Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün sonra ilk kez konuştu

Son iki günde Ankara'da yaşanan yoğun hareketliliğin ardından ilk kez bu akşam katıldığı bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündem maddesi olan Davutoğlu konusuna değinmedi. Erdoğan'ın konuyla ilgili yorumunu ise Beştepe'de toplantıya katılan milletvekilleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün sonra ilk kez konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı konuşmanın ve bugün yapılan açıklamalardan sonra ilk kez bir toplantıda konuştu. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son iki gün yaşanan gelişmelere açık bir şekilde değinmedi; ancak iç politikayla ilgili olarak 'paralel yapılanma' konsunun altını çizdi. Erdoğan'ın Davutoğlu konusunda yaptığı yorum ise Beştepe'deki toplantıya katılan milletvekillerinin isim vermeden El Cezire'ye yaptığı açıklamalardan basına yansıdı. Erdoğan'ın buradaki toplantıda "Böylesi daha iyi oldu, uzaması sıkıntı olurdu" dediği belirtildi. Etkinlikte ise Erdoğan, paralel yapılanmayla mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyledi. Erdoğan'ın iç politikayla ilgili değindiği bir diğer konu ise 'terörle mücadele' oldu. Daha çok adalet sistemine değinen Cumhurbaşkanı, "Adalet çemberi, kadim devlet anlayışımızla birlikte yönetim ve siyaset tarzımızın da pusulasıdır. Bu anlayışla 2002 yılından bu yana hayata geçirdiğimiz reformların sosyal, siyasal, ekonomik düzenlemelerin tamamında adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduk. Ancak adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızın önüne, maalesef her aşamada engeller çıktı, çıkartıldı. Bu engellerden birisi de terördür" şeklinde konuştu. 

Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği Kongresi'nin Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen gala yemeğinde yaptığı konuşmada, ana teması "İdari konularda alternatif uyuşmazlık çözüm yolları" olarak belirlenen bu önemli kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayarak, kongre ve genel kurul toplantıları süresince yapılan ve yapılacak olan istişarelerin, fikir alışverişlerinin, küresel anlamda idari yargının gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti.

Günümüzde küresel düzeyde, en çok ihtiyacı hissedilen, en fazla kıtlığı çekilen konuların başında adaletin geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Elbette son bir asırdır dünyada her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğinin farkındayız ancak, tüm yeniliklere, gelişmelere, teknolojik alandaki devrimlere rağmen maalesef dünyamız daha adaletli, daha huzurlu bir yer haline dönüşmedi, dönüşemedi." ifadesini kullandı.

MÜLTECİLER KONUSU

Suriye'de, her gün en modern silahlarla şehirlerin bombalandığını, insanların katledildiğini belirten Erdoğan, rejimin ve destekçilerinin saldırıları sonucu 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon kişinin yerini, yurdunu terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açlıktan, kıtlıktan, çatışmalardan kaçan mültecilerin, derme, çatma botlarda ölümle burun buruna geldikleri yolculuklarla, kendilerine sığınacak bir çatı, çocuklarına güvenli bir gelecek aradığını vurguladı.

Bu yolculukların bir kısmının Akdeniz ve Ege'nin azgın sularında son bulduğunu söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak şu an itibariyle denizlerden topladığımız mülteci sayısı 110 bine ulaştı. İnsanlığın vicdanını kanatan, kanatması gereken bu manzaraya rağmen küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumlar büyük bir atalet ve tıkanıklık içinde. Çıkar kaygıları inan hayatının önüne geçmiş durumda. Bunun için biz 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısındaki adaletsizliğe dikkat çekiyoruz." diye konuştu.

KÜRESEL ADALET VURGUSU

Erdoğan, adaletin içinin boş bir kavrama dönüştürülmesinin, insanlığın geleceği için en büyük tehdit olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bakınız burada sizlerin dikkatini, devlet ve siyaset geleneğimizde huzurun, emniyetin, ve istikrarın anahtarı olarak görülen bir kavrama özellikle çekmek istiyorum. Bu kavram daire-i adliye yani adalet dairesidir. Bu dairenin ilk kelimesi de son kelimesi de 'adl'dir yani adalettir. Öteki unsurlar dairenin neresinde olursa olsun, dönüp dolaşıp gelecekleri yer adalettir. Merkezde adalet var. Adalet çemberi, kadim devlet anlayışımızla birlikte yönetim ve siyaset tarzımızın da pusulasıdır. Bu anlayışla 2002'den bu yana hayata geçirdiğimiz reformların sosyal, siyasal ekonomik düzenlemelerin tamamında, adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduk. Ancak, adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızın önüne maalesef her aşamada engeller çıktı, çıkartıldı. Bu engellerden birisi de terördür. Bölücü terör örgütü, bilhassa Doğu ve Güneydoğu bölgemizdeki altyapı yatırımlarımızı sabote etmek için her şeyi yaptı. Terör örgütü, bugün de bulduğu her fırsatta okulları ateşe vermeye, kamu binalarını tahrip etmeye, camileri, hastaneleri, iş yerlerini yakmaya, yıkmaya devam ediyor. Bir başka çete de özellikle yargı içine yerleştirdiği elemanları aracılığıyla kendi devletine ve milletine saldırdı."

PARALEL YAPILANMAYLA MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, "Paralel Devlet Yapısı" adı verilen legal görünümlü kuruluşlar altında illegal faaliyet yürüten, şantaj, tehdit, siyasi cinayet gibi her türlü suça bulaşan örgütle mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, "Bu saldırıların amacının bizi demokratik ve ekonomik hedeflerimizden uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz. Fakat milletimizin desteğiyle bu saldırıları bertaraf ederek 2023 hedeflerimiz doğrultusundaki yürüyüşümüze devam ediyoruz. Temennimiz, Türkiye'nin bu onurlu yolculuğunun dostlarımız tarafından da desteklenmesidir. Özellikle küresel adaletin tesisi konusunda iş birliğine ihtiyacımız var. İdari yargı mercilerinin de bu sürece çok önemli katkıları, destekleri olacağına inanıyorum. Sizlere daha adaletli, daha güzel, daha güvenli bir dünya mücadelesinde başarılar diliyorum. Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği 2016 Kongresi ve Genel Kurulu'nun hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

"UZAMASI SIKINTI OLURDU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Davutoğlu konusundaki yorumu isimsiz kaynaklar üzerinden basına yansıdı. Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kongre kararını açıklamaya hazırlandığı saatlerde AK Partili milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Erdoğan milletvekillerine "Kongreye gidelim, aday olmayacağım" önerisinin Davutoğlu'ndan geldiğini söyledi. Kaynaklar Erdoğan'ın "Uzaması sıkıntı yaratırdı" dediğini aktardı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce başlattığı Meclis komisyonlarının AK Partili üyeleriyle kahvaltılı buluşmayı üç komisyonla sürdürdü. Meclis İnsan Hakları, Çevre ve Bayındırlık ile Dilekçe Komisyonu'nun üyeleriyle bir araya geldi.Cumhurbaşkanlığı kaynakları çarşamba günü Erdoğan'ın milletvekilleriyle görüşeceğine ilişkin bir program olmadığını açıkladığı halde, CumhurbaşkanıBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun MYK toplantısına hazırlandığı saatlerde buluşmayı gerçekleştirdi.

Al Jazeera'nin toplantıya katılan isimlerden elde ettiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekillerine Davutoğlu ile yaptığı ve 1 saat 40 dakika süren görüşme hakkında bilgi verdi.
"Kongreye gidelim, ben de aday olmayayım" önerisini Davutoğlu'nun yaptığını belirten Erdoğan'ın milletvekillerine, "Böyle olması daha iyi oldu. Uzaması sıkıntı yaratırdı. Nasıl olsa olacaktı" dediği belirtildi.

Yorumlar