D-8 Genel Sekreteri Musavi, İzmir'de

Musavi, "D-8 kurulduğunda ülkeler arasında ticaret hacmi 20 milyar dolardı. Şu anda 400 milyar dolar ve bunu 2018’de 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
D-8 Genel Sekreteri Musavi, İzmir'de

Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, örgüt içi ticaret hacminin 400 milyar dolara ulaştığını, 2018'de 500 milyar dolar rakamının hedeflendiğini bildirdi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) davetlisi olarak İzmir'e gelen Musavi, programı kapsamında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Musavi, ziyarette yaptığı konuşmada D-8'in, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulduğunu, ana amacının ekonomik işbirliği olduğunu, üye ülkeler arasında işbirliği fırsatlarını değerlendirdiklerini anlattı.

D-8'in rolünün artmasına yönelik iş dünyasından da öneriler almak istediklerini dile getiren Musavi, "D-8 kurulduğunda ülkeler arasında ticaret hacmi 20 milyar dolardı. Şu anda 400 milyar dolar ve bunu 2018’de 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Burada Türkiye’nin öncü bir rolü var. Sizlerin de desteğini bekliyoruz. Biz işadamlarıyla ve iş dünyasıyla bu hedefe ulaşacağımızı biliyoruz. Gümrük bakanlarımız tarafından imzalanan anlaşma ile 1 Temmuz’dan itibaren tercihli ticaret anlaşmaları da yürürlüğü girecek. Sizler de ticarette herhangi bir sıkıntı yaşadığınız takdirde bize başvurabilirsiniz” diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş ise D-8'in bir zirvesinin İzmir'de düzenlenmesini teklif ederek teşkilat üyesi ülkelerin en gelişmiş 5 kentinden iş dünyasını kentte ağırlayarak yeni dönemde atılabilecek adımların tartışılabileceğini ifade etti.

Demirtaş, D-8 ülkelerinin ticaret hacminin 500 milyar dolara erişmesinin "kolay olduğunu" belirterek, "Bugüne kadar bu ülkelerin ticaret odalarıyla çok fazla işbirliği içerisine giremedik. Pek çoğuyla kardeş oda anlaşmamız var ama ticaret konusunda istenen çalışmayı yapamadık. Şunu yapabiliriz, 8 ülkenin ekonomik olarak en büyük 5 şehrini İzmir’de toplayalım. Biz ev sahipliği yapmaya hazırız. Hangi sektörlerde hangi işbirlikleri yapabilir, buna bakalım ve bir başlangıç yapalım" diye konuştu.

Musavi daha sonra ASKON tarafından düzenlenen "D-8 Dünü ve Bugünü" konulu toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.

D-8'in kuruluşundan bugüne geçirdiği değişimleri ve gelecek hedeflerine ilişkin sunum yapan Musavi, gelecek dönemde ticaret, tarım, turizm, ulaştırma ve enerji olmak üzere 5 ana eksende gelişim planladıklarını, bunlardan en fazla enerjide aşama kat etmeye ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

 

Yorumlar