Cumhurbaşkanı Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gül, "Medeniyetimizde çok özel bir konuma sahip olan, toplumsal hayatta önemli roller üstlenen, ürettikleri artı değer ile ülkemizin gelişip güçlenmesine büyük katkı sağlayan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

    Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı yazılı açıklamada, kadınların 8 Mart 1857’de başlattıkları hak mücadelesi, kadın haklarının kazanılması açısından en önemli başlangıcı temsil ettiğini bildirdi. Verilen mücadelelerin yanı sıra, demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle, kadın haklarının tanınması ve korunması yönünde uluslararası seviyede adımlar atıldığına değinen Gül, öte yandan kadın hakları alanında dünya genelinde elde edilen ilerlemelere rağmen, birçok sorun hala varlığını sürdürmekte olduğunu ifade etti.

    Türkiye'nın kadın hakları alanında öncü bir ülke olarak özgün bir deneyime sahip olduğunu kaydeden Gül, "Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hamleleriyle başlayan ve Büyük Atatürk'ün öncülüğünde Cumhuriyet döneminde sağlanan ilerlemelerle kadın hakları konusunda adeta bir sıçrama yaşanmıştır. Yapılan köklü reformlar, toplumsal yapıyı yeniden şekillendirirken, Türk kadınının sosyal statüsünün güçlendirilmesini ve temel haklarına kavuşturulmasını mümkün kılmıştır. Son yıllarda da, aynı anlayış çerçevesinde gerçekleştirilen düzenlemelerle kadın hakları ve kadınların durumu ile ilgili olarak, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, siyaset gibi hayatın temel alanlarında ciddi iyileşmeler sağlanmış, engeller ve ayrımcılıklar önemli oranda kaldırılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

    Modern, demokratik, ileri bir toplum ve güçlü bir ekonomi olmak için, kadınların hak, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanmaları ve sorunlarının çözülmesi ihmal edilmemesi gereken bir sorumluluk olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti: "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında yerleşmesi, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet ve hak ihlalleri gibi sorunların önüne geçilmesi, her şeyden önce önyargıların kırılarak, ihtiyacımız olan zihniyet değişiminin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu zihniyet değişiminin başarılabilmesi, mevzuatla sağlanan hakların uygulamada karşılığını bularak sosyal, ekonomik ve siyasal gerçekliğe dönüşmesi; devletin kararlılığı ve tedbirleri alması yanında, toplumun tüm kesimlerinin, sivil toplum örgütlerinin ve kadın-erkek tüm bireylerin duyarlılık göstermesiyle mümkün olacaktır. Başta kadın kuruluşları olmak üzere Türkiye'de kadın hakları konusunda duyarlılık ve farkındalık yaratmak için çalışan ve katkıda bulunanlara takdir ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünya temennisiyle, kız çocuklarımızdan her yaştaki kadınlarımıza sevgilerimi ve en iyi dileklerimi sunuyorum." CİHAN

Yorumlar