Çiçek: Yabancı sermayeye ideolojik bakıyorduk, onlar geride kaldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin kendi sermaye potansiyelinin yüzde 7-8’lik kalkınma hızını tutturmaya imkân vermediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çiçek: Yabancı sermayeye ideolojik bakıyorduk, onlar geride kaldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin kendi sermaye potansiyelinin yüzde 7-8’lik kalkınma hızını tutturmaya imkân vermediğini söyledi. Bu nedenle Türkiye’nin yabancı sermayeye ihtiyacının olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Çiçek, kendilerinin bir dönemler yabancı sermayeye ideolojik baktıklarını ancak o günlerin geride kaldığını vurguladı. Çiçek, “Yabancı sermaye de kuş gibi. Güvenli dala konar. Gelene sapan lastiğiyle taş attığı yere gelmez, nazlıdır. Geçmişte ideolojik sebeplerle yabancı sermayeye karşı çıktık. Karşı çıkanlardan birisi de benim. Birisi her şeyi devletleştirir biz de millileştiriyorduk. Onlar geride kaldı. Realist olmak lazım.” diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Sanayi Odası(ASO)’nın Ocak ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. Ankaralı sanayici ve iş adamlarına seslenen Meclis Başkanı Çiçek, ülkede son dönemlerde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin ekonomik anlamda yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu belirten Çiçek, bu konuda adımlar atılması gerektiğine değindi. Türkiye’nin kendi sermaye potansiyeli yüzde 7-8’lik kalkınma hızını tutturmaya imkân vermediğine dikkat çeken Çiçek, “Onun için mutlak suretle bizim yabancı sermayeye ihtiyacımız var. Doğrudan yabancı sermaye de kuş gibi. Güvenli dala konar. Gelenin sapan lastiğiyle taş attığı yere gelmez, nazlıdır.” ifadelerini kullandı.

'HERŞEYİ MİLLİLEŞTİRİYORDUK, ONLAR GERİDE KALDI'

Geçmişte kendilerinin de yabancı sermayeye önyargılı baktıklarını ifade eden Çiçek, “İdeolojik sebeplerle yabancı sermayeye karşı çıktık. Karşı çıkanlardan birisi de benim. Birisi her şeyi devletleştirir biz de millileştiriyorduk. Onlar geride kaldı. Realist olmak lazım.” diye konuştu. Türkiye’de yaşanan olayların kavga ve gürültülü bir şekilde yansıtılmaması gerektiğine değinen Meclis Başkanı, “Kavgalı eve kim kız verir. Yıkılacak duvarın altına da kim gelip oturur? Bizim duvarımızın sağlam olduğunu, evimizde huzur olmadığını, yaşadığımız sıkıntıları da Türkiye’yi aşacak kadar dinamizmimizin olduğunu anlatmamız lazım.” dedi.

Türk halkının sağduyusuna ve tecrübesine güvendiğini söyleyen Çiçek konuşmasına şöyle devam etti: “Biz siyaset kurumu olarak vatandaşın çok daha gerisindeyiz. O seviyeye gelebilsek, şikâyet ettiklerimizin bir kısmı ortadan kalkacak. Vatandaşımız bundan evvel olduğu gibi kendi tercihini ortaya koyacak. Bizim de bunları iyi okumamız lazım. Alfabeyi değil siyasetin mesajlarını iyi okuyabildiğimizde vatandaşımız bize her zaman doğru yolu gösterdi. Bundan sonraki kararlarında da gösterecektir. Ben iyimserim. Ama bizim iyimser olmamız yetmiyor. Dış dünyada Türkiye’nin algılamasını olumsuz etkileyecek bir çabanın olmaması gerektiğini düşünüyorum.” CİHAN

Yorumlar