Davutoğlu: Dış Türkler de dış Kürtler de himayemizde

Diyarbakır'dan Erbil ve Ercan Havalimanları'na mayıs ayından itibaren uçuşların başlatılacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Dış Türkler de dış Kürtler de bizi himayemizde' dedi

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Dış Türkler de dış Kürtler de himayemizde

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, elinde silah ve kan olan terör örgütleriyle muhatap olmayacaklarını belirterek, "Bundan sonra tek muhatabımız vardır, o da milletimizdir, milletimizin her bir ferdidir. Terör örgütleri ancak milletimizin güçlü iradesini yansıtan güvenlik güçlerimizin muhatabı olabilirler." dedi.

Davutoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Diyarbakır'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin izlenimlerini paylaştı.

Diyarbakır surlarının bir kalp, yürek gibi inşa edildiğini söyleyen Davutoğlu, "Sur bizim yüreğimizdir. Nasıl yüreğimiz son ana kadar bedenimizin ayrılmaz parçasıysa Sur da Diyarbekir de kıyamete kadar bu aziz vatanın ayrılmaz parçasıdır." ifadesini kullandı.

Terör örgütünün tahrip ettiği Diyarbakır ve Sur'un tarihi kimliği korunarak yeniden ayağa kaldırılacağını, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının koordineli çalıştığını aktaran Davutoğlu, birinci önceliklerinin evleri yıkılan vatandaşlara sahip çıkmak, mülk sahibi olmayanları ve ruhsatsız gecekonduda oturanları kira öder gibi ev sahibi yapmak olduğunu bildirdi.

"DİYARBAKIR YENİDEN İNŞA EDİLECEK"

Başbakan Davutoğlu, ikinci önceliklerinin Sur'u tarihsel dokusuna uygun inşa etmek, üçüncü önceliklerinin ise bölgede ticareti canlandırarak, hayatı bereketlendirmek olduğunu anlatarak, "Bölgede yapılacak çalışmalar ekonomiyi canlandıracak ve esnafımızın yüzü yeniden gülecek. Bu bağlamda çarşı kültürü özenle korunacak, Diyarbakır mimarisine uygun şekilde yeniden inşa edilecek." diye konuştu.

Cevatpaşa, İçkale, Fatihpaşa bölgeleri ile Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki tarihi dokunun ihya edileceğini dile getiren Davutoğlu şöyle devam etti:

"Hani Fatihpaşa Camisi'nin yakılması üzerine gidip 'evim yanaydı, ocağım yanaydı da Fatihpaşa'yı böyle görmeyeydim' diyen teyzeyi de buldum Sur'da. Elini öptüm, 'merak etmeyin Fatihpaşa'yı da koruyacağız, Sur'u da koruyacağız'. Gazipaşa Caddesi üzerindeki iş yerleri rehabilite edilerek ekonomik yapının canlanması sağlanacak.

Bu çalışmaları orada yaşayan insanlarla birlikte onların rızasıyla yapacağız. Evleri yıkılan insanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, ticaret erbabımızın, esnafımızın rızasını mutlaka araycağız. Mülkiyet haklarına, ticari hayata, kültürel ve tarihi mirasa aykırı bir şey yapmayacağız. Terör örgütlerinin tahrip ettiği şehirleri ruhunu, ahengini, tarihini, kimliğini koruyarak yeniden imar edeceğiz."

Başbakan Davutoğlu, 10 Nisan tarihinde Diyarbakır Havalimanı'ndan Erbil, 10 Mayıs'tan itibaren de KKTC Ercan havalimanlarına seferlerin başlatılacağını belirterek, "Diyarbekir'den Erbil'e, Diyarbekir'den Ercan'a uçan her uçak dış Türklere de dış Kürtlere de bütün gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimize selamlar götürecek. Bilinsin ki dış Türkler de dış Kürtler de bizim himayemiz altındadır, herhangi bir şekilde onların geleceğine ipotek konmasına izin vermeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin iktidara geldiği günden itibaren Türkiye'nin terör belasından kurtulması için büyük çaba harcadığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Tek bir derdimiz var, milletimizin huzurunu sağlamak, refahını artırmak, istikbalini ve istiklalini korumaktır. Biz milletimiz için varız. Gereken neyse yapmaktan çekinmez, üstlenilmesi gereken fedakarlık ne ise üstlenmekten kaçınmayız. Bizden önceki hükümetlerin aksine AK Parti iktidarları olarak güvenlik enstrümanlarıyla siyaset imkanlarını eş zamanlı olarak harekete geçirmeye çalıştık.

Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanlığı döneminde büyük siyasi riskler üstlenerek açılım süreci, Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci ve çözüm süreçlerini başlattı. Analar ağlamasın, akan kan dursun diye baldıran zehiri içmeye hazır olduğunu, siyasi gövdesini bu işin arkasına koymaktan çekinmeyeceğini söyledi. 'Siyasi hayatınıza mal olur' dediler kendisine ama ne Cumhurbaşkanımız ne de AK Parti, Türkiye'yi prangalarından kurtaracak bu hayati meselede bir adım dahi geri atmadı."

Paralel yapıyla mücadelenin yanı sıra çözüm sürecini yürütme görevini de AK Parti kongresinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan devraldığını anımsatan Davutoğlu, çatışmaların durması, milletin huzura ve emniyete kavuşması için siyasi riskler alarak güçlü devletin yapması gerekenleri yaptıklarına dikkati çekti.

TERÖRLE MÜCADELE

Başbakan Davutoğlu, siyasi iktidar olarak demokratik adımlarla bir huzur ortamı sağlamaya çalışırken, terör örgütü PKK'nın çukur kazarak, barikatlar kurarak ve temmuz ayında hain suikastlar gerçekleştirerek yeni bir süreç başlattığını, bunun karşısında da Hükümet olarak bölücü terör örgütüne karşı tarihin en büyük terörle mücadele operasyonlarını başlattıklarını söyledi.

Davutoğlu, çözüm süreci iradesi ve terör örgütüne karşı yürüttülen mücadelenin aynı amaca hizmet ettiğini vurgulayarak, "Türkiye, dün sürdürdüğü çözüm sürecinde nasıl doğru bir siyaset izliyorsa, bugün de yürüttüğü kararlı terörle mücadele süreciyle aynı ölçüde doğru bir siyaset izlemektedir. Her iki siyaset de Türkiye'nin terör belasından kurtulması için, milletimizin huzur ve emniyeti için iktidarlarımız tarafından ve Sayın Cumhurbaşkanımız, bendeniz tarafından süreklilik içinde sürdürülen siyasetlerdir." diye konuştu.

Milletin hükümetin yürüttüğü her iki sürece büyük destek verdiğini belirten Davutoğlu, terörle mücadelenin büyük bir kararlılıkla sürdüğünü, bu mücadeleden geri dönüşün asla olmayacağını kaydetti.

Diyarbakır ziyaretinden iki kesimin rahatsız olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bütün provakasyon çağrılarına rağmen Diyarbakırlıların tahriklere kapılmadığını gören PKK uzantısı siyasi yapılar ve örgütler sukutuhayale uğradılar. Çünkü biz Diyarbekir'e kavuştuk, Diyarbekir bize kavuştu. Çünkü biz Diyarbekir'i bağrımıza bastık, Diyarbekir bizi bağrına bastı. Çünkü biz Sur ile bütünleştik, Sur bizimle bütünleşti. Rahatsız oldular, onları rahatsız etmeye devam edeceğim." değerlendirmesini yaptı.

BAKANLAR KURULU ŞANLIURFA'DA TOPLANACAK

Başbakan Davutoğlu, her fırsatta illere gideceğini, 11 Nisan'da Şanlıurfa'yı ziyaret edeceğini ve bu şehirde Ankara dışındaki ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştireceklerini belirterek, "Bu hafta içinde inşallah suratla tamamlanır, İstiklal Madalyasını da Şanlıurfa'ya TBMM Başkanımızla birlikte götürmek nasip olur." dedi.

Terör örgütünün siyasi uzantılarının Diyarbakır ziyaretinden rahatsız olduklarını, başka bir kesimin de başlattığı kampanyalarla terörle mücadeledeki kararlığı sorgulama cüretine kalkıştığının altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Şehirlerimizi yaşanmaz hale getiren, medeniyet mirasımızı talan eden bu barbar terör örgütüne karşı büyük başarılar elde ettik. Güvenlik güçlerimiz şehirlerdeki terör odaklarını tek tek temizledi, temizliyor. Terörle mücadele bütün dağlarımız, ovalarımız, şehirlerimiz, mahallelerimiz, sokaklarımız teröristlerden tamamen temizleninceye kadar kesintisiz şekilde devam edecektir.

Ülkemize ve milletimize silah doğrultanlara hak ettikleri cevabı verdik, vermeye devam edeceğiz. Bizden kimse elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alcağımızı beklemesin. Bizim bundan sonra tek muhatabımız vardır, o da milletimizdir, milletimizin her bir ferdidir. Terör örgütleri ancak milletimizin güçlü iradesini yansıtan güvenlik güçlerimizin muhatabı olabilirler. Terörle mücadele kararlılığımızı sınamak, sorgulamak da hiç kimsenin haddi değildir."

Yorumlar