Çiçek: Ümit ederim bulunan çözümler yeni sorunlar çıkarmaz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması ve Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak düzenlemelere ilişkin Meclis Başkanlığı’na herhangi bir tasarının gelmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çiçek: Ümit ederim bulunan çözümler yeni sorunlar çıkarmaz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması ve Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak düzenlemelere ilişkin Meclis Başkanlığı’na herhangi bir tasarının gelmediğini söyledi. Çiçek, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasını, 3. Yargı Paketi’nde yapılan değişiklikle sadece mevcut davalar kadar ömrünün olduğunu ve geçici maddenin tamamen kaldırılmasına yönelik bir adım olarak değerlendirdi. Terörle Mücadele Kanunu’nun ise iktidar partisi tarafından eskisi kadar ihtiyaç olmadığı için kaldırıldığını ve bazı maddelerinin ise ceza kanuna aktarılacağı bilgisini verdi. Yapılacak değişikliklerle ilgili uyarılarda bulunan Meclis Başkanı Çiçek, “Ümit ederiz bulduğumuz çözümler yeni sorunlar çıkarmaz. Biz düzenlemeleri yapıyoruz da bizim yaptığımız düzenlemeler yetmiyor. Bunun iyi uygulanması lazım. Yaşadığımız sıkıntılar uygulamalardan kaynaklanıyor. Uygulamaları hukuk çerçevesinde yapabilirsek, sık sık mevzuat değişikliğine gerek kalmaz.” dedi.

Ankara Sanayi Odası(ASO)’nın ocak ayı meclis toplantısına katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek basın mensuplarının sorularını cevapladı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun(HSYK) yapısına ilişkin Meclis’teki görüşmeleri değerlendiren Başkan Çiçek, var olan sorunun anayasadan kaynaklandığını söyledi. Çözümün ise yeni bir anayasa olduğunu kaydeden Meclis Başkanı, bunun için özel bir teklife gerek olmadığını, 4 partinin de komisyonda uzlaştığı maddelerin üzerinden devam edilmesi gerektiğini dile getirdi. Partilerin söz konusu değişiklikte katılmadığı tarafları olduğuna değinen Çiçek, “Geriye AK Parti ve CHP belki daha net bir ifadede bulunabilirler. Bunu da birkaç gün içerisinde kendileriyle konuşarak netliğe kavuşturabiliriz. Anayasal süreçte bu iş çözülecekse CHP mevcut teklife karşı olduğunu ifade etti.” diye konuştu. Çiçek, konuyla ilgili partilerin grup başkan vekilleri ile her gün görüştüklerini ve çözüm arayışı içerisinde olduklarını kaydetti.

MECLİS BAŞKANLIĞI'NA GELEN BİR TASARI YOK

Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması ve Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak düzenlemelere ilişkin soruya ise, şuan için Meclis Başkanlığı’na gelen bir teklifin bulunmadığını kaydetti. Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili 3. Yargı Paketi’nde bir düzenleme yapıldığına değinen Meclis Başkanı, “Sadece elde olan davalar kadar bir ömrü vardı. Şimdi geçici maddeyi geçici olacak şekilde değerlendirip bunu kaldırmaya yönelik bir görüş var. Ancak Meclis Başkanlığı’na verilen bir tasarı yok. Belki mevcut yasalar içerisinde bir değerlendirme imkânı olacaksa olur. Ya da ayrı bir tasarı ya da teklif olarak gelir. Ortak bir irade oluşursa çabucak çıkar. Genel bir yargının da olduğu ortada. Ümit ederiz bulduğumuz çözümler, yeni sorunlar çıkarmaz. Biz düzenlemeleri yapıyoruz da bizim yaptığımız düzenlemeler yetmiyor. Bunun iyi uygulanması lazım. Yaşadığımız sıkıntılar uygulamalardan kaynaklanıyor. Uygulamaları hukuk çerçevesinde yapabilirsek sık sık mevzuat değişikliğine gerek kalmaz.” diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU'NUN BAZI MADDELERİ CEZA KANUNU'NA AKTARILACAK

Terörle Mücadele Kanunu’nun da kaldırılabileceği ve bazı hükümlerin ceza kanunu içerisinde yer almasına yönelik yapılacak bir adımda, bunun somut örneklerinin görülmesi gerektiğine dikkat çeken Çiçek, “Her hukuki düzenleme bir ihtiyaçtan kaynaklanır. Eğer ihtiyaç ortadan kalktıysa mevzuat yürürlükte olsa da onun bir anlamı kalmaz. İhtiyaçtan kaynaklanan bir yasal düzenleme yaptığınızda aradan geçen sürede ihtiyaç karşılanmıyorsa o zaman yeni bir düzenleme yapar eskisini ortadan kaldırırsınız. Terör denilen konu dinamik bir olgudur. Statik işlerle üstesinden gelmek her zaman mümkün olmuyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun gözden geçirilmesi noktasında Başbakan’ın ifade ettiğine göre bu manada eskisi kadar ihtiyaç yok anlamına geliyor. Bazı maddeleri de ceza kanununa aktarılacak onu da görmek lazım.” ifadelerini kullandı.

YENİDEN YARGILANMA İÇİN 311. MADDEYE BAKILMALI

İstanbul 11. Ceza Mahkemesi’nin 10. Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davasında yeniden yargılanmaya ilişkin geri çeviren kararının gerekçesinin görülmesi gerektiğine değinen Çiçek, konunun Ceza Kanunu’nun 311. kaddesine göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Konunun önce hukukçulara sorulması gerektiğini söyleyen Çiçek şöyle devam etti: “Önce hukuka sormak gerek. 311. maddeyi söylüyorum. Bunu bilmiyor olsak Ceza Yasası yeniden yargılanmaya ilişkin ne diyor. Onları değerlendirmek kolay olur. Tutuklu milletvekili hakkında ben kimsenin tutuklu kalmasını hiç istemedim. Bugünde, istemem. Bunlar da 311. madde bakımından nitelikte bir sonuç ortaya koyuyorsa, başka bir yol ve yöntemlerde çıkabilir. Her şey yasal düzenleme değil, yürürlükteki yasaların iyi uygulanması halinde sorun olmaz.”

CEBİR VE ŞİDDET ÇOK İLKEL BİR DURUM

Meclis Başkanı Çiçek, İstanbul’da MHP seçim bürosuna yönelik saldırıya ilişkin soruya ise “Seçimler önemlidir. Cebir ve şiddetin hiçbirisinin kime yapılırsa yapılsın ben bugüne kadar tasvip etmedim. Çok ilkel bulurum. Hele hele siyasi partilere yapılırsa bu daha ağır bir durumdur. Ben MHP'ye tekrar geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybedene Allah rahmet eylesin. Seçim ortamında fırsat kollayanlar olabilir. Onlara karşı da ortak tavır almamız gerektiğini söylüyorum. Keşke bunlar yaşanmasa.” ifadelerini kullandı.

METİNER'İN DAVRANIŞI YAKIŞMADI

Çiçek, ASO’da yaptığı konuşma sırasında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda ise kavga çıktı. AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba birbirlerine içi su dolu pet bardak fırlattı. Basın mensuplarının bu kavgayı kendisine söylemesi üzerine Çiçek, “Bunlar yakışmıyor. Kim yaparsa yapsın yakışmıyor.” cevabını verdi.


CİHAN

Yorumlar