Cihaner: Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kriminalize edilip engellenebilecek

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, bugünlerde çok tartışılan demokrasi paketiyle yeni kriterlerin getirildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Cihaner: Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kriminalize edilip engellenebilecek

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, bugünlerde çok tartışılan demokrasi paketiyle yeni kriterlerin getirildiğini söyledi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlediği 'Hukuk ve Demokrasi' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Cihaner, vatandaşların gündelik yaşamlarını zorlaştırmama gibi belirsiz kriterlerin getirildiğini kaydetti.

    'Gündelik yaşamı aksatmama' gerekçesinin fiili olarak toplantı ve gösteri yürüyüşünü imkansız hale getirdiğini savunan Cihaner, “Yani siz adliyenin önünde bir davayı protesto edemeyeceksiniz. 3-5 kişi yola taşmışsa bir yürüyüş yapamayacaksınız. Çünkü orada mutlaka geçip gidenler olacaktır. ‘Onların işi gecikecektir’ kaygısı veya gerekçesiyle tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri kriminalize edilip engellenebilecektir. İktidar bilmem kaçıncı demokratikleşme paketi altında topluma (tabiri caizse) yutturmaya çalışılıyor. Eskiden fiili olarak yapılan tüm toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin kayıt alına alınması da yasal güvenceye bir kez daha güçlü bir şekilde bağlanmış oluyor. Bu aslında yurttaşların görüntülü olarak fişlenmesi anlamına gelmektedir.” dedi.

    Parlamentoların aynı zamanda 'bütçe hakkı' demek olduğunu vurgulayan İlhan Cihaner, 1200’lerdeki Magna Carta’dan itibaren bütçe hakkının demokrasinin en tartışmasız kazanımlarından birisi olduğunu ifade etti. Cihaner, şöyle devam etti: “Yani ben vergi veriyorum. Vergi veriyorsam paramın nereye harcandığını denetlerim. Bunu da parlamentolar aracılığıyla yaparım… Ama idarenin harcamalarını denetleyen Sayıştay raporları 2 yıldır parlamentoya getirilmiyor. Türkiye’deki kamu yönetimi inanılmaz bir kötüye kullanma, istismar ve yolsuzlukla karşı karşıya. Bunların da etkin denetimi maalesef parlamento tarafından yapılamamakta. Bu çizdiğimiz tablo demokrasinin belkide 'd'sinden bahsedilemez bir tabloya işaret ediyor.”

    TBMM adına kamu kurumlarının harcamalarını denetleyen Sayıştay’ın bu harcamaların yerindeliğini ve usulünü uygun yapılım yapılmadığını da incelediğini dile getiren Cihaner, AKP’nin çıkardığı bir yasa ile yerindelik denetiminin epeyce örselendiğini ileri sürdü. Buna rağmen raporların bütçe görüşmelerinden önce Meclis'e sunulması gerektiğini anlatan Cihaner, şunları söyledi: "Fakat bu yasa değişikliği bahane edilerek bu raporlar meclise intikal ettirilmedi. Fakat dışarıya bazı ön raporların içeriğine dair şeyler sızdı. Öyle olunca da aslında parlamentodaki bütçe görüşmeleri hepsi aslında boşta kalan şeyler. Bizim vergilerimizin usulüne uyun harcanıp harcanmadığına dair şu anda elimizde hiç bir veri olmadığı halde bütçe yasanını görüşüyoruz. Geçmiş döneme ait (tabiri caizse ) bu aklama yapılmadığı halde bir bütçe görüşmesi yapılıyor. Onun için çok sıkıntılı bir durum bu. Aslında herkesin bunun takipçisi olması gerekir. ergimi veriyorsam, bunun nereye harcandığının hükümet tarafından hesabının verilmesi gerekir. Ama bugün 3 bakan oğlu, bakan özel kalem müdürü, müsteşar yardımcısı, bir kamu bankasının genel müdürü, önemli birkaç işadamının gözaltına alındığı İstanbul merkezli yolsuzluk operasyonu aslında bunları niye kaçırdıklarının da göstergesi. Bunları gözlerden kaçırmak istediler. Ama bakalım. Herkesin bu davaların bu tartışmaların takipçisi olması gerekir." CİHAN

Yorumlar