Çiçek: Kamu Başdenetçisi hakkında inceleme başlattım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile görüşme yaptığı iddialarına ilişkin Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu hakkında inceleme başlattıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çiçek: Kamu Başdenetçisi hakkında inceleme başlattım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile görüşme yaptığı iddialarına ilişkin Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu hakkında inceleme başlattıklarını söyledi. Çiçek, konuyla ilgili Zekeriya Öz’ün de bilgisine başvurulabileceğini belirtti.

    TBMM’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret eden Çiçek burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin sorular karşısında konunun komisyonda görüşüleceğini hatırlatan Çiçek, “Türkiye hukuk devleti ise her türlü sorun hukuk çerçevesinde çözülecektir. Hukuk işletilerek çözülecektir. Yapmamız gereken bu mekanizmayı en iyi şekilde değerlendirmek ve çalıştırmaktır.” ifadelerini kullandı.

    Daha önce de yaptığı bir konuşmaya atıfta bulunan Çiçek, “138. maddeye uyuluyor mu? Ya bu hükmü kaldıralım ya buna uyalım. Ama uymadık. Başkaları uymamış da kendisi uymuş gibi açıklama yapan var. Meclis zabıtlarına bakın. Ben bunu söyleyeli 10 sene oldu. Siz bana görülmekte olan davaları sordunuz. Açıklama yapamayacağımı söyledim size.” şeklinde konuştu.

    Kamu Başdenetçisi’nin TBMM’ye bağlı çalıştığını ve gündeme gelen iddiaların araştırıldığını belirten Çiçek, “Kamu Başdenetçisi ile ilgili gazetelerde çıkan hususlar var. İlgili savcıyla görüştüğü tarzında. Karşılıklı ifadeler filan var. Ben bunları okuduktan sonra Meclis’e bağlı görev yaptığı için inceleme başlattım. Kamu Başdenetçisi’nin kendisi de talep etti. İlk defa böyle bir şey söz konusu olduğu için bu incelemeyi kim yapacak nasıl yapacak hangi usule göre yapacağız? İnceledik, incelettirdik, görüştüğümüz hukuk makamları var. Mesela bir şeyi unutmuşuz, unutmamışız da ön görmemişiz. Ceza soruşturması var. Kamu Başdenetçisi ve denetçiler, suç teşkil eden bir fiil işlediklerinde bunun nasıl soruşturulacağı belli ama disiplin soruşturması kanunda yok. Ya ön görmemişizdir ya da unutmuşuzdur. Böyle bir suçu işlemez diye düşünmüş olabilir. Demek ki bazen ihtiyaçları yeteri kadar ön göremiyoruz. İncelemeyi başlattık. Usulü ile ilgili araştırma yapıyoruz. Kamu Başdenetçi’si TBMM’ye bağlı. TBMM adına bir kısım faaliyetleri yapıyor. ‘Meclis’in yıpranmasını istemem ben, bu işi inceleyin bu iddiaların hiçbiri doğru değil’ diyor. Bu bence medeni de bir taleptir. Şuan gazetelerde yazılanların dışında bir şey bilmiyoruz. Sayın Öz’ün bilgisine başvurulur. Dedi mi demedi mi araştırarak bu olayı gündemimizden çıkarmamız lazım.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar