Çiçek: Kurucu Meclis'in iradesine sahip çıkarak geleceği iyi tanzim etmeliyiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türk milleti olarak geçen yüzyılda kazanılan üç önemli hususun 'Bağımsızlık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve demokrasi' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çiçek: Kurucu Meclis'in iradesine sahip çıkarak geleceği iyi tanzim etmeliyiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türk milleti olarak geçen yüzyılda kazanılan üç önemli hususun 'Bağımsızlık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve demokrasi' olduğunu söyledi. Bu kazanımları daha da kökleştirmek, derinleştirmek, kurumsallaştırmak, standartlarını yükseltmek durumunda olunduğunu vurgulayan Çiçek, "Bütün çabamız kurucu Meclis'in iradesine sahip çıkarak, oradan aldığımız ışıkla, ilhamla geleceği iyi tanzim etmek, iyi bir miras bırakmaktır. Bu bayramları bu inançlarla kutlamamız gerekir." dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te tebrikleri kabul etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile bazı bakan ve milletvekilleri ile askeri erkan Çiçek'i tebrik etti.

Bu bayramın son derece önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, herkesin bunun farkında olması gerektiğini ifade etti. "Dünyada, bölgemizde yaşanan olaylara baktığınızda bu bayramın, Meclis'in ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz." diyen Çiçek, şöyle devam etti: "Bu Meclis'in dünya parlamentolarından farklı birkaç özelliği var. Evvela bağımsızlığı yönetmiş ve yürütmüş olan bir Meclis'tir. Birinci Cihan Harbi sonucunda ülkemiz kuzeyden, güneyden, batıdan işgale maruz kaldığında, bu millete inanan, bu milletin bağımsızlığına, gücüne, geleceğine inanmış olanlar, başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve birinci Meclis’te görev yapan kahraman insanlar bu ülkenin bağımsızlığını yönetmişler, yürütmüşler ve bize böylesine bir devlet, böylesine bir vatan kazandırmışlardır."

Dünyada bunun örneği olan bir Meclis daha bulunmadığına dikkat çeken Çiçek, o nedenle bu Meclis'in gazi bir Meclis, kurucu bir Meclis olduğunu vurguladı. Dünyada mevcut Parlamentolara bakıldığında önce devlet sonra Parlamento olduğunu anlatan Çiçek, " Bizde ise önce parlamento var, sonra bu Meclis milli orduyu kuruyor. Bugünkü gurur duyduğumuz TSK'yı o dönemde kuran, bir araya getiren Meclis'tir, dolayısıyla Meclis ordusudur o tarih itibariyle. Bu Meclis aynı zamanda Cumhuriyeti kurmuştur, arkasından da demokrasiye giden yolu açmıştır. Türk milleti olarak bizim geçen yüzyılda kazandığımız üç önemli husus var. Bağımsızlık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve demokrasi. Biz bunların hepsini bu Meclis'e borçluyuz. Bu yönüyle dünyada örneği olmayan bir Meclis'tir. Bu kazanımları daha da kökleştirmek, derinleştirmek, kurumsallaştırmak, standartlarını yükseltmek durumundayız. Bütün çabamız kurucu Meclis'in iradesine sahip çıkarak, oradan aldığımız ışıkla, ilhamla geleceği iyi tanzim etmek, iyi bir miras bırakmaktır. Bu bayramları bu inançlarla kutlamamız gerekir. Çok şükür bugün devletimiz var. Bağımsız bir devletimiz var. Eksiği ile fazlasıyla demokrasimiz var, bunu daha da geliştirmeye, standardını yükseltmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin sözü daha çok dinlenen bir ülke olabilmesi noktasında elbirliği ile bir gayretin içinde olmamız gerekiyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar