilmiyor ama bugünkü görüşme kritik.

Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisinde dört kırılma noktasından söz ediliyor:

1 - 7 Haziran seçimleri öncesinde milletvekili listeleri konusunda yaşanan kırgınlık.
2 - 12 Eylül kongresi öncesinde MKYK listesine öfkeli bir şekilde müdahale.
3 - Bakanlar Kurulu listesinde yaşanan gerilim.
4 - MKYK’da yetki devri.

Peki bu ilişki tamir edilemez bir noktada mı?

O noktada olmadığı söyleniyor. Çözüm zor ama imkânsız değil.

Sorunu çözecek iki kişi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu.

Burada, “uyum ve istikrar” sözcüklerinin altı çiziliyor. Ya Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında soruna yol açan pürüzler giderilerek güvene dayalı bir ilişki modeli tesis edilecek ya da gereği yapılacak.

Demirel, “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” derdi. AK Parti cephesindeki gelişmeleri dikkatle takip etmekte yarar var.

NURAY BABACAN: DAVUTOĞLU ÖYLE BİR İFADE KULLANMADI

Abdülkadir Selvi ile aynı gazetede yazan Nuray Babacan ise, dünkü MYK'da Başbakan Davutoğlu'nun 'Kararımı henüz vermedim' şeklinde bir ifade kullanmadığını yazdı. İşte Babacan'ın yazısından ilgili bölüm: Davutoğlu saat 15.00’te başlayan toplantının açılışında, “Cuma günü MKYK’da konuşulanları burada tartışmak istemiyorum. Ama şunu bilin ki hiçbir ortamda, hiçbir platformda, partime ve Cumhurbaşkanımıza zarar verecek tek kelime etmem, etmedim de” dedi. Davutoğlu, ardından tartışma konusu yapılan 15 il ve ilçe başkanının görevden alınmasının gerekçelerini Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş’ın anlatmasını istedi. Ataş, görevden alma nedenleri konusunda MYK’ya bilgi verdi.

Bu toplantının hemen ardından Davutoğlu’nun MYK’da ‘Cumhurbaşkanı’yla perşembe günü görüşeceğim, kararımı o zaman vereceğim” dediği, hatta istifaya hazırlandığı iddiaları olağanüstü bir hareketliliğe yol açtı. Ancak toplantıya katılan MYK üyeleri bu iddiaları doğrulamadılar. Bununla birlikte, aynı MYK kaynakları, bugün Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında Beştepe’de yapılacak olağan görüşmenin iki siyasetçinin ilişkisinin bundan sonraki seyri açısından belirleyici olacağı yorumunu yaptılar.

Tartışmalı MKYK toplantısından sonra iki lider, ilk kez önceki gün Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında bir araya geldi. Bakanlar Kurulu toplantısında iki siyasinin birbirlerine son derece özenli ve dikkatli davrandığı aktarıldı. Partideki gelişmelerle ilgili hiçbir değerlendirme yapılmazken, iki liderin baş başa görüşmediği de ifade edildi. Bu temas olmayınca, sosyal medyaya yayılan Davutoğlu’nun Erdoğan’a istifasını sunduğu iddiaları da asılsız çıktı.

BEŞTEPE GÖRÜŞMESİ BUGÜN

Ankara'da bunlar konuşulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında her perşemba yapılan rutin görüşme bu hafta erkene alındı. Başbakan Davutoğlu'nun bu görüşmeden sonra yapacağı açıklama merakla bekleniyor. 

 

Yorumlar