CHP'nin çukur-barikat raporu: Suçlu hükümet

Sokakları bombalarla doldurulan ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları konusunda bir rapor hazırlayan CHP heyeti, yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu

Google Haberlere Abone ol
CHP'nin çukur-barikat raporu: Suçlu hükümet

Son Haberler Logo

Doğu ve Güneydoğu'da PKK'nın çukurlar kazarak barikatlarla kurduğu, sokaklarını bombalarla doldurduğu ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları konusunda CHP devleti suçlu ilan etti.

CHP milletvekili heyeti, ‘Diyarbakır - Mardin’ değerlendirme raporunda, bölgedeki çukur ve barikatların neden olduğu tahribat görmezden gelinerek, sivillerin etkilenmemesi için ilan edilen sokağa çıkma yasakları eleştirildi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün başkanlığında, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’tan oluşan heyetin 9 Şubat 2016 tarihinde Diyarbakır, 10 Şubat 2016 tarihinde de Mardin’e yaptıkları ziyaretlere ilişkin hazırladıkları rapor yayımlandı.

Raporda, “Kanunda net bir şekilde belirlenmediği sürece, bir hukuk düzeninde valinin il sınırları içinde ve kaymakamın da ilçe sınırlarında dilediği şekilde bireylerin hak ve hürriyetlerine kısıtlaması düşünülemez. Böyle bir düşünce, hukuk devleti ilkesine aykırı olur, keyfiliği ve polis devleti anlayışını ön plana çıkarır” denildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: Valilik ya da kaymakamlıklar tarafından 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi dayanak gösterilerek bu il ve ilçelerle ilan edilen sokağa çıkma yasakları, hukuk dışı bir uygulamadır. Kanunda net bir şekilde belirlenmediği sürece, bir hukuk düzeninde valinin il sınırları içinde ve kaymakamın da ilçe sınırlarında dilediği şekilde bireylerin hak ve hürriyetlerine kısıtlaması düşünülemez. Böyle bir düşünce, hukuk devleti ilkesine aykırı olur, keyfiliği ve polis devleti anlayışını ön plana çıkarır.

Vali ve kaymakamların yetkileri olmadığı halde sokağa çıkma yasağı kararı almaları, ‘terörle mücadele’ gibi haklı bir nedene dayandırılsa da hukuka da uygun olmalıdır. Bölgede birçok ilçede 24 saat olarak uygulanan sokağa çıkma yasaklarının haftalarca sürdürülmüş olmasına, darbe ve sıkıyönetim dönemleri de dâhil Türkiye tarihinde şimdiye kadar rastlanmamıştır. Cumhuriyet tarihimize bakıldığında ilan edilen sıkıyönetim sürelerini kat be kat aşan bir uygulama söz konusudur.

RAPORDA HÜKÜMET VE PKK AYNI KEFEYE KONDU

Bölge halkı, PKK terörü ile iktidarın hukuksuz ve anti demokratik uygulamaları arasına sıkışmış durumda olup, PKK’ya ve iktidara tepkilidir. Halkların Demokratik Partisi’nin bölgedeki siyasal ağırlığı ve bölge halkı üzerindeki etkisi giderek azalmaktadır.

Yorumlar